Istarska voda nema granica: Buzećani pomažu Kopar

0
Ilustracija (foto: Roberto Matković)
Ilustracija (foto: Roberto Matković)

Prema podacima Rižanskog vodovoda Koper, u slovenskoj Istri u lipnju je iskorišteno 325.254 kubika vode, a u srpnju 387.644 kubika vode, kolovoz će biti rekordan preko 400.000 kubika, piše Istragram.  

Gospodarstvo slovenske Istre je u lipnju potrošilo 190.232 kubika, a u srpnju 250.047 kubika a za kolovoz se očekuju podaci od oko 300.000 kubika vode.

Buzećani pomažu Kopar!

Kao i svako ljeto, slovenska Istra se suočava s nedostatkom vode iz vlastitog izvora vode u Rižani, jer se izdašnost izvora smanjuje s ljetnom sezonom. Ni crpljenje podzemnih voda nije dovoljno pa se ona za potrebe primorske, posebno Kopra, kupuje sa susjedne vodoopskrbe Sežana i najvažnije od istarskog vodovod Buzet. Trenutni vodostaj u Rižani više ne dopušta gravitacijsko hvatanje pa se voda crpi iz podzemnih voda u Tonažima i Podračju. Rižanski vodovod otkupljuje ukupne količine vode od oko 200 litara u sekundi.

Već 30 godina ista potrošnja!

Iz Rižanskog vodovoda ističu da se potrošnja nije značajno povećala u odnosu na prije 30 godina u kućanstvima, unatoč godišnjem prirastu stanovništva, a time i novim priključcima na javnu vodoopskrbu, a prošle je godine iznosila 3.933.331 kubika.  Također, potrošnja vode nije porasla u gospodarstvu u posljednjih 30 godina. Godine 2020. iznosila je 2.175.929 kubika.

Kopar nije žedan. Osjećaju se i u ovoj suši sigurno, jer višegodišnja suradnja sa Istarskim vodovodom Buzet je izvrsna, piše Istragram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa