Cuccurin: IDS nema hrabrosti sam izaći na izbore

0
Mauricio Licul, Plinio Cuccurin i Alen Rosanda
Mauricio Licul, Plinio Cuccurin i Alen Rosanda

Županijski proračun za sljedeću godinu jasno pokazuje da promjena nema, nego je riječ o kontinuiranom raskoraku između zacrtanog i ostvarenog, gdje se jedno govori, a drugo radi. Umjesto razvojnih proračunskih stavki, predložene su političke stavke, dok se temeljni projekti iz godine u godinu odgađaju, rekao je Plinio Cuccurin, županijski vijećnik i nositelj liste Ladonje na parlamentarnim izborima, na konferenciji za tisak održanoj 13. studenog u Puli.

Vijećnik Alen Rosanda izdvojio je stavke u rebalansu ovogodišnjeg i prijedlogu novog proračuna, koje potvrđuju prioritete županije, a koje su suprotne proklamiranoj politici. U izmjenama ovogodišnjeg proračuna za četvrtinu se smanjuje novac namijenjen zaštiti okoliša, a 1,9 milijuna kuna manje namijenjeno je novoj bolnici. S druge strane, povećavaju se iznosi za strategiju kulturnog razvitka te komunikaciju i protokol, što je, kaže Rosanda, uobičajeno za izborne godine. Nadalje, manje je novca za inovacije i poduzetništvo, te kapitalne pomoći jedinicama lokalne samouprave, a više za Brijuni rivijeru.

- U 2012. godini predviđa se porast poreznih prihoda za 3 posto. Ako će nova vlast zaista provesti decentralizaciju, što im je glavna predizborna tema, taj bi postotak trebao biti znatno veći, naglasio je Rosanda.

Pulski vijećnik Mauricio Licul dodao je ovome rashode iz proračuna za „eliksir mladosti“ koji se vode kao „mjerenje antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica“.

– U proračunu nedostaje stavka prihoda od ovog eliksira, ali i stavka za eliksir mudrosti. Komedija nastaje kad tragediji dodamo vrijeme, a ako su glavni glumci Jakovčić, Miletić i ostala „elita“, imamo paradoks: elita svoje predstavljanje elitom plaća javnim novcem, kaže Licul. Cuccurin upozorava da županijska vlast uporno izbjegava stručni pristup projektima, nudeći umjesto toga ad hoc projekte, poput ureda u New Yorku, za kojeg se planira utrošiti oko 500 tisuća kuna, smišljenog umjesto dovođenja investitora iz SAD ili eliksira mladosti, dogovorenog nakon susreta s Miroslavom Radmanom prije dvije godine.

"Prema anketama koje Glas Istre ne želi objaviti, IDS je prepolovio broj svojih birača"

– Prije razgovora o proračunu nužno je osmisliti i provesti razvojnu strategiju. Ovdje nije nađena sinergija između uprave, znanosti i gospodarstva koja bi, što radi cijeli svijet, potakla inovativnost i kreativnost. Suprotno – ta se sredstva smanjuju, iako jedino kreativnost i inovativnost dovode do novog zapošljavanja, rekao je Cuccurin. Vijećnici Ladonje na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine neće davati amandmane na prijedlog proračuna, ali će to učiniti na drugom čitanju.

Odgovarajući na upit o kandidatima za Sabor koje je jučer objavio IDS, Cuccurin je kazao da je ova stranka, prema anketama koje Glas Istre ne želi objaviti, prepolovila broj svojih birača.

– Od velike borbe za Istrijane, došli smo do toga da Zagreb odobrava termin tiskovnih konferencija, do toga da Istrijan nije nositelj liste u Istri i do toga da IDS nema hrabrosti sam izaći na izbore, rekao je Cuccurin, poručujući građanima da kandidate, ne samo IDS-ove, nego sve, procijene sami, pitajući se bi li takvima dali svoju imovinu na upravljanje. Rosanda je dometnuo da bi se birači trebali pitati i bi li od njih kupili rabljeno vozilo.

Na upit novinara Cuccurin je kazao i da ponuda Ladonji za koaliranje nije bilo, ni od HDZ-a, ni od Keruma, ni od Bandića. – Listu Ladonje sastavili su građani, a ako budemo nešto mijenjali u našem programu, konzultirat ćemo se s 30.000 ljudi, rekao je Cuccurin, još jednom poručivši da Ladonja nije ni lijevo, ni desno, nego ispred. – U ovim izborima Ladonja vidi i mogućnost promjena u Istri i zato nam treba glas za Sabor, zaključio je Cuccurin.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa