Incident na Općinskom vijeću Fažane

Načelnik angažirao osobu koja je fizički nasrnula na snimatelja (video)

0

Za sada nepoznati muškarac došao je na poziv načelnika Radomira Koraća na sjednicu Općinskog vijeća Fažane, održanu 20. rujna, kako bi snimatelja našeg portala spriječio u snimanju sjednice. Incidentu je prethodila rasprava između predsjednice Vijeća Ade Damjanac i IDS-ovog vijećnika Ivana Geršića, koji je tvrdio da nigdje u Poslovniku o radu Općinskog vijeća Fažane ne stoji da se sjednice ne mogu snimati.

Budući da su sjednice javne, naš fotoreporter nije želio napustiti sjednicu nakon čega je na njega nepoznati čovjek fizički nasrnuo i oštetio mu opremu. Kad su se oporbeni vijećnici zbog toga pobunili, načelnik Korać priznao je kako je on osobno anqažirao tog čovjeka jer on ne dopušta novinarima snimanje pa je potom pozvana i policija. Umjesto da se bave važnim stvarima za Općinu, vijećnici su dobar dio sjednice proveli dajući iskaz policiji kao svjedoci nemilog događaja. 

"Protiv sam ograničavanja slobode izvještavanja i praćenja rada sjednica Općinskoga vijeća. Sjednice Vijeća su javne, vijećnici su javno izabrane osobe, a Općinsko vijeće donosi isključivo opće akte vezane za rad Općine. Opći akti kao takvi ne zadiru u sferu zaštite osobnih podataka i ne tiču se poimence stanovnika naše općine. Igrokaz načelnika, predsjednice Vijeća i većine vijećnika koalicije SDP-HSU je po mom mišljenju ispod svih granica kulturnog i otvorenog društva. Također, angažiranje osoba obučenih u kratke hlačice i neformalnu kratku majicu za poslove privatne zaštite je nezakonito", rekao nam je nakon sjednice IDS-ov vijećnik Ivan Geršić

„Nakon ovakvog događaja postavlja se pitanje zašto načelniku jedne općine smeta prisutnost medija na sjednicama Općinskog vijeća, kada uzmemo u obzir da su u demokratskim sustavima pravo na informacije i sloboda medija već odavno postali standard. Građani moraju znati što rade oni koje su birali i koji su naposljetku plaćeni njihovim novcem jer odgovaraju samo i isključivo njima“, istaknula je oporbena vijećnica Lidija Udovički najavivši adekvatne prijave mjerodavnim institucijama.

Kompletan video grubog nasrtaja na našeg snimatelja možete pogledati u video prilogu. Muškarac kojeg je angažirao načelnik Korač na snimci se pojavljuje 12. minuti. (Tekst: Nenad Čakić, video: Emir Mulalić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa