Dječji vrtić u Brtonigli riskira tužbu zbog naziva vrtića

0

Dječji vrtić u Brtonigli zove se Kalimero (Calimero na talijanskom). Nepojmljivo mi je kako netko u današnje vrijeme, kada je intelektualno vlasništvo zaštićenije nego ikada, jednu ustanovu može nazvati po zaštićenom liku iz crtanog filma.

Danas slastičarnice legalno više ne smiju raditi ni torte s likovima iz crtanih filmova (kompanija Disney je prije nekoliko godina slala inspekcije po Zagrebu, kada su se za rođendane masovno naručivale torte s likovima iz Frozen), pa je nazvati dječji vrtić Calimero prilično neodgovorno.

Doduše, hrvatski naziv vrtića je Kalimero, ali zato talijanski naziv ovog dvojezičnog natpisa jasno sugerira da je ime posuđeno iz slavnog talijanskog crtića. Da ne bi bilo nikakve dvojbe da je riječ o slavnom piletu s kapom od ljuske jaja, potrudili su se autori službene stranice vrtića, koju krasi upravo animirani lik Calimera.            

 

Na upit da se očituju o tome, iz Dječjeg vrtića Kalimero/Calimero nisam dobio odgovor, ali su mi zato iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo potvrdili da su u Hrvatskoj zaštićeni međunarodni žigovi koji se sastoje od crtanog lika i imena CALIMERO, nositelja CALIDRA BV iz Amsterdama.

„U konkretnom slučaju se radi o žigovima kojima je zaštićen široki spektar proizvoda i usluga, među kojima su, između ostaloga, usluge pružanja hrane i pića. Registracija žiga omogućuje nositelju žiga da zabrani drugima u trgovačkom prometu uporabu istovjetnog ili sličnog znaka u odnosu na istovjetne ili slične proizvode i usluge. Iznimno, u određenim slučajevima (za žigove koji imaju ugled na teritoriju Republike Hrvatske) to pravo se odnosi i na upotrebu žiga za proizvode ili usluge koji nisu slični onima obuhvaćenim registracijom žiga.

Sukladno prethodno navedenome, nositelj može zahtijevati da se spriječi primjerice isticanje znaka na proizvodima i njihovim pakiranjima, stavljanje proizvoda na tržište ili nuđenje usluga pod tim znakom, uvoz ili izvoz, uporaba znaka kao trgovačkog naziva ili naziva trgovačkog društva,  uporaba na poslovnim dokumentima i u oglašavanju, a sve u skladu s odredbama Zakona o žigu. U slučaju kada nositelj žiga smatra da su mu prava na žig povrijeđena, odnosno da netko bez njegove suglasnosti u trgovačkom prometu upotrebljava istovjetan ili sličan znak za istovjetne ili slične proizvode i usluge, može pokrenuti postupak pred nadležnim trgovačkim sudom kako bi spriječio neovlaštenu uporabu zaštićenog žiga“, odgovoreno mi je iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. To znači da Dječji vrtić u Brtonigli zbog naziva riskira tužbu tvrtke iz Nizozemske, koja ima pravo na korištenje imena i lika Calimero. (Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa