655 boris 970
664 fm baner t

Neprocjenjiva pomoć umaških volontera iz DVD-a

0

U periodu korona krize, kad cijeli svijet proživljava teške ekonomske i društvene trenutke, iznimno važnu ulogu imaju brojni volonteri, od kojih su se u Umagu posebno istaknuli i vrijedni članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva koji su svojim brojnim nesebičnim aktivnostima pokazali veliko srce. Pored epidemije, u Hrvatskoj smo bili svjedoci i sve češćih vremenskih neprilika, od nevremena, poplava i potresa, za vrijeme kojih su umaški DVD-ovci dali svoj maksimalni angažman.

Obzirom na važnu ulogu ovog Društva, Grad Umag je u protekle dvije godine za isto osigurao niz prijeko potrebnih nabavki. Tako je za nabavku vozila i opreme izdvojio preko 600.000 kn, a kojima je je nabavljeno novo kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca na intervencije, kupljen je džip nadograđen modulom (pumpom) za gašenje šumskog požara, osigurana garaža za vozila, kupljene su motorne i električne pumpe za ispumpavanje vode, kao i nova vatrogasna odjela, kacige i rukavice.

Tijekom 2020. godine u okviru rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Umag realizirane su brojne aktivnosti, od sudjelovanja u organizaciji i razvoju protupožarne zaštite na području Umaga, sudjelovanja na vatrogasnoj intervenciji nakon velikog nevremena u kolovozu, ispomoći Javnoj vatrogasnoj postrojbi Umag u sanaciji oštećenih dimnjaka prilikom nevremena, kao i regulaciji prometa za vrijeme uklanjanja srušenih stabala na području prometnica. Ujedno, sudjelovali su i u ispumpavanju vode u poplavljenim objektima na području Umaga i Karigadora, a prouzrokovano nevremenom i visokim vodostajem u prosincu.

Naši vrijedni DVD-ovci su sudjelovali i u aktivnostima Crvenog križa Bujštine u ispomoći prilikom razvoženja paketa humanitarne pomoći potrebitim građanima pogođenim potresom u prosincu.

Uz sve navedene akcije, DVD-ovci kontinuirano organiziraju predavanja i praktične vježbe s vatrogasnim vozilima i opremom u cilju postizanja što kvalitetnije razine osposobljenosti i spremnosti za sve vatrogasne i tehničke intervencije, s posebnim naglaskom na edukaciju novih članova Društva. Prostore DVD-a, kao i opremu, odgovorno uređuju i održavaju, ne bi li osigurali što višu kvalitetu i spremnost za svaku intervenciju.

 

Pored svih navedenih uobičajenih zadataka i aktivnosti, protekla je godina bila u znaku brojnih izvanrednih aktivnosti prouzrokovanih pandemijom virusa SARS-CoV-2. Zbog novonastale izvanredne situacije u čitavom svijetu, Hrvatskoj, pa tako i na području Umaga, uspostavljene su nove mjere i ograničenja koja imaju za cilj spriječavanje širenja virusa te očuvanje zdravlja građana. Članovi DVD-a Umag od samog su početka pandemije aktivno angažirani i uvršteni u sustav provođenja definiranih mjera. Tako je 18 članova Društva dežuralo 24 sata dnevno u smjenama na području sportskog igrališta pri OŠ Marije i Line, gdje je bio postavljen šator za dekontaminaciju vozila Hitne medicinske pomoći koja su prevozila zaražene pacijente. Osim navedenog, naši su volonteri izvršavali i brojne druge aktivnosti u suradnji i po naputku Stožera civilne zaštite Grada Umaga i Istarske županije.

Za njihov vrijedan doprinos u borbi protiv epidemije, odnosno u sprječavanju širenja iste na našem području, Gradsko vijeće Grada Umaga donijelo je Odluku o dodjeli posebne zahvalnice Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, a koja će predsjedniku Valteru Marfanu biti svečano uručena 6. svibnja o.g., na Dan Grada Umaga.

„Ovim se putem, za neprocjenjivi rad, trud i kontinuirani angažman, našim vrijednim volonterima Dobrovoljnog vatrogasnog društva zahvaljujem što naš Umag čine boljim mjestom za cijelu zajednicu“ izjavio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPASIOC/SPASITELJICA NA OTVORENOM MORU

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA