Na listi Mirjane Galo inženjerka, student i Uljanikovac

'IDS je nacionalne zajednice u Puli usitnio i posvađao'

0
Mirjana Galo s članovima svoje liste
Mirjana Galo s članovima svoje liste

Mirjana Galo, kandidatkinja na dopunskim izborima za upražnjeno mjesto vijećnika srpske nacionalne manjine u Gradskom vijeću Pule, predstavila je 21. rujna svoj program i članove liste.

Pored nje, inače potpredsjednice Savjeta za nacionalne manjine Vlade HR, na njezinoj listi još su inženjerka medicinsko laboratorijske dijagnostike Vesna Fazlović, student diplomacije i međunarodnih odnosa Ognjen Savić i brodograđevni tehničar, Uljanikovac Zoran Gojković.

Na pitanje, hoće li, ukoliko bude izabrana za gradsku vijećnicu, podržati proračun Grada Pule za iduću godinu, Galo je odgovorila:

„U medijskom prostoru se protura zabrinutost da će o mojoj (ukoliko budem izabrana) odluci ovisiti i novi izbori u gradu Puli. Da pojasnim tu nedoumicu. Birači su na lokalnim izborima u svibnju jasno rekli da im je dosta 30-godišnje vladavine IDS-a i da treba dati šansu novim političarkama i političarima koji će na temelju njihove predizborne kampanje i predstavljenog programa, ovaj naš lijepi grad urediti po mjeri čovjeka i građanina.

Nakon izbora, izabrani političari i političarke su uspostavili koaliciju i usaglasili svoje programe i buduće korake za dobrobit svih građana Pule. Prošlo je 100 dana od uspostave nove gradske uprave. Na temelju obećanih promjena koje su vidno doprinijele promjeni vlasti u gradu Puli, želim istaći što ću podržati ukoliko budem izabrana za 22. člana gradskog Vijeća Pule“, rekla je Galo te navela da od proračuna očekuje da bude razvojni, socijalno osjetljiv, zelen i s posebnom pažnjom prema nacionalnim zajednicama u gradu Puli.

„Samo takav proračun ću podržati, a sve drugo bi bila izdaja volje birača, ne samo srpske nacionalne manjine nego svih građana Pule koji su im dali mandate očekujući radikalne promjene“, rekla je Galo.

 

„Kad govorim o proračunu koji mora imati posebnu pažnju prema nacionalnim zajednicama, očekujem da financije budu dostatne za ostvarenje onoga sa čim se mi u Istri i gradu Puli dičimo: multikulturalnost i tolerancija. Uvažavanje kulture i običaja svih nacionalnih zajednica. Troškovi za proračun grada Pule, za ostvarenje tih ciljeva ne moraju nužno biti veći, ali moraju biti raspoređeni prema jasnim kriterijima zastupljenosti i djelovanju pojedinih nacionalnih zajednica. Da iskoristim moto koalicije na vlasti - potpuno transparentno - sa čim raspolažu pojedina manjinska udruženja i kako su ih pravdali u proteklom razdoblju IDS-ove vladavine“, navela je Galo te nastavila:

„Nadam se da nikad više niti jedna politička stranka, platforma, nezavisna lista… neće tako bezočno koristiti nacionalne manjine i ostale ranjive grupe, kao što je to radio IDS u proteklih 20 godina. IDS je sve napravio kako bi najveće nacionalne zajednice u Puli i Istri, usitnio i posvađao, pa tako imamo: iz redova Srba tri sukobljene zajednice, iz redova Bošnjaka dvije zajednice, iz redova Makedonaca dvije zajednoce, te među Romima dvije-tri strane neusklađenih interesa.

Poznata je ona 'rimska' formula – 'zavadi pa vladaj'. IDS ju je usavršio u Puli i Istri - što ga je i održavalo na vlasti. Na žalost za sve nas, uz ogromnu štetu nanesenu ogromnoj većini građana Pule i Istre“. 

Za što će se zalagati? 

Na pitanje za što će se zalagati ukoliko joj Srbi i Srpkinje Pule ukažu povjerenjenje, Mirjana Galo je odgovorila::

„Ovo je prvi put da se direktnim izborom bira predstavnik srpske nacionalne manjine u Vijeće Grada Pule. Do sad su to uvijek bili Srbi sa stranačkih lista, koji su uglavnom provodili stranačku, a ne manjinsku politiku. Tu moram izdvojiti Dejana Jankovića (od 2013.- 2017.), kojem sam tada prepustila mandat u Vijeću i Radenka Ognjenovića, koji je bio predstavnik Srba sa liste HSU-a do ovih izbora.

Međutim, valja reći da je u svim prijašnjim mandatima Srbe u Gradskom vijeću Pule zastupao član IDS-a. Oni su zadovoljavali formu, bili vijećnici ne otvorivši ni usta u svojim mandatima, osim podižući ruke za IDS-ove mudre prijedloge.  O zastupanju svoje brojne zajednice u gradu Puli, gdje je evidentirano najmanje 3.500 Srba, nije bilo ni govora, a kamo li zastupanja i branjenja njihovih interesa.

Stoga, ukoliko dobijem povjerenje svojih sunarodnjaka, napraviti ću sve što je u moći vjećnice u Gradu Puli, da ujedinim nacionalne manjine i da pokažemo koliko je važno zajedništvo i koliko je to zajedništvo korisno za cijelu Pulu.

Nikad neću podržati bilo što, što bi moglo biti na štetu pojedine manjinske zajednice ili većinskog naroda, jer pametnom i dobronamjernom politikom se sve može usaglasiti.

Vjerujem da je ova situacija dobra jer će izabrana osoba morati predstavljati srpske i sve druge manjinske interese ukoliko se želimo nazivati demokratskim duštvom.

Ukoliko budem izabrana provodit ću antifašističku politiku, politiku jednakosti, ravnopravnosti, jednakih mogućnosti i jednakih odgovornosti“.

Mirjana Galo je rekla da kampanji raspolaže sa 5.000 kuna koje je osobno uplatila sa svog privatnog računa.

„Nisam željela niti prihvatila donacije od bilo koje stranke, nezavisne liste, vijeća ili pojedinaca. Ukoliko građani mene izaberu da ih predstavljam, nitko me neće moći pozivati da mu nešto dugujem. Ukoliko ne budem izabrana trošak će biti samo moj i moje obitelji“, rekla je Galo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa