Ograničena serija!

Na vrijeme osigurajte svoj primjerak srebrnih numizmatičkih kompleta

0
Numizmatički komplet prigodnoga srebrnoga kovanog novca (foto: Branimir Kralj)
Numizmatički komplet prigodnoga srebrnoga kovanog novca (foto: Branimir Kralj)

Republika Hrvatska priprema se za važnu zadaću uvođenja eura kao nacionalne valute, dok će naša dosadašnja valuta, hrvatska kuna, polagano otići u povijest. Euro je uveden 1. siječnja 1999. godine te je isprva bio isključivo elektronička valuta kojom su se uglavnom koristile banke i financijska tržišta, dok danas služi kao zakonsko sredstvo plaćanja u 19 od 27 država članica Europske unije.

Hrvatska narodna banka će i dalje, do dolaska eura, izdavati prigodne kovanice kune kojima se obilježavaju razni događaji važni za našu državu. Tako je ove godine, u suradnji s državnom kovnicom novca, Hrvatskim novčarskim zavodom, Hrvatska narodna banka izdala numizmatičke komplete prigodnoga srebrnoga kovanog novca s motivima i nominalnim vrijednostima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe, s godinom kovanja "2021." u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2021., povijesnoga i političkog događaja važnog za Republiku Hrvatsku.

 Kovanje srebrnoga novca (foto: Iva Komesar)             

Likovno rješenje lica i naličja srebrnoga kovanog novca istovjetno je optjecajnome kovanom novcu kuna i lipa istih nominalnih vrijednosti. Autor idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga kovanog novca je akademski kipar Kuzma Kovačić, a kovani novac otkovan je državnoj kovnici novca - Hrvatskom novčarskom zavodu.

Srebrni kompleti otkovani su u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća visokoga kovničkog sjaja te su izdani u ograničenoj seriji od 300 komada. Otkovi nisu u prodaji pojedinačno već isključivo kao kompleti.

S obzirom da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, rijetki primjerci numizmatičkih kompleta kuna i lipa, izdani u malim serijama poput ove, bit će vrijedna uspomena na značaj i važnost dugogodišnje hrvatske valute - kune. Stoga na vrijeme osigurajte svoj primjerak ograničene serije srebrnih numizmatičkih kompleta.

Informacije o narudžbama i kupovini dostupne su na web stranicama Hrvatskog novčarskog zavoda te putem e-mail adrese prodaja@hnz.hr.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/RKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

RECEPCIONAR / RECEPCIONARKA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/ICA U PROIZVODNJI

Do: 31.08.2021.

ŠORIĆI, ISTARSKA ŽUPANIJA