Kuća s pogledom na Motovun

'Nismo htjeli da postane muzej, nego ugodan životni prostor'

0
Nikola Benvenuti (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Nikola Benvenuti (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Maleno mjesto Kaldir, smješteno istočno od Motovuna, na brežuljku iznad doline rijeke Mirne, zajedno sa svojim zaseocima, najpoznatiji je istarski voćarski kraj. Na ovom prostoru zajedno uspijevaju kontinentalne i mediteranske sorte, a u okolici se pronalaze i tartufi. Međutim, umjesto sadnje i branja jabuka, šljiva, marelica, maslina i smokava, čime se bavi većina tamošnjih poljoprivrednih obitelji, jedna se posvetila vinogradarstvu i vinarstvu,  piše Dom i dizajn iz kojeg prenosimo dio članka u nastavku.

Riječ je, dakako, o obitelji Benvenuti, jednoj od najuspješnijih hrvatskih vinarskih obitelji, koja zahvaljujući gotovo idealnim mikroklimatološkim uvjetima, nadmorskoj visini, terasastoj konfiguraciji terena i specifičnom sastavu tla proizvodi vina posebne svježine od autohtonih sorti: malvazije, terana i muškata. No, razlog našeg posjeta nisu bili uzgoj vinograda na površini od čak 20 hektara, obilazak vinarije i degustacija vina, nego priča o objektu koji se nalazi neposredno uz njihovu obiteljsku kuću, u sklopu obnovljenog imanja s kojeg seže predivan pogled na Motovun.

Villa Benvenuti, djelomice namijenjena u turističke svrhe, a djelomice u promotivne svrhe vinarije, preuređena je prije pet godina, i to na vrlo specifičan način. Naime, stara derutna kuća iz 18. stoljeća i nekadašnja štala koja se nalazila uz nju spojene su u jednu cjelinu i prenamijenjene u kuću za odmor površine 250 četvornih metara, piše Dom i dizajn.

 

- Stara kuća nije bila u vlasništvu naše obitelji, a kupili smo ju s ciljem proširenja ponude. Nakon kupnje htjeli smo sačuvati graditeljsku baštinu jer poštujemo tradiciju. Želja nam je bila osuvremeniti kuću, prilagoditi je današnjim uvjetima života, ali istodobno zadržati njezin izvorni karakter i povijesne elemente. Ipak, nismo htjeli da postane muzej, nego ugodan životni prostor - kažu nam vlasnici i dodaju da su na preporuku zajedničkog prijatelja stupili u kontakt s dizajnerom interijera Damirom Bertonom iz studija Berton Design, kojem su prepustili projekt rekonstrukcije i interijera, piše Dom i dizajn.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa