Buzetske učiteljice otvoreno govorile o svom poslu (video)

0
Kristina Pavletić Prodan i Patricia Šverko (foto: HRT)
Kristina Pavletić Prodan i Patricia Šverko (foto: HRT)

Oni su organizirani, disciplinirani - nose masku u školama, jer kažu da nisu sigurni kako bi "kapo" Dino Kozlevac reagirao, imaju još uvijek nekoliko područnih škola, njeguju glagoljicu, ekološki su osviješteni... i još mnogo toga. Zato je HRT-ova ekipa za rubriku "I mi idemo u školu" posjetila onu - u Buzetu. Šesti razred ima projektni dan, piše portal HRT-a s kojeg prenosimo dio teksta u nastavku.

- U sklopu eko škole odabrali smo projekt papir, upoznajemo djecu s reciklažom papira, da taj papir mogu ponovno upotrijebiti, objašnjava Mihaela Krančić, eko koordinatorica OŠ Vazmoslav Gržalja, Buzet. 

Na domaćinstvu i kuhaju. Naravno, istarska tradicionalna jela. - Željela bih naučiti kuhati maneštru, fuži, i pošto je Buzet centar tartufa, htjela bi naučiti kuhati sva jela s tartufima, kaže Ema. Uči se tu i glagoljica. Imaju sat u otvorenoj učionici.

Niko nam pokazuje - zna napisati svoje ime. - Učim glagoljicu, malo je drugačije od onoga što pišemo, ali nije pretjerano teško, kaže Niko.

 

- Cilj nam je zainteresirati ih na svakakve načine, kroz kreativno stvaralaštvo, tako da sačuvaju našu prošlost, kaže Kristina Pavletić Prodan, prof. hrvatskog jezika OŠ Vazmoslav Gržalja, Buzet.

28 područnih škola s ovog područja zatvoreno je u zadnjih 60 godina. - Htjeli smo sačuvati od zaborava te škole za koje djeca niti ne znaju da su postojale u njihovim selima, kaže ravnateljica Jadranka Bartolić Muzica. Ali tri još postoje. U Lanišću je zaista zanimljiva situacija. Sedam učenika, četiri razreda. Patricija Šverko, koja je ovdje išla u školu, a sada je voditeljica, nitko nije spremio za tako kompliciran rad. - Ja sam imala sreću pa sam išla tu na praksu, kaže učiteljica PŠ Lanišće, donosi HRT gdje pogledajte video prilog.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa