Nekada lider po zaradi, blještavi Las Vegas sada je prvak po broju nezaposlenih

0
Grad kockarnica, ludog provoda i 'grijeha', koji je uvijek ostvarivao rekordne prihode od turizma, zbog pandemijskih je mjera postao grad u Americi u kojem je najteže pronaći posao, a povratak u stare 'dane slave' ide mukotrpno i sporo
Grad kockarnica, ludog provoda i 'grijeha', koji je uvijek ostvarivao rekordne prihode od turizma, zbog pandemijskih je mjera postao grad u Americi u kojem je najteže pronaći posao, a povratak u stare 'dane slave' ide mukotrpno i sporo

'Što se dogodi u Las Vegasu, ostaje u Las Vegasu'. Poznata je to izreka koja je najbolje opisivala duh velegrada osvjetljenog blještavim neonskim reklamama kockarnica i hotela, u kojeg su se neprestance slijevale rijeke turista željnih nezaboravne i razuzdane zabave u barovima i noćnim klubovima, no prije svega u casinima, gdje su iskušavali sreću na slot mašinama, u blackjacku, pokeru i mnoštvu drugih igara na sreću, sličnih onima kakve nudi i gotovo svaki online casino u Hrvatskoj. Pandemija je, međutim, srušila Las Vegas na koljena.

Odjednom 'proćelavio'

Od samog početka pandemije u ožujku prošle godine, strah od zaraze koronavirusom 'debelo' je 'oćelavio' nekada gustu 'kosu' profita od dolazaka turista, zbog čega su mnogi zaposlenici hotela, kockarnica, klubova, restorana i showbiznis turističke infrastrukture vrlo brzo ostali bez posla. U jednom trenutku stopa nezaposlenosti prošle godine bila je, prema Wall Street Journalu, čak nevjerojatnih 34,1 posto! Iako se ove godine stanje počelo popravljati, pogotovo nakon početka cijepljenja, Las Vegas je po statistici i dalje najnezaposleniji grad u SAD-u s više od milijun stanovnika. U srpnju ove godine nezaposlenost je dosegla 9,4 posto, što je i dalje najviša stopa među 51 najgušće naseljenih gradskih zona u u Americi.

Put prema oporavku

Premda posljednjih mjeseci međunarodna McCarran zrakoplovna luka u Las Vegasu bilježi porast putnika, a casina blagi uspon zarade, oporavak još ide sporo i daleko je od rekordne 2016. godine, kad je “Grad grijeha” posjetilo 49,2 milijuna turista. Ove godine je manje od tri milijuna turista posjetilo  grad u mjesec dana koji je inače najprometniji u cijeloj godini. Mnogima nije poznato da Vegas, daleko najpoznatiji po kockarnicama, od 1999. godine najviše zapravo zarađuje na održavanju poslovnih konvencija i sajmova te showbiznis koncerata i evenata, a tek zatim od igara na sreću. Upravo taj nekockarski segment turista sporo se vraća u grad, kao i broj međunarodnih putnika koji slijeću u McCarran luku i odluče se zabaviti nekoliko dana u Vegasu, prije nego nastave put prema svojim odredištima u SAD-u. Turisti koji posjećuju konvencije, a takvih je 2019. bilo rekordnih 6,6 milijuna, ili koji su na proputovanju, obično ostaju dulje i potroše više novaca nego oni gladni kocke, a popune i hotelski smještaj tijekom sredine tjedna kad grad posjećuje manje turista - kockara.

Glavobolja ne prestaje

Poslovne i turističke brojke u Las Vegasu za ovu godinu još nisu sastavljene, ali više je nego jasno da je broj konvencija, sajmova i velikih evenata znatno manji tijekom pandemije. Najnoviji izvještaj o šteti koju je koronavirus nanio Las Vegasu od početka pandemije do danas, pokazuje da je riječ o gubitku od najmanje 34 milijarde dolara profita i da se broj posjetitelja u 2020. prepolovio u odnosu na prethodne godine. Osim toga, procijenjeno je da je tijekom tog razdoblja bez posla ostalo preko 125 tisuća turističkih radnika. Državi Nevada i biznismenima u Las Vegasu dodatno zadaje glavobolju to što odljev novaca i turista i dalje ne prestaje. Vegas je tako s tugom ove godine saznao da će se njihov jedan vrlo važan i posjećen događaj, finale Svjetskog prvenstva profesionalnih jahača bikova, od iduće godine preseliti u Fort Worth u Teksasu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa