Oleum olivarum u Krasici: Ulje Antona Pastrovicchia najbolje od najboljih

0
Krasica je ovog vikenda bila u znaku okupljanja ljubitelja maslinovog ulja
Krasica je ovog vikenda bila u znaku okupljanja ljubitelja maslinovog ulja

Svečanim otvorenjem 16. Susreta Oleum olivarum 9. ožujka započela je tradicionalna priča koja se jednom godišnje događa u Krasici – okupljanje ljubitelja maslinovog ulja i druženja. Maleno mjesto Krasica postaje prenapučeno u ta 2 dana mjeseca ožujka. Iako vremenska prognoza nije obećavala sunčani dan, gostiju i posjetitelja nije falilo. Pored degustiranja maslinovog ulja, moglo se tu probati izvrsnih sireva, vrhunskog vina te brojnih drugih autohtonih proizvoda.

Na otvorenju, uz brojne uzvanike i posjetitelje, okupio se velik broj prijatelja Krasice, zaljubljenika u ovo mjesto i njegove ljude. Ženska klapa „Zikva“ sa Pašmana svojim je nastupom uveličala svečani događaj otvorenja. Izvrstan voditeljski par Zdenka Gudelj i Mate Mekiš pozdravili su sve nazočne i zaželjeli svima ugodan boravak u Krasici. Mekiš, predsjednik Zajednice Talijana Krasice, također se zahvalio svim sudionicima u organizaciji i naglasio kako je ovogodišnja posebna tema manifestacije u biti druženje i prijateljstvo te da su to vrijednosti, pored maslina i maslinovog ulja, zbog kojih se posjetitelji sigurno vraćaju u Krasicu.undefinedGradonačelnik Edi Andreašić je istaknuo kako je maslina nešto vrlo vrijedno što u Krasici spaja sve posjetitelje, goste i prijatelje ovoga kraja. „Maslina je oduvijek bila dio svakodnevnice našega kraja, a danas i na očigled, promatrajući ovaj kraj uočavate promjene i prisutnost masline u našim životima. Ona je nešto vrijedno, ona je plod, ona je bogatstvo koje nas sve povezuje kako u Krasici, u Istri a i šire jer upravo je ova manifestacija pokrenuta iz ljubavi i prijateljstva te se sve do danas i nastavlja s istim motivima. Vjerujem da će se druženje u Krasici nastaviti još dugi niz godina i zato hvala svima koji ovu manifestaciju podržavaju", zaključio je gradonačelnik.

Milan Antolović, pročelnik Županijskog odjela za poljoprivredu, istaknuo je da se u 20 godina uspjela izgraditi izvrsna maslinarska infrastruktura u Istri, osnovan je Klaster, a u sljedećih mjesec dana poduzet će se aktivnosti za zaštitu istarskog maslinovog ulja. Veliki korak je i pokretanje aktivnosti oko legalizacije poljoprivrednih objekata koje će uskoro uslijediti.

Predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac imao je čast i službeno otvori 16. Susrete u Krasici. Manifestacija je u subotu obilježena 11. Međunarodnim likovnim natječajem na kojem je ove godine sudjelovalo ukupno 77 umjetnika s 120 umjetničkih radova. Organizator Roni Jušić zahvalio se svima na potpori, posebno umjetnicima na sudjelovanju. Najbolji po izboru stručne komisije u sastavu prof. Roberto Ambrosio, Marino Baldini i predsjednica komisije Fulvia Zudic, za najbolji rad proglasila je rad umjetnika Elvisa Bertona, drugo mjesto osvojio je Milan Marin te treće mjesto Elsa Delise iz Trsta. Posebne nagrade komisije dobio je Refik Saliu – Fiko za skulpturu, a za fotografiju Goran Skorup.

Nagrade sponzora dobili su sljedeći: nagradu Grožnjana dobila je Adriana Šuran, nagradu Novigrada Alina Ivančić, nagradu uljare Benvegnu - Duilio Trošt, nagradu vinarije Kozlović - Saša Dejanović, nagradu galerije Milotić - Libero Kotović, a nagradu TZ Novigrad dobio je Roni Jušić.undefinedVečernji program zagrijao se do usijanja pod velikim šatorom u kojem su koncert održali Tomislav Bralić i klapa „Intrade“. Predgrupa klapi bio je bend „Nočni skok“ iz Slovenije.

U nedjelju je također posjetitelje dočekao bogat program. Otvorena su vrata svih lokalnih kušaona,  podruma i kantina. Bogata je bila i tradicionalna gastronomska ponuda, a posebno atraktivna u cooking showu uz chefa Alma Čatlaka i brojne goste iznenađenja. Nedjelja je bila obilježena i stručnim predavanjima za maslinare i ostale koji su željeli čuti važne informacije o maslinama te vođenim degustacijama prema panelu USAMU-a.

Nedjeljnje prijepodne je u Krasici bilo u duhu sporta i fotografije. Naime, u 11 sati započela je tradicionalna biciklijada lokalnim putevima i stazama oko Krasice, a u međuvremenu je prigodno otvorena izložba fotografije Maje Marinović, novinarke i fotoreporterke iz Zadra. Izložba „Putevima maslina“ bila je izložena cijeloga dana u domu Zajednice Talijana u Krasici.

Od podne se također moglo obići sve lokalne kušaone, kantine i degustirati maslinova ulja, vina, dok se od 13 sati okupio poveći broj oldtimera u uljari Benvegnu u Gardošima. Popodnevni program pod velikim šatorom obilovao je nastupima vrhunskih chefova, kuhara i kuharica. Tako su svoja umijeća spajanja jednostavnih jela s okusom vrhunskih maslinovih ulja pokazali Almo Čatlak, Serđo Ražman, Agroturizam Radešić i Lina Vežnaver.

Kuhalo se raznih jela, od okruglica od tunjevine u sezamu, raviola punjenih s 4 vrste sira, palente s orasima i šugom od špalete, veliki njoki punjeni sirom i šunkom, do raznih slastica i sladoleda. Sve je naravno bilo začinjeno vrhunskim maslinovim uljima.

undefinedPopodne su se u velikoj dvorani u Krasici redom nizala vrlo interesantna predavanja. Na temu „Dosadašnja iskustva. Smjernice razvoja maslinarstva Istre“ izlagao je prof.dr.sc. Đani Benčić  (Agronomski fakultet u Zagrebu). Nakon njega je uslijedilo predavanje o vrlo važnom utjecaju maslinovog ulja na čovjekovo zdravlje doktora Ivice Vlatkovića iz Zadra. Tijekom dana moglo se sudjelovati na vođenim degustacijama, a svi su s nestrpljenjem očekivali proglašenje najboljih ovogodišnjih ulja na ocjenjivanju u Krasici.

Prije konačnih rezultata, prezentirani su rezultati rangiranja u izravnom sučeljavanju najbolje ocijenjenih ulja za pojedini tip okusa. Tako je u skupini „Intenzivan okus“ sudjelovalo ukupno 47 uzoraka, a za najboljeg je proglašeno ulje Antonija Pastrovicchia. U skupini „Srednje intenzivan okus“ bilo je ukupno 42 uzorka, a za najbolje ulje u toj skupini proglašeno je ulje Marijana Pekice. U skupini „Blagog okusa“ sudjelovalo je 10 uzoraka od kojih  je za najboljeg proglašeno maslinovo ulje Željka Karamana.

Do konačnog proglašenja brončanih, srebrnih i zlatnih maslinovih ulja u Krasici 2013. godine, mnogobrojnu publiku su dovele vesele note ženske vokalne skupine „Ad Libitum“. Nakon dodjele i proglašenja brončanih, srebrnih te zlatnih maslinovih ulja, za ovogodišnjeg najboljeg od najboljih proglašeno je maslinovo ulje Antona Pastrovicchia s ukupno 92 boda.

Fizikalno-kemijske analize obavila je Služba za zdravstvenu ekologiju/Odjel za kontrolu namirnica i predmeta opće uporabe pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u Puli dok je stručnu ocjenu senzorskih svojstava obavio panel u sastavu članova Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja i članova Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra. Voditeljica panela je bila dr. sc. Viviana Lušetić, dipl.sanit.ing. Krasica je definitivno postalo mjesto okupljanja prijatelja, maslinara, ljubitelja maslinovog ulja ali i dobrog raspoloženja, pozitivnih emocija. Vidimo se i sljedeće godine u Krasici!

undefinedundefinedundefined

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa