Ministar Beroš nasjeo na lažnu vijest o 80% cijepljenih u Rovinju

0
Ministar Vili Beroš (foto: Damir Špehar/PIXSELL)
Ministar Vili Beroš (foto: Damir Špehar/PIXSELL)

Ministar zdravstva Vili Beroš 7. srpnja među ostalim je govorio i o kampanji cijepljenja, te naglasio da je „najveći obuhvat cijepljenih u Zagrebu 52,6 posto te u Rovinju, koji je procijepio 80 posto stanovništva. „To govori o velikom stupnju osobne odgovornosti“, istaknuo je.

Bilo bi doista lijepo da je Rovinju procijepljenost 80 posto, što je brojka kojom se još ne mogu pohvaliti ni predvodnice u cijepljenju poput Velike Britanije i Nizozemske, ali stvarnost je, nažalost, drugačija, pa Rovinj nije predvodnik ni u Istri, a kamoli u Hrvatskoj. Naime, najveća procijepljenost u Istri, nešto više od 40 posto, trenutno je u Buzetu.

Odakle onda ministru ti podaci? Čini se da je Beroš površno i bez provjere povjerovao člancima na portalima, koji su se dijelili i po društvenim mrežama, a kojima je svima bio isti nepouzdani izvor, odnosno svi su se pozivali na tekst nekog očito matematički slabije potkovanog novinara.

Naime, dotični se u izračunu vodio brojem do sada iskorištenih doza cjepiva na rovinjskom Domu zdravlja, ali je pritom napravio dvije krupne pogreške. Najprije je sve doze iskorištene na području čitave Rovinjštine, dakle u gradu Rovinju, te općinama Bale, Žminj i Kanfanar podijelio samo s brojem žitelja grada Rovinja, a potom je prvu i drugu iskorištenu dozu za cjepiva kod kojih su potrebne dvije doze, obračunavao kao da su njima cijepljene dvije osobe. Naravno da je s takvom matematikom procijepljenost na području grada Rovinja ispala 80 posto, iako u praksi još nije dostigla ni 40 posto. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa