Flego u Rovinju citirao Reagana: Najbolja socijalna politika je - posao!

02.03.2013 - 08:03
Valter Flego na predstavljanju svog predizbornog programa u Rovinju
Valter Flego na predstavljanju svog predizbornog programa u Rovinju

Kandidat za istarskog župana Valter Flego u Rovinju je 1. ožujka održao treće predstavljanje svog predizbornog programa pod nazivom Platforma 7x7 -  Za Istru koja radi!

Nakon prvog predstavljanja u Poreču na temu Infrastrukture i zaštite okoliša te drugog u Bujama na temu “EU: Za Istru bez granica“, u Rovinju je Valter Flego predstavio 7 točaka trećeg poglavlja Platforme 7x7 - „Novi gospodarski impulsi za brži razvoj Istre“.

- Gospodarski rast i razvoj Istre, otvaranje novih radnih mjesta i veći životni standard apsolutni su prioriteti. Naš je prvenstveni zadatak pobijediti nezaposlenost otvaranjem novih radnih mjesta uz očuvanje postojećih”, poručio je Flego i nastavio:

- U borbi protiv nezaposlenosti najjači instrument su investicije realnog sektora, ali s obzirom na tešku ekonomsku krizu, javni sektor jednostavno mora iznaći načina za dati dodatni stimulans za rast, razvoj i zapošljavanje.

Predizborni program obuhvaća 7 točaka za brži razvoj Istre: 3000 novih radnih mjesta, 1000 novih pripravničkih mjesta; 70 malih obiteljskih hotela i kampova; Neiskorištene nekretnine stavljamo u funkciju razvoja; Razvoj poljoprivrede uz  novi sustav navodnjavanja; Novi razvoj poduzetničke infrastrukture i Savjet za gospodarstvo – zajedno protiv nezaposlenosti

- Kao prvo, regionalnim akcijskim planom za zapošljavanje uvest ćemo nove, konkretne mjere za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje zaposlenosti. Kombinacijom investicija privatnog sektora, investicija javnog sektora u infrastrukturu, a uz pomoć poticajnih mjera za zapošljavanje otvorit će se 3.000 radnih mjesta, najavio je Valter Flego.

Također, uz dosadašnje potpore davat će se nove potpore za zapošljavanje, kao što su: potpore za otvaranje novih obrta ili poduzeća u kojima se zaposli najmanje jedna osoba, potpore za doprinose iz plače poslodavcima koji zaposle nezaposlenu osobu, potpore za uvođenje standarda kvalitete, potpore za polaganje majstorskih ispita i prekvalifikacije, sufinanciranje troškova za prilagodbu poslovanja normama Europske unije, stipendije učenicima za deficitarna zanimanja i druge.

- Kontinuirano ćemo provodit educiranje obrtnika i javnog sektora. U slijedeće 4 godine kroz takve edukacije proći će 4000 ljudi, rekao je kandidat za istarskog župana.

- Druga konkretna mjera odnosi se na zapošljavanje tisuću pripravnika (vježbenika) u javnom i realnom sektoru u narednom četverogodišnjem razdoblju, kako bi odradili pripravnički staž i usvojili dodatna znanja potrebna za konkurentnost u uvjetima ulaska u Europsku uniju, istaknuo je Flego koji smatra da je ulaganje u znanje najbolja i najisplativija investicija.

Treća mjera odnosi se na poticanje djelatnosti malih i srednjih poduzetnika, s naglaskom na razvoj 70 malih obiteljskih hotela i malih kampova, posebno u unutrašnjosti Istre.

- Turizmu kao jednom od najkonkurentnijih sektora našeg gospodarstva dajemo novi razvojni impuls. Radimo novi iskorak u još kvalitetnijem pozicioniranju i razvoju proizvoda  koji će Istru diferencirati od konkurencije i koji će omogućiti da Istra postane osim destinacije za glavni odmor i destinacija za produžene vikende i cjelogodišnji turizam, kaže Valter Flego i dodaje:

- Potičemo nastanak nove inovativne turističke ponude uz osmišljavanje novih razloga za dolazak turista, naročito dolaske izvan glavne turističke sezone kao npr. kroz ponudu tematskih parkova i sl.  Uz unapređenje znanja i vještina ljudskih resursa u turizmu, poseban naglasak dajemo na stavljanje prirodnih dobara i zaštićenih područja u funkciju turizma.

Četvrta točka poglavlja predviđa stavljanje u funkciju razvoja neiskorištene nekretnine, posebice one u napuštenim vojnim zonama.

- Nakon realizacije procesa demilitarizacije cilj nam je da se ta područja oplemene i konkretnim razvojnim projektima stave u funkciju razvoja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. Posebno nam je to značajno za razvoj poljoprivrede te činimo sve da se omogući istarskim poljoprivrednicima da počnu obrađivati zapuštena poljoprivredna zemljišta, objašnjava Flego.

Peta mjera odnosi se na razvoj poljoprivrede uz novi sustav navodnjavanja.

- Istra nema dovoljno plodne zemlje da bi mogla konkurirati proizvodnjom u velikim količinama, ali zato je ključ u kvaliteti, specijalizaciji i izvrsnosti, kako bi naši poljoprivrednici mogli živjeti od svoga rada. Jedan od glavnih preduvjeta razvoja je izgradnja sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina za što ćemo davati potpore, poručio je Flego i dodao:

- Za razvoj poljoprivrede i ribarstva stalno ćemo unapređivati potrebnu infrastrukturu ruralnog prostora te poticati razvoj poduzetništva na selu, vrednovanje i unapređenje proizvodnje autohtonih proizvoda i pasmina.

- Šesto, provodit ćemo sustavnu izgradnju poduzetničke infrastrukture, raznovrsnih poduzetničkih programa i projekata. Planskim povezivanjem laboratorija i znanstvene infrastrukture cijele županije osigurat ćemo kvalitetnu potporu gospodarskom i obrazovnom sektoru te kompletiranje usluga analize, istraživanja i razvoja uz maksimalni angažman i iskorištavanje potencijala svih subjekata županije, rekao je Flego te dodao kako će se raditi na jačem povezivanju malih i srednjih poduzetnika po granama te osnaživanju klastera.

Sedma točka Platforme, odnosno osnivanje Savjeta za gospodarstvo, ima kao cilj aktivno sudjelovanje cjelokupnog gospodarstva Istre  u pripremi i donošenju mjera za razvoj gospodarskih djelatnosti u svim segmentima i rješavanju problema nezaposlenosti.

Za kraj, kandidat za istarskog župana Valter Flego poručio je kako svi napori u sferi gospodarstva, ali i svim drugim poglavljima, moraju biti usmjereni prvenstveno otvaranju novih radnih mjesta.

- Najbolja socijalna politika je - posao!, citirajući Ronalda Reagana, Flego je zaključio predstavljanje trećeg poglavlja Platforme 7x7.

Tweet

Posljednje novosti