Istri prijeti istjecanje metana? 'Biznisu profit, Jadranu otpad'

0
Na palubi Greenpeaceovog broda Arctic Sunrise u Rijeci održana je konferencija za novinare (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)
Na palubi Greenpeaceovog broda Arctic Sunrise u Rijeci održana je konferencija za novinare (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Platforma Ivana D koja se u prosincu prošle godine potopila zbog oštećenja nastalih uslijed jakog vjetra i valova još uvijek je na istom mjestu, na morskom dnu, 50-ak kilometara udaljenom od Pule. Aktivisti Greenpeacea svoju kritiku zbog tolikog čekanja na konačno rješenje iskazali su akcijom “Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad”, no INA poručuje kako ništa ne mogu učiniti prije dobivanja uputa nadležnih institucija. Njima pak prethodi završetak istrage što se na spomenutoj platformi točno dogodilo, a neslužbeno doznajemo da njega treba pričekati još nekoliko mjeseci, piše Jutarnji. Prenosimo dio članka u nastavku.

Nakon završetka istrage razvoj je moguć u dva smjera. Odluči li se da je vađenje platforme iz mora bolje rješenje, INA-u i vanjske stručnjake, koji će joj nesumnjivo biti potrebni, očekuje zahtjevan zadatak. Riječ je, naime, o željeznoj konstrukciji koja se nalazi na velikoj dubini te se u sve moraju uključiti i ronioci. Na brzinu izvlačenja utjecat će uvjeti na moru jer u slučaju da oni nisu povoljni brod neće moći ni isploviti.

 

Druga opcija je ostavljanje platforme na morskom dnu kako bi se s vremenom stvorio umjetni greben.

- Ta je konstrukcija stvorila čitav niz novih mikrostaništa pa nema sumnje da će privući ribe i druge morske organizme koji će ju naseliti – potvrđuje znanstvenica Sanja Matić Skoko sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo za Jutarnji.

Aktivisti Greenpeacea s dozom opreza pristupaju ideji ostavljanja platforme u moru kako bi na njoj nastalo novo stanište.

Naglašavaju da bi se takva odluka trebala donijeti u suradnji sa stručnjacima jer bi u suprotnom, boje se, mogla biti samo isprika za nebrigu onih koji su odgovorni za izvlačenje platforme iz mora. Osim toga, brine ih mogućnost istjecanja opasnog metana u more, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa