Radnička fronta Pula o Glasu Istre: 'Udarimo ih po novčaniku'

1

"Sramotna odluka vrhuške Glasa Istre o izvanrednim otkazima i neprodužavanju ugovora novinarkama i novinarama ovog dnevnog lista po tko zna koji put otvaraju pitanja redakcijske demokratičnosti i slobode javnog iznošenja mišljenja, financijske ovisnosti medija o lokalnoj vlasti s jedne strane, te interesu vlasnika i oglašivača s druge.", piše u priopćenju Lokalne organizacije Radničke fronte Pula. 

"Kao i u većini drugih medija u Hrvatskoj, i u Glasu Istre uređivačku politiku određuje vlasnik medija kojemu nije u interesu javno dobro, već - profit. Čak i ako to znači svođenje novinarstva na vulgarni senzacionalizam i brojanje 'klikova' ili pretvaranje javnog servisa u bilten lokalnih političara s kojima urednici dogovaraju tekstove na luksuznim večerama. Ovisnost o reklamama ili lokalnim vlastima prisilit će mnoge da usklade svoju uređivačku politiku s 'potrebama tržišta'. Pritom prvi stradavaju novinari s integritetom, čija su radna mjesta nezaštićena od odmazde, bili oni honorarni suradnici kojima se pri prvoj naznaci negodovanja ne produžava ugovor ili stalni zaposlenici koji zbog otežanog sindikalnog organiziranja i slabe zaštite radničkih prava jednom odlukom uredništva i vlasnika novina mogu dobiti izvanredni otkaz bez otpremnine ili ikakve naknade. Pouka je: trpi i piši, tj. potpisuj tekstove dirigirane odozgo ili crkni od gladi.

Zato stojimo solidarno s otpuštenim novinarima Glasa Istre, ali i sa svima koji u strahu od odmazde ili gladi još uvijek rade u nesigurnim uvjetima u novinarstvu. Sa ciljem stvaranja istinski demokratskih i slobodnih medija od istarskih lokalnih vlasti već 6 godina, pa tako i danas, tražimo (1) hitnu reviziju poslovnih odnosa između privatnih medija i lokalnih uprava, (2) trenutačni prestanak netransparentnog financiranja medija iz javnih proračuna i proračuna javnih poduzeća, (3) osnivanje javnog fonda za financiranje lokalnih medija neovisnog o politici te javnu raspravu o kriterijima financiranja.

 

Dugoročno, Istri trebaju snažni i stabilni javni mediji, neovisni od političkih elita ili kapitala, demokratski mediji u kojima će same novinarke i novinari moći birati urednike koji će odgovorno provoditi javni interes, a ne da im se nameću oportuni cenzori, dezinformatori i nasilnici od čijih ispada i nasrtaja moraju strepiti na radnom mjestu. Prazne moralne osude, zgražanje, pa i tapšanje po ramenu, koje nude ostale političke opcije - radnicima u medijima neće pomoći. Protiv ovakvih pojava moramo odlučno djelovati kao društvo i krenuti u akciju! Samo upornim zajedničkim djelovanjem možemo stvoriti demokratske medije kojima možemo vjerovati, medije kakve zaslužujemo. Zato pozivamo sve stanovnike Pule da se u subotu odazovu pozivu na prosvjed podrške novinarima Glasa Istre na Portarati!

No, djelovati možemo i prije. Budući da je profit jedino mjerilo koje korporativni vlasnik Glasa Istre razumije, udarimo ih po novčaniku! Zato RF poziva na bojkot Glasa Istre do povratka otpuštenih novinarki i smjene Roberta Franka s mjesta glavnog urednika:

- sve stanovnike Istre pozivamo da prestanu kupovati Glas Istre, posjećivati njegov web-portal, da odlajkaju Facebook stranicu, prestanu klikati i dijeliti članke te ne ostavljaju komentare ispod tekstova, jer svime time vlasnicima Glasa Istre povećavamo vrijednost oglasnog prostora,
- pozivamo sve vlasnike ugostiteljskih objekata, knjižnice, čitaonice, itd., da otkažu pretplatu na Glas Istre i prestanu svojim korisnicima nuditi te dnevne novine,
- pozivamo sve javne aktere, političare i političke stranke, čelnike javnih i drugih ustanova, radnike u kulturi, sportu, odgoju i obrazovanju i sve ostale da prestanu pozivati Glas Istre na svoja događanja i slati im priopćenja za medije, da odbijaju dati izjavu za Glas Istre te da ne pristaju na intervjue.

Krenimo u akciju i pokažimo Robertu Franku i JOJ Media House korporaciji da Istra u svojim medijima neće tolerirati vulgarne nasilnike, cenzore, partijske ulizice i oportunističke širitelje dezinformacija i lažnih vijesti. Odlajkaj Glas Istre i - vidimo se u subotu na Portarati!", piše u priopćenju pulske Radničke fronte koje potpisuje Goran Matić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa