Puljanin Sergio Budicin patentirao spravu za stavljanje kapi u oči

0
Sergio Budicin sa svojim patentom
Sergio Budicin sa svojim patentom

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture sudjelovali su na 63. Međunarodnom sajmu ideja, inovacija i novih proizvoda IENA 2011. u Nuernbergu. Hrvatski inovatori ondje su bili sa 15 inovacija, od čega tri iz Istre. Među nagrađenim Istrijanima je i brončanom medaljom nagrađen Puljanin, Sergio Budicin. Njegova je sprava za stavljanje kapi u oči izuzetno dobro prihvaćena.
Zadivljuje entuzijazam s kojim taj umirovljeni profesor tehničke kulture opisuje svoju inovaciju. Rekao mi je kako je na ideju za taj, tek naizgled jednostavnom izum, došao kada je saznao da ima glaukom. „Shvatio sam da nešto moram učiniti kako bi se olakšao stavljanje kapi u oči zbog toga što je u uputama pisalo da kapaljka nikako ne smije doći u dodir s trepavicama zbog toga što se tako može zagaditi lijek i dodatno zakomplicirati tj. pogoršati vid“, rekao mi je prilikom našeg susreta.
Svoj izum još nije plasirao na tržište, ali s obzirom koliko je njegova naprava praktična, korisna i jednostavna za upotrebu, sigurna sam da uskoro hoće. Riječ je o napravi koja, kako mi je rekao, rješava sve tehničke probleme stavljanja kapi u oči.

Sprava za stavljanje kapi u oči
Sprava za stavljanje kapi u oči
Sergio Budicin
Sergio Budicin
„Znači, osim što sprječava dodirivanje trepavica i kapaljke, ova naprava olakšava precizno stavljanje kapaljke točno u zjenicu oka što je jako važno. Ne treba imati ni dobre svjetlosne uvjete, ni najbolji vid što je dobro za ljude starije dobi u koje i sam spadam“, priča Budicin.
Na ideju o korisnoj napravi došao je jer ima glaukom pa je i sam iskusio probleme prilikom stavljanja kapi u oči. „Kada sam doznao da imam glaukom, uhvatila me panika, jer sam shvatio da ću morati kapati kapljice u oči dva puta dnevno i to dvije vrste kapi koje se ne smiju miješati, mora ih se stavljati u razmaku od deset minuta“, pojasnio je.
Stoga je, za osobe koje često moraju kapati oči i više puta dnevno, s različitim kapima, ovaj izum itekako dobrodošao, a pohvalili su ga,otkrio mi je, i liječnici, posebice oftamolozi.
Uporaba ove sprave stvarno je laka. „Bitno je biti u ležećem položaju, najbolje u zamračenoj sobi. Spravu treba prilagoditi razmaku očiju, jedan dio drži trepavice i onemogućava treptanje što često smeta prilikom kapanja te se vrlo lako i brzo koriste kapljice“, rekao mi je Budicin. Izum je, s obzirom da je kao bivši profesor tehničkog u tome spretan, izradio sam i to od pleksiglasa.
Budicin sprema i nove izume, o kojima još ne želi pričati. „Svojedobno sam izumio spravu za branje šparoga koju, na žalost, nisam na vrijeme patentirao. Tu grešku, stoga, s ovim izumom nisam ponovio, pa ću tako i idući, uz veliku pomoć Udruge inovatora Hrvatske s podružnicom u Puli, sigurno patentirati“, zaključio je Budicin, kojemu je sada ipak prioritet naći proizvođača i plasirati spravu za stavljanje kapi u oči na tržište. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA