U Kontarinima kraj Buja otvorena kapelica Svete Lucije

0

Keramički kip Svete Lucije postavljen je u subotu u malenu kapelicu kod mjesta Kontarini nedaleko Buja, uz cestu Brtonigla - Buje. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije, Lovorka Lukani, autorica kipa, nekolicina bujskih građana, a blagoslov je uputio bujski župnik, velečani Marcin Madej. Na svečanosti je bio mali broj uzvanika radi epidemioloških razloga.

Inicijativa Salađana Dragojevića i Valtera Turčinovića

Gradonačelnik Vižintin je ukratko otvorio novu kapelicu te objasnio važnost istih te da će taj projekt nakon ove kapelice Svete Lucije, a prije nje je otvorena kapelica Svetog Zenona, svakako ići dalje te da će u konačnici oko dvadesetak kapelica biti označeno na turističkim kartama i povezano stazama. Sama ideja o uređivanju i spašavanju kapelica na području Buja potekla je od fotografa Salađana Dragojevića i bujskog pjesnika i ugostitelja Valtera Turčinovića. Upravo je Turčinović za ovu prigodu napisao pjesmu Scuro (Mrak) koju je ujedno posvetio i svojoj majci. Na kraju je vlč. Madej blagoslovio kapelicu.

 

Naime, Sveta Lucija od Sirakuze (283. – 304.), kršćanska je mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Progonitelji kršćana su joj mačem odrubili glavu nakon podužeg mučenja. Tijekom kršćanske povijesti štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih, tjelesno i duhovno, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida. Njen dan slavi se 13. prosinca, a zanimljivo je i ujedno običaj da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Na njen dan također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici. Relikvije Svete Lucije čuvane su u Veneciji u Crkvi Svete Lucije. Crkva je srušena 1861. godine da bi se pripremila gradnja željezničkog kolodvora, a relikvije su prenešene u obližnju crkvu San Germia, gdje se i danas nalaze, a venecijanski željeznički kolodvor danas nosi naziv ove svetice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa