Inicijativa Davora Šišovića i Roberta Marušića

Sto godina komercijalnog organiziranog tartufarenja u Istri

0

Davor Šišović i Robert Marušić pokreću veliku pripremu obilježavanja 100. godina početka komercijalnog organiziranog tartufarenja u Istri, piše Istragram

Iako postoje neki pulski tragovi iz 1921. godine i sredine 20-ih godina prošlog stoljeća, 1929. godina je potvrđena dokumentacijom kao organizirani početak komercijalne uporabe istarskih bijelih tartufa. Spominju se Motovunski Novaki, Motovun i Livade. 

Kasnije je ravnatelj rovinjskog instituta za istraživanje mora, profesor Massimo Sella ranih 30-ih godina prošlog stoljeća krstario sjevernom Istrom i u svojim dnevnicima spominjao bijele tartufe koje je pronalazio ispod Huma, u centru Buzeta, 220 metara od hotela Fontana i dolinom rijeke Mirne prema termalnim izvorima Sv. Stjepan.

 

Livade su najpoznatije sajmište tartufa. Slogan njihovog brenda je “Centar svijeta tartufa” što su maštovitim kružnim tokom u centru mjesta i obilježili. Po Motovunu se zove šuma koja je jedina na svijetu te veličine u kojoj se od njezina ruba do ruba pronalaze dijamanti istarske kuhinje. 

Slivovi istarskih rijeka Mirne, Dragonje, Raše, Butonige, Bračane i ostalih njihovih imenih i bezimenih pritoka su izvor života istarskog tartufa. Put istarske vode, njezino umivanje raznim mineralima osiguralo je tu vrhunsku svjetsku mikrolokaciju za Tuber Magnatum kojega u svijetu još ima u Italiji i Kini ali ne ovakvog mirisa i okusa.

Prava švercerska roba!

Istarski tartuf je zato zlorabljen, mješan s ostalima kako bi njegov miris bio prenesen na ostale koji se većinom u svijetu prodaju kao talijanski “Tartufo di Alba”.

Stop zlouporabi istarskog tartufa!

“Bijeli tartuf je nešto najvrednije što imamo u Istri, naš najpoznatiji brend, a Motovunska šuma je najveće zaokruženo stanište bijelog tartufa u Europi. Turisti koji su dosad uživali u istarskom moru i suncu, sada mogu uživati u delicijama s istarskim bijelim tartufom. Zbog svega toga nama je važno da se Motovunskom šumom gospodari pravilno kako bi se staništa tartufa očivala, ali njome se dosad gospodarilo na način da su se staništa tartufa smanjivala. Drago nam je reći da se Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske napokon približilo stavu da je glavna gospodarska vrijednost Motovunske šume bijeli tartuf, a ne drvna masa”, 

Tim riječim je istarski pročelnik za poljoprivredu dr. sc. Ezio Pinzan, otvorio Sezonu lova na istarske tartufe najavljujući predstojeće radne dogovore s Ministarstvom poljoprivrede i nadležnim institucijama s ciljem da se u skoroj budućnosti odgovarajućim propisima doista osigura prednost tartufima pred drvnom građom uz Motovunske šume. 

Istarska Udruga tartufara je pokrenula postupak zaštite istarskih crnih i bijelih tartufa na razini Europske unije, što je u službenim tijelima Istarske županije odmah prihvaćeno kako se pod imenom “Istarski tartuf” ne bi moglo prodavati ništa drugo osim tartufa iz Istre! 

Istarska udruga tartufara već nekoliko godina obilježava početak Lova na bijele tartufe, i to se simbolično obilježi na “kunfinima” Buzeta, Motovuna i Livada u dolini rijeke Mirne, Motovunske šume, u prisustvu gradonačelnika grada tartufa, načelnika grada Velog Jože, načelnika centra svijeta tartufa, brojnih novinara, članova udruge ali u zadnje vrijeme i znatiželjnih turista. 

Na jesen 2029. godine obilježiti će se snažnim, velikim, moćnim regionalnim i nacionalnim programom 100 godina istarskog tartufarstva. Davor Šišović i Robert Marušić počinju sa prikupljanjem svih povijesnih građa, dostupne literature i svjedočanstva o istarskom tartufarstvu. Zapisati će se i predstaviti zgode i nezgode o istarskom tartufarstvu, lovu, švercanju, prodaji i preprodaji u povijesti kroz sva društvena uređenja koja su prošla od 1929. godine do današnjih demokratskih dana. 

Za pomoć u pripremi ovog posebnog projekta obratiti će se županijskim odjelima poljoprivrede i turizma. Ministarsku kulture i turizma RH. Ravnateljima istarskih povijesnih ustanova. Koristiti će se dostupni euro kapaciteti za aplikaciju projekta koji će konačno postaviti veliki bijeli istarski tartuf na njegovo mjesto! 

On je najbolji na svijetu!

Sretno Šišoviću i Marušiću na putu do cilja, velikog obilježavanja 100 godina “života i postojanja” istarskog bijelog tartufa. Jesen, 2029. godine nije tako daleko i želimo im veliki vatromet iz srca Motovunske šume na predstavljanju projekta, napisao je mr.sc. Duško Dragičević za Istragram.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa