Počinje još jedan Dvigrad Festival posvećen ranoj sakralnoj glazbi

0

U petak 11. lipnja u crkvi Svete Marije Snježne u Maružinima otvorit će se 19. izdanje Dvigrad festivala – međunarodnog festivala rane sakralne glazbe. Ovaj međunarodni festival, koji u Kanfanar i Istru kontinuirano svake godine dovodi renomirane domaće i strane glazbenike specijalizirane za područje rane sakralne glazbe, i ovoga će puta na koncertu otvaranja gostima omogućiti glazbeno putovanje kroz vrijeme, u razdoblje 15. stoljeća, uz glazbu Marulićeva humanističkog obzora.

Skladbe u programu kreću se tragom pjesništva kojim su se Marulić i njegovi prijatelji humanisti nadahnjivali, kao i glazbe kakvu su mogli izvoditi u svome rodnom Splitu u prigodama zajedničkih druženja, u obliku kućnog muziciranja.

Vrhunski glazbenici ansambla Plavca Nova u sastavu Darija Auguštan (sopran), Marko Požgaj (blok flaute), Augustin Mršić (viola da gamba), Kruno Carić (renesansna lutnja), Igor Paro (viola da mano, citern) te Edin Karamazova (renesansna lutnja) kao gost ansambla izvest će program s glazbom brojnih svjetski poznatih skladatelja, poeta i autora duhovne glazbe, poput Loyseta Compèrea, Andree Gabrielija, Josquina des Preza, Pedra Escobara i drugih.

 

Prvi ovogodišnji program Dvigrad festivala održat će se u crkvi Svete Marije Snježne, nedaleko sela Maružini, jednoj od najstarijih crkvica Kanfanarštine koja datira u 12. stoljeće i čije se postojanje i lokacija spominju još u Istarskom razvodu kao mjesto „trih kunfini: dvigradski, žminjski i svetvinčentski“.

Ulaz na koncert je slobodan, a Dvigrad festival, kojega organizira Udruga Prosoli Sveta Glazba, i ove se godine održava uz potporu Općine Kanfanar, Ministarstva kulture, Papinskog instituta za sakralnu glazbu u Rimu te uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa