pula

Aleksandra Mandić komentirala sučeljavanje za gradonačelnika

0
Aleksandra Mandić
Aleksandra Mandić

Glas Istre organizirao je sučljevanje kandidata za gradonačelnika Pule, a u kojem su sudjelovali Maja Šarić, Goran Matić, Elena Puh Belci, Mirko Jurkić, Sanja Radolović, Zlatko Devedžić, Filip Zoričić i Dušica Radojčić. Pulska aktivistica Aleksandra Mandić sučeljavanje je komentirala za Istarski.hr.

Frank na samom početku konstatira kako je sama kampanja do sada tekla u duhu afirmativnih kampanja bez udaraca ispod pojasa pa se već u sljedećem trenu neočekivano, žestoko, ispod pojasa obrušava na Zoričića, no u rukavicama, indirektno, navodeći kako su se neki kandidati pokušali uplesti u uređivačku politiku Glasa Iste.

Obzirom na to da mu se kao glavnom uredniku lista koji bi trebao biti ponos Istrijana i u naslovima dešavaju pravopisni lapsusi, smatram da bi mu bilo pametnije da je mudrije šutio po pitanju uređivačke politike Glasa Istre, jer nama čitateljima pokazuje sebe svaki dan. Ostavlja dojam da i njemu treba pojasniti da on predstavlja GI, iz iste pozicije kako će buduća gradonačelnica ili gradonačelnik predstavljati nas, grad. Žestoki napadi na Zoričića, išli su ravnatelju samo u korist, te je iz veoma nezavidne pozicije, sebe i svoju listu u samu srž predstavio kao kao jedini istinski primjer politike vladanja iz centra.

To nikome na političkoj sceni u Hrvatskoj do sada nije uspjelo. Centar našeg grada je za sada najbolji primjer u Hrvatskoj kako se treba vladati iz pravog, istinskog, političkog centra. Svaka čast na tome! Zoričić smatra da djeca imaju pravo na dom i podržava istospolne zajednice pri usvajanju djece. Problem Kaštijuna bi riješio još jednim otpadom u središnjoj Istri. Po pitanju Uljanika nema rješenje, za kampanju na raspolaganju ima 53.300 kn od donacija građana, zahtjeva transparentan, ali ne otvoren proračun, pokazuje zavidno znanje o cijeni aplikacije za takvu vrstu gradskog proračuna, kao i o važnosti GIS-a. Veselim se njihovom glasu iz Gradskog vijeća.

Matić odmah na prvu napada "te neke" koji su uništili Uljanik, bez ikakvog obrazloženja ili imena i prezimena, kaže da su svi svjesni pravih problema, no rješenja mu se odnose na obećanje da će braniti perspektivu radne većine, dok na zatvaranje pogona Podravke u Umagu, nije reagirao. Radnička fronta skuplja jeftine političke poene i kao obično. Uzmimo za primjer moj rad, kada sam organizirala štrajk u Uljaniku, plakate s kojima je Istra bila oblijepljena do Raše, najugroženijim radnicima osigurala špeže, upoznala ekipu koja je stvorila Stožer za obranu brodogradnje i natjerala pritiscima upravu da isplate plaće, a sve to u tjedan dana, da, ljudi dragi, od jednog do drugog četvrtka u 8 radnih dana. RF se šlepala na mom radu do te mjere da pojedinci još uvije misle da sam ja član RF. Ništa ja tada ne bi mogla da se radnici nisu digli. Radnička snaga pokreče svijet.

S druge strane RF nije za radnike postigla ništa, masa koja je hodala kroz grad 24.08.2018. nije iskorištena za dobrobit radnika već za promociju RF. SRP je isto uvijek bio uz radnike, pa s etične strane, ako ne zbog ičeg drugog, SRP se nije nikada kao RF i ŽZ medijski eksponirao po pitanju skupljanja političkih poena na radničkoj grbači. Po pitanju povratka Jakovčića u politiku ne slažem se s Matićem i smatram da je vrijeme da se vrati, pa ako treba da i "dobije po leđima" ako je to jedini način, da se sada napravi dobra stvar za sve nas. Za Kaštijun Matić nema rješenje, prozivao bi odgovorne, smatra da se IDS pokazao nesposobnima po pitanju pregovaranja s državom o nekretninama u državnom vlasništvu, na pitanje koliko je potrošio u kampanji se čudi i ne zna o kojoj je svoti riječ, a na pitanje o transparentnosti gradskog proračuna odgovara protupitanjem "Zašto bi se častilo kojekakvu ekipu?".

Njemački kapitalisti i Možemo!

Svjesno navodi  kako neće biti gradonačelnik, no zaključuje da će on uvesti promjene. Na pitanje zašto misli da Zeleni više nisu ljevica? Odgovara da je  mislio na Zelene u Njemačkoj, pa kao i uvijek do sada odmah podvlači rep te se razbacuje ideologijom kojom je jako potkovan, no eto, meni nije problem da na glas kažem ono što se on nije usudio, a to je da kolaju priče s viših instanci kako su Možemo! na Hrvatskoj sceni progurani isključivo i samo zbog njemačkih kapitalista kojima je novac najisplativije uložiti u vjetroelektrane te nama naplaćivati naš vjetar u obliku el. energije. To nam je valjda sljedeći "porez na zrak" po tom principu. Ja sam stava da je budućnost solarna energija. U konačnici Matić nije za krupni kapital, no stava je da bez krupnog kapitala nema radnih mjesta. Zalaže se za skraćivanje radnog vremena što je dobra ideja jer s obzirom na poticaje po tom pitanju, čak i za primanje novih radnika, poduzetnicima je jeftinije imati 3 radnika koji rade po 6 sati nego 2 radnika koja rade 9 sati. 

Šarić koja je više godina gradila imidž u općini Medulin, svoj bijeg od kandidature za Medulin i suprotstavljanja Buiću, opravdava kako je njeno viđenje rješavanja problema Kaštijuna u njenoj kandidaturi za grad, obzirom je Kaštijun problem koji se mora riješiti uz pomoć grada Pule. Zalaže se za izgradnju reciklažnih dvorišta i kompostana, zna da je to investicija  vrijedna 30 milijuna kuna, no bez konkretnog rješenja kako ostvariti to za što se zalaže, pritom spominjući  bolesti koje su krenule s Kaštijunom, no nije navela o kojim se bolestima radi.  Za sva pitanja o Uljaniku najviše spominje Grad Pulu. Na pitanje o gospodarenju državnom imovinom jedina daje stručan i jasan odgovor, u dogovoru s građanima po jasno definiranom dokumentu koji postoji.

Za njenu kampanju je izdvojeno oko 11.000 kn a smatra da gradske troškove treba maksimalno rezati te bi ukinula isplaćivanje naknada članovima mjesnih odbora i vijećnicima. Ne slaže se s izgradnjom parkinga na Marsovom polju i devastiranje zelene površine, no ne slažem se ni ja s njom u tome da bivša vojarna u Šijani treba biti garaža na kat, već treba biti što prije renovirana te prenamijenjena u dom za stare i nemoćne.

Elena Puh Belci najavljuje nastavak rada na infrastrukturi no ne navodi tijekom debate konkretne radove. S idejom da se nadograđuje dom za starije osobe na Verudi se nikako ne slažem. Zar zaista misle starije, bolesne osobe izložiti takvoj buci? Ako do tog dođe po tom ću pitanju biti kategorički glasna iz razloga što se Mornarička bolnica najbrže i najlakše može pretvoriti u starački dom, te se na taj način najbrže rješava pitanje naših starih, koji su cijeli svoj život radili i doprinosili i nemaju puno vremena da im iskažemo svoje poštovanje. S ekonomske strane pretvaranje Mornaričke bolnice u kampus je izbijanje novaca iz džepa iznajmljivača, a u ovoj globalnoj krizi je najvažniji kapital u opticaju.

'Puh Belci ostavlja dojam jedinog kandidata s kredibilitetom'

Shodno situaciji i planovi se moraju mijenjati. Po pitanju Uljanika za nju je odgovornost veoma jasna, odgovorna je uprava. Na pitanje da li trgovati sa Zagrebom odnosno HDZ-om vezano nekretninama u državnom vlasništvu, Belci zauzima jasan i čvrst stav da se sve treba rješavati kroz eu fondove, da nije za političku trgovinu, već za kompromise s egom u ladici s naglaskom na  interes i fokus. Tijekom cijele debate ostavlja dojam jedinog kandidata s kredibilitetom. Na kampanju je potrošila 200.000 kn. Na pitanje hoće li građani  imati uvid u proračun grada, Belci ističe da smo mi transparentni grad s transparentnim proračunom kako su nacionalna tijela odučila. Na pitanje upućeno Belci da li ste spremna smijeniti nesposobne, odgovor je bio: DA hoću, naravno! Držim je za riječ! Kao što sam je držala za riječ po pitanju baznih stanica, i ne samo toga, i nisam se prevarila, još. Živi bili pa vidjeli?

HDZ-ov Mirko Jurkić smatra da centar grada treba urediti, i kako je  škola u Šijani potkapacitirana. Po pitanju Uljanika  smatra  da  je vlada  sve odradila te da je odgovornost na upravi, drži da Uljanik mora biti  samoodrživ, te jasno daje do znanja da ne zna kako je područje Uljanika T1 zona, no bio bi gradonačelnik. Po pitanju Kaštijuna nema rješenje, no naglašava da se niti jedan grad se nije javio na natječaj za izgrađivanje kompostana. Po pitanju državnog vlasništva nekretninama nije se osvrnuo na Vilu Mariju i uvjete u kojima žive korisnici od kada je država crkvi prepustila vlasništvo nad jednom od najljepših Pulskih austrougarskih ljepotica.

Nisu ga to ni pitali, no ja osobno ne mogu shvatiti kako Pulske Austrougarske vile mogu postati državne ili crkvene, no onda se sjetim društvene imovine pa se promptno vratim u stvarnost. Na indirektna  pitanja da li je po pitanju kandidiranja kandidata za  gradonačelnika od strane HDZ-a, bilo političke trgovine ne odgovara na pitanje, no konstatira da su to totalne gluposti, protom napada novinare.  Na pitanje da li Brijuni Riviera ima smisao, obzirom je to državna tvrtka po upravom HDZ-a, i da li će tražiti da se tvrtka ugasi, zaključuje kako on  kao budući gradonačelnik neće biti  vlasnik tvrtke, te je po njemu sasvim jasno,  da oni koji su upleteni u priču ne mogu gledati objektivno već samo subjektivno. Ne zna koliko je novaca izdvojeno za njegovu kampanju, on ne vodi o tome brigu jer su oni velika stranka, no u slijedećem krugu pitanja tvrdi da svaku kunu preokrene 3 puta i provjeri prije nego je potroši. Vjerodostojno u duhu HDZ-a.

Radojčić 10 godina prosvjeduje protiv Kaštijuna i još nije postigla ništa, jedina je zeleno-lijeva opcija, zalaže se društveno kao aktivist 20 godina ali nikad ništa napravila osim konstantnih bjegova pred uspjeh, pa i sabotiranje kako svojih tako i tuđih uspjeha. Tvrdi da je građanima oduzeta moć za sudjelovanje u odlukama o njihovom životu, tu je podupiru Radolović, Matić i Devedžić koji imaju jednake probleme kao Dušica jer im se ne odgovara na upite. Ja nemam tih problema, to nije moja istina o gradu, no ako se to dešava, to se mora mijenjati! Svaki građanin ima pravo sudjelovati na gradskom vijeću i svoje nezadovoljstvo izražavati kroz pisarnu.

Potom tražiti očitovanje ukoliko mu se u roku ne odgovori. Pa po tome proizlazi da je Dušica aktivist kojeg nakon 20 godina aktivizma nitko ne doživljava, dok ja dopisima utječem na štošta, pa i na sadržaj udžbenika. Kada su se Puležani pobunili protiv baznih stanica i kada smo pred kamerama REX-a natjerali člana tribine, koju je organizirao grad Pula, da pred kamerama prizna, kako nikad ne bi dozvolio da se na njegovu kuću postavi bazna stanica, Elena Puh Belci stala je iza svojih građana i lupila šakom o stol, dok je Dušica Radojčić sabotirala provedbu sudske presude na razini države kojom je naloženo uklanjanje većeg broja baznih stanica u Puli. Smatra da Uljanik treba ostati po primjeru Hyundaiai, a tvrdi, iz razloga, jer Pula je brodogradnja. Ortaštvo potvrđuje nježno ne spominjanje Jakovčića u kontekstu Uljanika.

U Udruzi  koja funkcionira već 20 god ona prima plaću od 8.500 kn, a sabotira vlastite projekte u cilju kvalitete života građana te je sabotirala radnike Uljanika. Koliko vidim jako dobro je upućena u donošenje prostornih planova, obzirom na to da sama izjavljuje kako godinama prati povijest zona, odnosno, prostornih planova, pa se logičnim slijedom postavlja pitanje zašto nije na vrijeme reagirano na T1 zonu vezno Uljanikom ili po pitanju Sky lifta.

'Topli obrok sabotirali roditelji, jer nisu naučili djecu jesti kuhano'

Valelungu koja je privatno vlasništvo Končara, dala  bi lokalnoj samoupravi a za odluke o prostornim planovima proziva IDS. Pa kaže "pandorina kutija je otvorena". Obzirom na privođenje  kraju, odnosno sabotiranje svojih projekata, više je nego jasno kako bi se ona, po 20 godina primjera iza nje, odnosila prema pandorinoj kutiji, obzirom je baš ona bacila dimnu zavjesu na Uljanik, koja joj nije prošla, jer sam ipak ja, bila s druge strane. Po ovome što Radojčić priča ispada da je odavno sama sebi trebala dati otkaz! No nek se ona nama kandidirala i u program uvrstila stavku da gradski proračun treba biti po primjeru Bjelovara. Svaka čast na odličnoj, tuđoj ideji! Ja za to ne bi znala da nema Dušice.

Kandidatkinja SDP-a Sanja Radolović ne zna da su topli obrok u školama zapravo roditelji sami sabotirali, jer si djecu nisu naučili jesti kuhano, niti djeci kuhaju, pa su djeca odbijala hranu. U svakom slučaju podržavam ponovno uvođenje toplog obroka u škole. Projekt Dolcevita se ne razlikuje puno od njezine ideje za uređenje gradskih fasada, no nema krajnje rješenje kaoni Dolcevita. Zašto mi imamo Istarsku kreditnu banku ako naši političari ne znaju projekte takve namjene usmjeriti na našu banku i time rasteretiti građane kojima je i tako život, sad već polako, brutalno skup i težak. Naprave nešto dobro i svi zapnu na kraju i izigraju nas a sebe sabotiraju,  pa onda u predizbornoj kampanji opet ponavljaju istu nedovršenu stvar!

Na odgovor o Kaštijunu ostala sam šokirana, naime ona ne zna da postoji njen stranački kolega Horvat, čija se inovacija pri gospodarenju otpadom koristi u više zemalja svijeta! Ima jedna vrhunska ideja, nije moja, već susjeda Brune Langera, spalionicom na Kaštijunu u obliku toplane grijali bi se svi i u općini Medulin i u Gradu Puli, a na taj bi se način financiralo znanstvenike da rade na filteru, filteru kojeg sutra možemo proizvoditi i prodavati cijelom svijetu. Radolović smatra da Uljanik mora ostati gdje je. U T1 zoni! što je potpuni apsurd! Uljanik se mora promptno maknuti i nastaviti s idejom prostornog plana jer čekanje po tom pitanju oduzima mogućnost otvaranja radnih mjesta. nismo u poziciji da dopustimo takav "prazan hod". Odgovorne za krah Uljanika smatra upravu. Jedina  se oglušivala na jasna pitanja novinara, pritom stalno napadajući  IDS. Novinar pita jedno, ona odgovara nešto sasvim peto.

'Zlatko Devedžić skromno živi, ne radi, iznajmljuje jednu nekretninu'

Zlatko Devedžić skromno živi, ne radi, iznajmljuje jednu nekretninu, no unatoč tome proputovao je svijet kako bi skupio iskustvo da Pulu pretvori u svijetski grad, smatra da sve treba učiniti  za našu djecu od začeća do punoljetnosti, kategorički odbija pravo homoseksualaca da usvajaju djecu, no to bi pitanje prepustio građanima na odluku, referendumom, pa za kraj, poručuje, "hvala svima ali ja mogu bolje od svih ovdje". Što točno? Varati za potpise?

Slijedom svega postavlja se pitanje zašto su se kandidirali bez rješenja?

Pozvala  sam Vas nedavno "dame i gospodo"  i  tagirala na svom FB profilu riječima "(...)  svi Vi koji hoćete na čelo županije, gradova i općina morate znati da je došlo vrijeme nove ere politike u kojoj se stvari moraju početi drastično mijenjati. Razgovarajte, surađujte, stvarajte! To Vam je gospodo dužnost!". Sigurno niste mislili da ću vas baš ja komentirati, niste me impresionirali rješenjima. Od čovjeka, žene ili muškarca, koji će predstavljati ovaj grad očekujem da ili ima svoje rješenje za sve gradske probleme, prvenstveno Uljanik ili da rješenja stvori uz pomoć stručnjaka i građana.

Nije sramota ne znati, sramota je moći i ne učiniti za svoj grad. Sigurno nisam jedina u gradu s dobrim rješenjima, no moj glas, onome koji će ga dobiti, ide samo zato jer će me uvjeriti da će u fotelju sjesti za opće dobro. Uljanik može preuzeti funkciju Tehnomonta, što je za mene neprihvatljivo ili nastaviti biti gigant radničke klase kroz proizvodnju sekcija. Od našeg ponosa, jer kova je naša, do proizvodnje sekcija dug je industrijski put, sekcije su opasniji, teži, gori posao od rudarenja kada je u pitanju pjeskarenje, o pjeskarenju sekcija u Uljaniku emisiju je snimao i BBC. Za očuvanje brodogradnje u Puli osigurano je 32,5 milijuna kuna. Kupite dizalice i ostalu potrebnu opremu, pa prenamijenite pogon u Vodnjanu, gradimo sekcije! Sretno nam! (Aleksandra Mandić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa