Vlč. Zohil pozvao Vrsarane da poput sv. Martina primjećuju i uvažavaju svojeg bližnjeg

0

Uz nazočnost velikog broja školske djece i vjernika pristiglih iz svih dijelova biskupije, u Vrsaru je 11. studenog posebno svečano proslavljen blagdan svetog Martina – župnog zaštitnika i titulara župne crkve. Slijedom koordinirane organizacije  u prigodi ove proslave svi su polaznici vrsarske osnovne škole nakon drugog sata zajedno s profesorima došli prisustvovati misi u župnu crkvu.
Misno slavlje predvodio je vlč. dr. Jerko Valković, profesor na Teologiji u Rijeci uz koncelebraciju porečkoga dekana vlč. Željka Zeca, vlč. Sergija Jelenića, župnika Funtane i Fuškulina, vlč. Josipa Kalčića, župnika Svetog Lovreča Pazenatičkog i Gradine i domaćeg župnika vlč. mr. Lina Zohila. Misno slavlje skladnim pjevanjem uzveličao je župni zbor pod predvođenjem redovnica Klanjateljica Krvi Kristove, koje nesebično pomažu djelujući u župi.
Slavlje je otpočelo svečanim ulaskom svećenika i ministranata u procesiji u lijepo uređenu i cvijećem ukrašenu crkvu. Mnoštvo koje se okupilo na ovom misnom slavlju neupitni je pokazatelj važnosti koju stanovnici Vrsara, kao i žitelji, okolice pridaju proslavi zaštitnika vrsarske župe, što je naglašeno i nazočnošću civilnih vlasti; svečanosti su naime nazočili predsjednik Gradskog vijeća Vrsara Franko Matukina, te načelnik susjedne Općine Funtana Tomislav Čoga. 

Posebno zapažena bila je nadahnuta i pristupačna propovijed vlč. Valkovića, koji se najprije osvrnuo na svetačke uzore i njihovu važnost za Crkvu navodeći da su se čak i u najgorim okolnostima i uvjetima čovjekova života, na mjestima prepunima mržnje, pojavljivali sveci i preko njih izljevi Božje Ljubavi. Kao uzore kršćanskog života istaknuo je Maksimilijana Kolbea koji je život dao za drugoga u logoru i Majku Tereziju koja je neumorno pomagala siromahe, nemoćne i umiruće u Indiji, te blagopokojnog papu Ivana Pavla II. Predslavitelj je nadalje u propovijedi vjernicima približio svetački lik Martina, biskupa Toursa, rimskog vojnika koji je trganjem svojeg vojničkog plašta, da bi njime ogrnuo siromaha, učinio veoma markantan primjer izljeva kršćanske ljubavi i suosjećanja. Povezujući Martinov lik s tekstom evanđelja vlč. Valković govorio je o suosjećanju za bližnjeg, brizi za siromahe, ali i za ljude koji svakodnevno žive s nama i stoje do nas, a koje nerijetko ne zamjećujemo. Vlč. Zohil je na kraju, uz zahvale sudionicima ovog slavlja, ponovio poticaj svim okupljenim vjernicima da poput svetog Martina primjećuju i uvažavaju svojeg bližnjeg,  i „da si ne dopustimo ne vidjeti potrebitu osobu koja je cijelo vrijeme u našoj blizini“, naglasio je župnik domaćin.

Nakon misnog slavlja mnoštvo vjernika okupilo se pred župnom crkvom svetog Martina nastavljajući druženje i razgovarajući na suncem okupanom trgu starogradske jezgre, uz okrepu domaćim mladim vinom i kolačima koje su pripremile vrijedne  ruke vrsarskih žena.
Župna crkva u Vrsaru podignuta je 1935., a obližnji zvonik 1989. godine. Družeći se pred crkvom vjernici su zamijetili lijepe cvjetne aranžmane koje su priredile redovnice Klanjateljica Krvi Kristove, ali i rukohvate koje je vlč. Zohil postavio na stepenište crkve kako bi starije i nemoćne osobe lakše i sigurnije mogle ući u crkvu i sudjelovati na misnim slavljima. (Ivan Milotić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa