Biljana Borzan u Puli podržala Radolović i Ferića

0
Danijel Ferić, Biljana Borzan i Sanja Radolović
Danijel Ferić, Biljana Borzan i Sanja Radolović

Europarlamentarka SDP-a Biljana Borzan 5. svibnja je došla u posjet Puli kako bi iskazala podršku Sanji Radolović u kandidaturi za gradonačelnicu Pule te Danijelu Feriću u kampanji za župana Istarske županije. Tom prigodom održana je press konferencija na Trgu Portarata o poboljšanju gradske i stambene infrastrukture kroz EU fondove te korištenje EU fondova općenito.

Sanja Radolović u uvodu press konferencije zahvalila je Biljani Borzan na dolasku u Pulu kako bi joj pružila podršku u izborima za gradonačelnicu Pule, ali pritom je istaknula kako se radi o jednoj od najaktivnijih zastupnica u EU parlamentu koja je svojim radom pokazala kako se SDP bori za prava stanovnika Hrvatske i same Europske unije.

- Evo Biljana je danas s nama ovdje kako bismo razgovarali o sredstvima iz EU fondova koja nam stoje na raspolaganju, a nažalost u Puli se nije previše poduzelo po tom pitanju kada govorimo o stambenoj infrastrukturi – rekla je Sanja Radolović.

Biljana Borzan istaknula je kako Pula kao grad ima veliki potencijal, ali da je već na ulazu u sam grad vidljivo je kako neke stvari ne funkcioniraju.

 

- Sanja je u dosadašnjoj kampanji govorila o problemima koje treba riješiti u Puli poput poticane stanogradnje za mlade, zaposlenosti mladih samo u sezoni i niz drugih stvari. Ja sam danas ovdje da razgovaramo o onome što se može popraviti koristeći EU fondove – rekla je Biljana Borzan.

- Danas sam došla pružiti podršku Sanji Radolović u kandidaturi za gradonačelnicu Pule jer je jednostavno najbolji kandidat koji ima sve ono što Pula treba i Danijelu Feriću u kandidaturi za župana Istarske županije. Novac iz EU fondova ne može riješiti sve probleme u Puli i Istri, ali apsolutno ga treba iskoristiti za ono što je moguće, a to je uređenje grada i poboljšanje stambene infrastrukture na korist svih stanovnika Pule i Istre – rekla je Biljana Borzan.

Sanja Radolović pokazala je kroz svoj rad u području EU fondova, znanosti i obrazovanja da je sposobna realizirati velike projekte posebice financirane iz EU fondova, a kombinacija njezinog znanja, sposobnosti i radne energije predstavljaju dobitnu formulu za Pulu – rekla je Borzan.

- U Puli postoji kronični problem smještaja starijih i nemoćnih osoba, zbog čega u Domu “Alfredo Štiglić” na listi čekanja se nalazi preko 2000 osoba. Za jednokrevetnu sobu čeka se i 10 godina, a za mjesto u drugim vrstama soba od 7 - 8 godina. Jedan od mojih glavnih prioriteta će biti dogradnja Doma za starije, međutim godine zanemarivanja problematike smještaja ostavile su traga i problem 2000 osoba na listi čekanja neće se riješiti samo dogradnjom doma. Kroz EU fondove možemo iskoristiti sredstva da sufinanciramo ostale oblike vaninstitucionalne skrbi, a postoji i mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u stambene zgrade kako bi se prilagodile potrebama starijih osoba, teško pokretnim osobama te osobama s invaliditetom – rekla je Sanja Radolović.

- U Puli ima 618 zgrada koje imaju uvjete za ugradnju dizala, čime bi se poboljšala svakodnevna kvaliteta života za oko 20 tisuća naših sugrađana ako uzmemo u obzir osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom te obitelji s malom djecom – rekla je Radolović.

- Danas zato želim najaviti da ću kao buduća gradonačelnica kroz gradski proračun osigurati dodatnih 10% sufinanciranja ugradnje dizala u višestambene zgrade, a kroz EU fondove ćemo osigurati 80% sredstava čime će trošak ugradnje za vlasnike stambenih jedinica iznositi 10% ukupne investicije – najavila je Sanja Radolović te se dotaknula i gospodarskog aspekta ovog projekta.

- Projekt uz nesumnjiv društveni značaj ima i velik gospodarski učinak, a povećala bi se i domaća proizvodnja dizala. Ovakvi poslovi idealni su za zajednice ponuditelja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika koji se bave građevinarstvom na području Pule, koji pretežno zapošljavaju građane Pule i koji plaćaju poreze i doprinose u ovome Gradu – rekla je Radolović.

- Nažalost, dosadašnja gradska vlast u Puli nije se previše pokazala u povlačenju sredstava za energetsku učinkovitost i obnovu fasada iz europskih fondova što zorno prikazuje i stanje diljem Pule jer obnovljene fasade sredstvima iz EU fondova možemo nabrojati na prste jedne ruke – rekla je Sanja Radolović.

- Pitanje obnove fasada u našem gradu nije više samo pitanje estetike već i sigurnosti. Svako drugo pročelje u strogom centru grada nije uređeno i svakom prolazniku zapravo prijeti opasnost da mu doslovce komad fasade padne na glavu. Istovremeno, Gradski program Dolcevita u sklopu kojeg se pokušalo obnoviti pulske fasade nije postigao apsolutno nikakav uspjeh niti ostvario bilo kakve rezultate po tom pitanju. Stoga, isti je potrebno ugasiti i pokrenuti novi program za obnovu pulskih pročelja i fasada. Priliku svakako vidim u novoj financijskoj perspektivi i programskom razdoblju financiranja iz fondova Europske unije, gdje je potrebno po modelu 60 posto financiranja iz EU fondova, 20 posto financiranja iz gradskog proračuna i 20 posto udjela vlasnika nekretnina, obnoviti pulske fasade i pročelja – rekla je Sanja Radolović.

Na kraju medijima se obratio Danijel Ferić, kandidat SDP-a za župana Istarske županije koji je istaknuo šlampavost vladajućih koja će porezne obveznike stajati 11 milijuna kuna te da ništa novca nije povučeno za potrebe zaštite okoliša.

- Republika Hrvatska će u periodu od 2021. do 2027. godine imati na raspolaganju 165 milijardi kuna. To je prilika i za istarske projekte. Najveći dio projekata odnosi se iz segmenta zaštite okoliša, prometa (lučke infrastrukture) i poduzetništva (poduzetničke i poslovne zone), a pojedinačno najznačajniji su projekti poboljšanja sustava vodoopskrbe, sanacije lučke infrastrukture te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Zatim projekti uspostave postrojenja za obradu/recikliranje glomaznog komunalnog otpada, postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, postrojenja za sortiranje selektivnog otpada te za sanaciju zatvorenih odlagališta neopasnog otpada – rekao je Ferić.

- Upravo za ove projekte iz segmenta zaštite okoliša bilo je moguće povući sredstva iz EU fondova gdje je bilo na raspolaganju golemih 752,8 milijuna kuna iz operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020. Ništa nije niti aplicirano, a kamo li povučeno – naglasio je Danijel Ferić dosadašnji nerad vladajućih i u nastavku naveo konkretan primjer šlamperaja.

- Posljednji slučaj šlampavo odrađenog posla je slučaj javnog natječaja na rekonstrukciji i dogradnji centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula. Naime, troškovnički je određena planirana vrijednost nabave u iznosu od 26,7 milijuna kuna, a najniža ponuda je iznosila 37,2 mil.kn. Naravno, razlika od 11 milijuna kuna će opet morati pasti na teret poreznih obveznika u Istri za što nitko u županiji neće odgovarati – zaključio je Ferić svoje izlaganje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa