Ladonja: Moralnost Ostojićeve kupnje zemljišta je upitna

0
Ivo Uccio Miletić i Mauricio Licul
Ivo Uccio Miletić i Mauricio Licul

"Ostaje nesporna činjenica da je prije i tijekom izrade prostornog plana, temeljem županijskog plana te prije dolaska na vlast nezavisne liste Plinia Cuccurina, došlo do kupoprodaja zemljišta na više lokacija za koje je bivša IDS-ova vlast predviđala urbanizaciju, a da je poduzeće Brioni rivijera namjeravalo unijeti u temeljni kapital zemljište u priobalju i kasnije izgradnjom apartmana to prodavati", ustvrdili su Mauricio Licul i Ivo Uccio Miletić, 10. ožujka, na Ladonjinoj konferenciji za medije, osvrćući se na aferu sada već bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića.

"O moralnosti kupnje zemljišta po prijavljenoj cijeni od, u pravilu neinformiranih mještana, smatramo da kao građani svi zajedno dijelimo podjednak stav o upitnoj moralnosti takvog postupanja", navode u Ladonji.

Glede događanja oko donošenja prostornog plana Općine Bale, u Ladonji ističu kako je u razdoblju od 2004. do 2009. godine Općina Bale je uspjela povećati svoj godišnji proračun više od 4-5 puta te kako je u tom razdoblju bila jedna od Općina s najvećim proračunom po glavi stanovnika u Republici Hrvatskoj. Nadalje, navode u Ladonji, tržišna cijena građevinskog zemljišta povećana je za više od 5 puta.

Turistički punkt na Škvačoti jedini novourbanizirani predio

"Prostorni plan temelji se na strategiji razvoja Bala koju su usvojili građani na zborovima građana, prihvatile sve političke stranke i jednoglasno usvojili vijećnici na općinskom Vijeću, a da bi se donijelo Prostorni plan, Županija je trebala donijeti izmjene županijskog plana 2005. godine jer su Bale tražile da se u priobalju ne grade apartmani s više od 10 tisuća ležajeva već samo do 3000 i to u hotelskom smještaju uz uvjet da ne smiju biti građeni unutar 600 m od mora, čime je spriječena apartmanizacija. Osobnim tajnim izjašnjavanjem građani su se izjasnili da ne prodaju zemljišta u priobalju.", navode iz Ladonje.

Licul i Miletić, na konferenciji za medije, istaknuli su kako je turistički punkt na Skvačoti jedini je novourbanizirani predio kojeg je usvojilo općinsko vijeće i to, kako navode, nakon traženja Mjesnog odbora Golaš u kojem su većinu činili IDS-ovi ljudi, ali uz smanjenje kapaciteta sa 150 na 80 smještajnih jedinica, koje su uklopljene u priču o stancijama.

"O eventualnim nezakonitostima Ladonja ne želi suditi nikoga, sve dok se predmetne istrage ne okončaju odnosno ne donese pravosudna sudska odluka. Stoga Ladonja podržava mjerodavna tijela da se rasvijetle sve činjenice oko te prenamjene i to ne samo u Balama već i u ostalim dijelovima Istre", stava su u Ladonji. U Ladonji ističu kako će, ako se utvrdi neovlašteno korištenje povjerljivih informacija ili pak druga nezakonitost koja je rezultirala imovinskom koristi, zahtijevati da se počinitelji kazne, a nezakonito ostvarena korist usmjeri lokalnoj samoupravi.

Neuspješan manevar Manjgure?

"Unatoč svemu tome, ne možemo se oteti dojmu da je nakon izbijanja afere 'Pipl mast trast as'- znate o čemu govorim, izbila 'prožvakana' afera oko ministra Ostojića. Je li to još jedan, ovaj put neuspješan manevar iz već poznate kuhinje Manjgure? U je li to način da možda određeni kandidat  za europarlament dobije više glasova ili je to izlazna strategija kojom se nastoji opravdati očit neuspjeh i poraz?", pitaju se u Ladonji.

"U Istri postoji jedna stranka čiji su čelnici završavali na sudu zbog klevetanja, pa im je očito optuživanje drugih za svoje neuspjehe i moguća nedjela postalo svakodnevnica", zaključili su na kraju Mauricio Licul i Ivo Uccio Miletić na Ladonjinoj konferenciji za medije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa