Ladonja: Zbog IDS-ovog nemara u Rovinju zatvoreno više stotina radnih mjesta

0
Raoul Privileggio
Raoul Privileggio

Politička elita u Istri voli se hvaliti time da je Istra među naprednijim županijama, no zaboravljaju da je većina županija s kojima se uspoređujemo imala otežavajuću okolnost rata tijekom devedesetih. Realnije je, stoga, usporediti stanje u Istri kroz dva vremenska presjeka - od sedamdesetih do devedesetih godina, te od devedesetih do današnjih dana, kazao je Raoul Privileggio na konferenciji za novinare rovinjske Ladonje, razmatrajući pitanje mogu li istarsko gospodarstvo oživjeti oni koji su sukrivci njegovog razaranja.

U razdoblju od 70-ih do 90-ih, rekao je Privileggio, realizirane su bitne investicije u Istri, od tunela Učka, preko VSI Butoniga do svih ključnih hotelskih kompleksa.

- Bilo je to vrijeme kada je inovativnost i kreativnost bila na cijeni, i ljudi te generacije znali su ponijeti teret odgovornosti i graditi nešto novo, naglasio je.

Suprotno tome, razdoblje vladavine IDS-a obilježilo je zatvaranje većine poduzeća, primjerice, Pazinke, Purisa, Kvarnerplastike, Istarskih ugljenokopa, Provomajske i još puno drugih koje su bile žile kucavice kako županije tako i gradova u kojima su djelovali. Pazinka je 1993. godine imala 1.464 zaposlenih, a Puris  je 1992. godine zapošljavao 1.157 radnika, podsjetio je Privileggio, posebno se osvrnuvši na Rovinj.

- S nostalgijom se prisjećamo poduzeća kao što su Istarski boksiti, Aldo Rismondo, Mirna i Obrada, a da ne spominjemo velik broj malih obrtnika, kao i svih onih koji su morali iz Rovinja iseliti svoja postrojenja zbog pomanjkanja sluha i vizije gradske uprave. Podaci Hrvatskog ureda za reviziju pokazuju da je Aldo Rismondo 1993. godine imao 285 zaposlenih, a koliko ih je danas – 20 ili 30? Mirna je 1993. godine zapošljavala 585 radnika, danas ih je oko 180.

Mislim da i ove brojke jasno govore koliko je nemara, neznanja i aljkavosti u redovima rovinjskog IDS-a koji se nisu kroz ovih dvadeset godina znali suočiti s problemom zatvaranja kompletnih tvornica i postrojenja u Rovinju, što je rezultiralo zatvaranjem više stotina radnih mjesta.Umjesto da vode brigu o tome, prioritet im je bio ostati u svojim foteljama i čuvati svoja radna mjesta, rekao je Privileggio, upozorivši i na potpuno neznanje i nespremnost u suočavanju s problemom bolnice Martin Horvat, čiji je potencijal u zdravstvenom turizmu, koji donosi novo zapošljavanje i podiže kvalitetu zdravstvene usluge, danas sasvim neiskorišten.

- Danas smo svjedoci da se iste osobe iz IDS-a, koje vode Istru i Rovinj  i u čijem se dvorištu sve to događa kandidiraju za Hrvatski sabor, smatrajući da svojim znanjem mogu spasiti Hrvatsku i izvući je iz krize, zaključio je Priveleggio.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa