VILI BASSANESE:

'Apsurdno je da kredit za Kaštijun vraćaju gradovi i općine koji nisu njegovi vlasnici'

0
Vili Bassanese
Vili Bassanese

"Županijski centar za gospodrenje otpadom Kaštijun je jedan od važnijih istarskih projekta, koji je u startu krenuo radikalno pogrešno i nije imao dovoljnu medijsku pažnju zbog svoje kompleksnosti, iako je od vitalnog značaja za građane i gospodarstvo Istre. Trenutno je Kaštijun medijski interesantan i zbog politike, u istoj onoj mjeri u kojoj ranije, ali zbog pogrešne politike, nije smio biti interesantan, rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese na konferenciji za medije.

"Mi u Istri smo zakonom vezani i ovisni o Kaštijunu stoga je opravdano i potrebno hitno imenovanje nove uprave i nadzornog odbora kako bi se riješili svi propusti u Kaštijunu, a koji su nastali zbog pogrešne politike i zbog  podobnih i nestručnih kadrova i to je svima jasna činjenica", rekao je Bassanese te nastavio:

"Znamo da je Kaštijun vitalno značajan za Istru, ne samo u dijelu sustava gospodarenja otpadom, već i zbog zdravlja građana, očuvanja okoliša i za  održivi razvoj turizma ali i zbog cijene koštanja kao i njegov utjecaj na kućni buđet. Bilo bi zaista nelogično da nakon utrošenih milijuna eura konačna usluga bude lošija, a tri puta skuplja.

'Zašto bi se itko ljutio kada u javnost izlaze čudesno štetne informacije o poslovanju Kaštijuna?'

Upravo zbog važnosti Kaštijuna moramo imati točne informacije, ma kako god one teške bile. Stoga ne vidim razlog zašto bi se itko ljutio kada u javnost izlaze čudesno štetne informacije o poslovanju Kaštijuna, a koje do sada nisu bile dostupne javnosti. Gdje su bili uprava, savjetnici, nadzorni odbor i predsjednik skupštine? Ako se itko treba ljutiti, to su građani! Točne i javne informacije iz Kaštijuna su preduvjet za konačno rješenje  Kaštijuna i opomena svima da se takvo ponašanje ne smije ponoviti, neovisno o političkoj opciji", kazao je gradonačelnik. 

 

Bassanese kaže kako su glavni akteri slučaja Kaštijun, od samih početaka, bili istarski župan i gradonačelnik Pule.

"Jasno je da je sve ovisilo o tadašnjem gradonačelniku Pule koji je sasvim 'neopravdano' držao paket od 51% vlasničkog udjela. Jasno je da Flego i Radin nisu kadrovi koji su imali 'kapacitet', ni stručni ni politički, da riješe problem Kaštijuna. Boris Miletić, kao bivši gradonačelnik Pule, imao je vlasnički, a kao predsjednik IDS-a i politički 'kapacitet' da riješi problematiku Kaštijuna. Iako je izgubio vlasnički 'kapacitet', još uvijek ima politički 'kapacitet'. Kao župan i kao izvorni kreator politike Kaštijuna najodgovornija je osoba u Istri te ima obavezu biti aktivan i dobronamjeran u rješavanju Kaštijuna. Stoga još jednom apeliram i molim župana da bez fige u džepu da svoj doprinos za konačno rješenje Kaštijuna", kazao je Bassanese, te nastavio: 

"Svi gradovi i općine, time i svi građani Istre, otplaćuju kredit za Kaštijun u visini od skoro 10 milijuna eura s rokom otplate do 2037. godine. a još uvijek nisu vlasnici Kaštijuna što stvara dodatne probleme koje gotovo nitko ne razumije. Udio glavnice u kreditu od 10 milijuna iznosi oko 6.5 milijuna eura, dok udio kamate iznosi cca. 3,5 milijuna eura, što je izuzetno nepovoljna kamata za nas koji vraćamo kredit. Danas na financijskom tržištu postoji mogućnost refinanciranja kredita sa kamatom od samo 0,6% čime bi se ukupni iznos kamate sa sadašnjih 3,5 milijuna eura smanjio na samo 340 tisuća eura. Dakle tim potezom bi uštedjeli preko 3 milijuna eura samo na kamati, odnosno umjesto gotovo 10 milijuna eura vratili bi 7 milijuna eura. Usporedbe radi tri milijuna eura, odnosno 23 milijuna kuna koje gubimo, je iznos koji je veći nego proračuni više od polovine općina u Istri. Samo Grad Umag zbog toga gubi cca. 2,3 milijuna kuna jer činjenica je da kredit nismo podigli a moramo ga vraćati. Grad Umag je sve svoje kredite refinancirao na kamatu od 0.6%.

Pula vraća oko 20% kredita, a Istarska županija 0%

Upravo sam stoga tražio da župan Miletić sazove sastanak svih grado/načelnika kako bi se upoznali sa slijedećim činjenicama. Županija i Grad Pula su tada kao formalni vlasnici donijeli odluke o zaduživanju-kreditu. Od 1. siječja 2017.godine taj kredit za Kaštijun se počeo otplaćivati, Pula vraća oko 20% kredita, Istarska županija 0%, dok 80% kredita vraćaju svi ostali gradovi i općine koji trenutno nisu vlasnici Kaštijuna.

Bizarna činjenica je to da su grado/načelnici neki nemoćni, neki moraju biti podobni, a većinom su neinformirani jer nisu upućeni niti su suvlasnici. Upravu Kaštijuna je nezainteresirana jer njihov kredit vraćaju drugi odnosno gradovi i općine. Dok bivši župani Flego i Radin niti su razumjeli niti ih je brigalo iako sam im uporno pisao i objašnjavao. Sadašnji župan Miletić za sad mudro šuti i bavi se politikom, a ne rješenjima. Jedini u Istri koji baš sve razumije je predsjednik nadzornog odbora Drandić koji i da je želio nije smio riješiti problem. Već  1. siječnja 2017. godine taj kredit je mogao ući u temeljni kapital, a vlasništvo preneseno na sve gradove i općine. Zbog političke kombinatorike je stvorena pat pozicije koju sad ne mogu i ne znaju samostalno riješiti.

Upravo je posao uprave, nadzornog odbora, skupštine Kaštijuna i Župana osigurati  funkcioniranje i učinkovitost poslovanja sustava, a ne baviti se politikom i bizarno trivijalnim putovanjima u Rusiju, Japan, Kinu i to pravdati bez imalo srama i odgovornosti", zaključio je Vili Bassanese.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa