Alex Basaneže:

'Omiljena stabla su mi hrast i jela, od životinja sve osim divlje svinje'

0
Alex Basaneže
Alex Basaneže

Alex Basaneže šumski je radnik iz Hrvatskih šuma, Šumarije Buzet. Većini nas šuma je lokacija za razonodu i odmor, ali ne i našem sugovorniku, kojemu je to radno mjesto.

* Kako izgleda Vaš tipičan radni dan?
- Moj tipičan radni dan počinje ranim buđenjem odlaskom na posao. Slijede priprema, pregled alata i strojeva s kojima radimo. Potom odlazimo u šumu i radimo posao koji nam je poslovođa prethodno rasporedio, bila to sječa ili izvlaka stabala, ili pošumljavanje.

* Je li Vaš posao i ovo radno mjesto bilo stvar svjesnog odabira ili posljedica spleta okolnosti?
- Točan odgovor je i jedno i drugo. Ali bio je to moj odabir, samo sam čekao da mi se pruži prilika.

* Koje su prednosti i mane rada na otvorenom? Pretpostavljam da u šumi, osim svježeg zraka, vrebaju i neke opasnosti. Jeste li imali neka neugodna iskustva?
- Rad na otvorenom ima puno i prednost i mana. Najbitnije su: od prednosti, svježi zrak, boravak u prirodi... Mane: vremenske neprilike, komarci i ostale životinje, visoke i niske temperature...

 

* Vaše omiljeno stablo i šumske životinja? Zašto baš oni?
- Omiljena stabla su mi hrast i jela. Hrast jer je lijep i koristan za izradu namještaja i ogrijev, a jela samo zbog izgleda. Od životinja, svaka mi je na svoj način lijepa, osim divljih svinja.

* S obzirom da radite na otvorenom, volite li u slobodno vrijeme biti 'na kauču', ili isto tako idete u prirodu ili na more?
- U prirodi volim biti, definitivno.

* Postoje li neke specifičnosti šuma u Istri, iz Vaše perspektive čovjeka na terenu?
- Svaka je šuma za sebe specifična. Neke su specifične zbog stabala, neke zbog šumskih plodova koje se u njoj nalaze... Tako su i šume u Istri različite, od šuma iz Ćićarije ili Učke, do Motovunske šume ili šuma koje se nalaze uz more. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa