Ljeto bez brige: Najbolja zaštita od komaraca

0

Pred nama je jedno od najljepših godišnjih doba, ljeto. Odmor, lijepo vrijeme, sunce, ali i hrpa komaraca. Izluđuju li vas komarci i ne znate što napraviti? Mi ćemo vam reći koja je to najbolja zaštita od komaraca.

Ako ste iz mjesta uz našu obalu, u velikoj ste prednosti. Količina komaraca u Dalmaciji je puno manja nego primjerice u Zagrebu, a neusporedivo manja nego u Slavoniji. U svakom slučaju, nitko ne voli komarce i oni mogu biti jako opasni.

Ako niste znali, komarci prenose razne bolesti poput malarije i groznice zapadnog Nila koje u određenom postotku mogu biti čak i smrtonosne. Neki ljudi misle kako ovakvih bolesti nema kod nas i zbog toga preskaču zaštitu protiv komaraca. U Hrvatskoj postoji oko 52 vrste komaraca što vam je možda dovoljan znak da nisu “svi isti”.

Komarci koji prenose bolesti su rjeđi na našim prostorima jer je i sama pojava malarije manja. Ipak, to ne znači da je uopće nema. Malarija koju komarci prenose je jedna od najsmrtonosnijih bolesti koja godišnje odnese čak 400.000 ljudskih života.

U slučaju da ste iz istočnog dijela Hrvatske, onda znate koliki problem stvaraju komarci tijekom ljeta. Zaprašivanja i razne metode koje se koriste u suzbijanju širenja komaraca sigurno smanjuju njihov razvoj, ali ga ne sprječavaju. Kako bi se zaštitili u potpunosti, moramo koristiti dodatnu zaštitu.

Što pomaže protiv komaraca?

1) Zaštita prostora 
Zaštitite prostor od ulaska komaraca tako što ćete na prozore staviti mrežice. Osim toga, postoje sprejevi koji nisu štetni za čovjeka, a itekako smetaju komarcima. Takvi sprejevi se prskaju po prostoriji i zadržavaju se i do nekoliko sati. Ako se radi o vašoj kući, pomoći će vam čak i voda pomiješana se eteričnim uljem lavande.

2) Kreme i ulja 
Bilo da ste odlučili napraviti vlastitu mješavinu biljaka ili kupiti gotov proizvod, ovo je i dalje jedan od najboljih načina za boriti se protiv komaraca. Ulja i kreme protiv komaraca dolaze u različitim pakiranjima, ali primjena im je ista. Poprskajte ili nanesite ulje, odnosno kremu po koži, dobro rastrljajte i recite zbogom komarcima.

3) Vanjska zaštita
Party u prirodi, ali vas brinu komarci? Repelenti su idealno rješenje. Bilo da dolaze u obliku spirale koje zapalite ili električnih uređaja. Ponekad je nezgodno reći gostima da se namažu sredstvom protiv komaraca, ali na ovaj način vjerojatno neće ni morati.

4) Očistite okolinu
Komarci ne mogu bez vode. Oni nastaju iz jaja koja su polegnuta u vodi, a upravo ovo možete spriječiti. Naravno, ne možete isušiti rijeku, ali možete u svom dvorištu prevrnuti svaku preostalu nakupinu vode.

Iako neki vjeruju kako su im potrebne velike količine vode, ovo je netočno. Dovoljna je čak i mala nakupina vode na poklopcu od kante. Iz ovih razloga, napravite “krug” oko svoje kuće i ispraznite sve nakupine vode kako se komarci nebi mogli razmnožavati oko vašeg doma. Malo je poznato, ali komarci se većinom kreću samo u krugu od oko 200 metara od prostora gdje su se izlegli, u protivnom su zalutali.

Osim ovih načina, važno je znati da će vas komarci teško ubosti kroz odjeću. Kad god je moguće, nosite šešire i dugu odjeću. Na taj način čak i da su oko vas, teško će vas ubosti. Idealno bi bilo kombinirati sve ove načine zaštite, ali ponekad to nije moguće.

Sredstva protiv komaraca su jako dugo na tržištu i poprilično su efikasna. Dostupna su u gotovo svakoj trgovini za vrijeme sezone. Preporučamo vam da pogledate Kaufland katalog u kojem možete pronaći širok asortiman provjerenih i kvalitetnih proizvoda protiv komaraca.

Kako smanjiti otok od uboda komarca

Ako vas komarac ubode, proizvodi koji odbijaju komarce pomoći će otjerati nove, ali ne i sanirati ubod. Neke od metoda koje pomažu ublažiti ubod su stavljanje leda direktno na ranu, krišku limuna, pa čak i glavicu luka. Problem se pojavljuje ako ste u prirodi i ubode vas komarac, u takvom slučaju lakše je koristiti gotove preparate.

Baš kao i sredstva koja služe za odbijanje komaraca, sredstva za ublažavanje boli i svrbeža kože također možete pronaći na policama. Ugriz komarca izaziva svrbež i naša automatska reakcija je češanje po tom mjestu, ali pokušajte se suzdržati od toga.

Češanjem pojačavate djelovanje uboda komarca ali i povećavate šansu za infekciju kože. Ako dovoljno brzo reagirate, rane neće biti toliko neizdržljive i brzo će proći. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa