Čedomir Ružić prvi mentor među ravnateljima u Istri

0
Čedomir Ružić
Čedomir Ružić

Labinjan Čedomir Ružić jedan je od malobrojnih ravnatelja u Hrvatskoj koji su dosad stekli dodatno stručno obrazovanje, odnosno napredovali u zvanje. Prvi je ravnatelj u Istri koji je stekao titulu ravnatelj-mentor i to s 25 godina iskustva i kontinuiranog razvoja na mjestu ravnatelja Srednje škole Mate Blažine iz Labina i 39 godina ukupnog staža u obrazovanju.

„Ovo promaknuće u karijeri je još jedno u nizu priznanja i ugodnih događaja koje sam doživio za svojih pet mandata na radnom mjestu ravnatelja Srednje škole Mate Blažine, a meni je posebno drago jer proizlazi iz struke. Konačno se omogućilo i ravnateljima da napreduju u zvanje.  Kao voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća ravnatelja i aktivni član Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja zalagao sam se da se ispravi  nepravda i diskriminacija ravnatelja po tom pitanju. Dosad su naime mogli napredovati samo odgajatelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici. Rado sam se odazivao pozivima raznih stručnih timova i povjerenstava imenovanih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja ili Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su se zalagali za kvalitetnije i sustavnije stručno osposobljavanje ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova te za njihovo licenciranje i profesionalizaciju, što, nažalost, još nije zaživjelo u nas.", kazao je Ružić.

Sam postupak prijave ravnatelja, prosvjetnih djelatnika i odgajatelja, koji se odnedavno sami online prijavljuju za napredovanje, pa do stručno-pedagoškog uvida i donošenja rješenja, dosad je bio kompliciran i kasnio je zbog pandemije, ali u posljednjih se nekoliko mjeseci konačno ubrzao.  Nakon što je Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima prvi puta donesen u srpnju 2019. godine, te su pokrenute njegove izmjene u svibnju 2020., novi je Pravilnik o izmjenama i dopunama stupio na snagu u ožujku ove godine.

"U mom slučaju stručno povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanje najprije je detaljno provjerilo svu priloženu dokumentaciju i kompetencije te obavilo uvid u stručno-pedagoški rad, odnosno izvođenje aktivnosti vođenja sastanka s mojim stručnim suradnicima i nastavnicima okupljenima u Povjerenstvu za kvalitetu. Na temelju svega navedenoga donijeli su stručno mišljenje o napredovanju u zvanje koje sam prihvatio s velikim zadovoljstvom i zahvalnošću. Stručno je povjerenstvo bilo u sastavu: Oleg Đaković, viši savjetnik za ravnatelje AZOO-a, Suzana Poropat-Božac, ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, i Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijske strojarske škole iz Zagreba. Ustanovili su da po zadanim područjima i kriterijima iz Pravilnika, ukupnim brojem bodova i satima usavršavanja, udovoljavam kriterijima vrednovanja stručno-pedagoškog rada. Uz to dugi niz godina uspješno surađujem sa svojim stručnim timom, nastavnicima i ostalim zaposlenicima Škole, osiguravam optimalne uvjete za rad svim zaposlenicima i za učenje u školi svim učenicima, pružam kontinuiranu podršku zaposlenicima za ostvarenje radnih zadaća te potičem njihov profesionalni razvoj. Kolegijalnom podrškom te motivacijom i entuzijazmom aktivno doprinosim razvoju sustava srednjoškolskog obrazovanja.", objasnio je Ružić.

"Na kraju se zahvaljujem članovima stručnog povjerenstva za napredovanje, svojim suradnicima, kolegicama i kolegama te djelatnicima Srednje škole Mate Blažina iz koje potječem, kako njima tako i svima onima koji su me podržali u radu svo to vrijeme, naravno, posebno svojoj obitelji. Hvala svim kolegicama i kolegama ravnateljima naše županije na čelu s našom pročelnicom Patriciom Percan, koji su mi tim povodom čestitali riječima: 'Znanje, iskustvo i neizmjeran trud dali su rezultat… Iskrene čestitke! Zaslužio si svojim radom i dobročinstvom prema nama kolegama ravnateljima, tvojim kolegama u školi, a bogami i prema učenicima, roditeljima i, naravno, tvome gradu.' Svima njima uzvraćam da sam to promaknuće u struci, koje donosi sa sobom i dodatne obaveze, stekao zahvaljujući našoj dugogodišnjoj suradnji, povjerenju i timskome radu koji je preduvjet svakom napretku. Jedino kolegijalnom podrškom, motivacijom i entuzijazmom aktivno doprinosimo, mi ravnatelji i kolege profesori i suradnici zajedno s učenicima, razvoju ljudskih potencijala i kontonuiranom ravoju sustava srednjoškolskog obrazovanja, što smo dokazali i u ovo izazovnoj godini.“, zaključio je ravnatelj labinske Srednje škole.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa