Projekt Mladiekoin iznjedrio mlade poduzetnike i uspješne projekte

0

Učenici Gimnazije Pula i Tehničke škole Pula, svojim inovacijama istaknuli su se među učenicima ostalih škola koje su također sudjelovale u projektu, Ekonomske škole Pula i Škole za turizam i ugostiteljstvo.

Riječ je o projektu SLOHRA MLADIEKOIN koji se provodi u okviru IPA operativnog programa SI-HR 2007 – 2013. Svaka je škola uz pomoć mentora i istarskih poduzetnika razvila eko inovativan projekt.

Na internom natjecanju održanom 13. lipnja 2012. u prostorijama IDA-e u Puli, na projektne kampove u Rijeku i Portorož kvalificirale su se Gimnazija Pula s projektom  S.E.E.P. Grada Graza, samoodrživi eko edukacijski park Grada Graza te Tehnička škola Pula s projektom TOTEM,  kompleksni modulno dizajnirani stup za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Gimnazija Pula s projektom  S.E.E.P. Grada Graza prijavila se na natječaj Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr te polučila veliki uspjeh osvojivši treće mjesto na razini Hrvatske.

Tehnička škola Pula sa svojim  projektom TOTEM,  kompleksni modulno dizajnirani stup za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora osnovavši udrugu krenula je u realizaciju projekta, udruzi učenika je Grad Pula dodijelio prostor u Kulturnom centru Rojc te dodijelio financijska sredstva za nabavku potrošnog materijala.

Samuel Kuftić, maturant Tehničke škole kaže kako su zahvaljujući osnovanoj udruzi već počeli razmišljati o novim projektima, natječajima i slično. „Bilo je jako zanimljivo raditi na ovom projektu, u njega smo utrošili sve svoje slobodno vrijeme, ali zadovoljni smo ostvarenim rezultatima“, rekao nam je.

Da su više nego entuzijastični i kreativni, željni novih znanja, učenici su pokazali i prezentacijom najboljih inovacija održanoj povodom završetka projekta. Tom su prilikom i sami priznali da im je itekako dobro došao odmak od „običnog“ svakodnevnog učenja te su vrlo rado nakon nastave ostajali u školi i razvijali svoje ideje.

S.E.E.P. Grada Graza, park je Grada Graza u središtu Pule koji bi prema idejama mladih poduzetnika itekako oživio uži centar grada svojom prepoznatljivošću. Naime, krasi ga žuti križ na zelenoj travi, grb Grada Pule, a zabavni dio parka zapravo su pulske znamenitosti, pa je tako vrtuljak u obliku Arene, a tobogan izvire iz Augustova hrama.

Učenici su napravili i analizu prema kojoj su prednosti ovog parka visoka kvaliteta, samo održivost, skrb za potrošače i edukacija, a slabosti velika površina, financijski troškovi i vremenske prilike.

Mateja Šimunić, učenica 3. razreda pulske gimnazije zadovoljna je stečenim znanjem i iskustvom rada na ovom projektu: „Nismo znali što očekivati kada smo krenuli u ovaj projekt no on nam je donio veliko iskustvo i puno novih znanja koja će nam sigurno koristiti u budućnosti. Nismo ni bili svjesni da će nas to usmjeriti u neke nove, poduzetničke vode“.

Direktor Boris Sabatti napomenuo je kako bi se, uz potporu fondova EU, ovaj park mogao i realizirati.

U tijeku provedbe projekta tri uspješna istarska poduzetnika nesebično su pomagala učenicima  - dr.sc. Branimir Ružojčić, TEMA d.o.o.  Adriano Pliško, I.T. plus hosting  te Darko Špelić Prestige d.o.o. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Samuel Kuftić
Samuel Kuftić

Mateja Šimunić
Mateja Šimunić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa