renato krulčić

'Nakon gradnje obilaznice ograničit ćemo prometovanje teškim vozilima'

0
Renato Krulčić
Renato Krulčić

Kandidat za gradonačelnika Grada Pazina Renato Krulčić predstavio je 26. travnja u poslovnoj zoni Ciburi četvrti od pet poglavlja svog programa naziva „Inovacije i rast poduzetništva uz održivi razvoj i očuvanje okoliša“.

Krulčić je u samom početku, napomenuo kako je uspješno gospodarstvo temelj cjelokupnog razvoja Grada.

Najavio je ulaganja u razvoj infrastrukture postojećih te razvoj potpuno novu poslovnu zonu površine 120 hektara na području poligona na Lindaru, namijenjenu inovativnom gospodarstvu koji ima veliki potencijal za otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta prvenstveno usmjereno na zelenu i digitalnu tranziciju, ICT i kreativne industrije, izvozno orijentirano gospodarstvo te čiste industrije i zelenu tehnologiju.

Upravo u cilju privlačenja novih gospodarskih inicijativa, Krulčić je istaknuo kako će se, uz postojeća ulaganja u optičku infrastrukturu otvorenog tipa kroz projekt RUNE, poticati daljnja izgradnju optičke infrastrukture.

- Posebnu pažnju posvetit ćemo uklanjanju administrativnih i svih ostalih barijera i opterećenja u svrhu pomoći poduzetnicima, istaknuo je Krulčić, te dodao kako je cilj pojednostaviti i poticati ulaganja stvaranjem prostorno - planskih pretpostavki za poduzetničke poduhvate te ubrzati izdavanje akata.

 

- Razvijat ćemo nove oblike poticanja poduzetnika kroz Razvojnu agenciju Srce Istre s ciljem promocije poduzetništva i poboljšanja poduzetničkih vještina u inovacijama, digitalnoj transformaciji i internacionalizaciji, pojasnio je Krulčić. Naveo kako je velik dio programa vezan uz pružanje pomoći gospodarstvenicima u pripremi projekata i međusobnom povezivanju lokalnih poduzetnika, osiguravanje preduvjeta za razvoj i opstanak novim poduzetnicima kroz povoljne uvjete zakupa ureda u Poduzetničkom inkubatoru, umrežavanje potencijalnih i postojećih poduzetnika te njihovo osnaživanje i jačanje konkurentnosti kroz edukacije i savjetovanja.

Govoreći pomoći razvoju gospodarstva, Krulčić je istaknuo kako je cilj poticati razvoj cjeloživotnog obrazovanja i razvoja novih vještina i znanja kroz rad Pučkog otvorenog učilišta, i dodao kako će sustavno raditi na povezivanju lokalnog poduzetništva i školstva nadogradnjom projekta Poduzetnici u školi u program „Od škole do prvog posla“.

Krulčić je, na kraju predstavljanja dijela programa vezanog uz gospodarstvo, najavio nastavak mjera za pomoć gospodarskom sektoru tijekom trajanja epidemije COVID-19. Predstavljajući dio programa koji govori o poljoprivredi, Krulčić je pojasnio kako je program u tom dijelu usmjeren na poticanje razvoja konkurentnije poljoprivredne proizvodnje temeljene na suvremenoj, inovativnoj i održivoj tehnologiji te je kazao kako će u tu svrhu  pružati potpore u marketingu i brendiranju proizvoda, čime će se, dodao je, poticati „skokove“ u proizvodnji.

- Jedan od konkretnih načina kako pomoći poljoprivrednicima je stvaranje preduvjete za kratke lance opskrbe između lokalnih poljoprivrednih proizvođača i krajnjih potrošača nastavkom projekta Domaće od malih nogu, uvođenjem domaćih poljoprivrednih proizvoda u vrtićima, školama, domu za starije i bolnici te uređenjem nove ribarnice na tržnici, kazao je Krulčić.

Jedno od poglavlja četvrtog dijela programa, naveo je Krulčić, odnosi se na proaktivnost u sustavu raspolaganja državnim zemljištem, te naglasio kako je cilj intenzivno raditi na omogućavanju korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta putem zakupa i prodaje kroz 100 formiranih proizvodno-tehnoloških cjelina ukupne površine 87 hektara.

Krulčić je u predstavljanju istaknuo kako je veoma važan dio programa upravo poticanje energetske učinkovitosti te je najavio poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost očuvanjem bioraznolikosti, uspostavom malih autonomnih energetskih sustava zasnovanih na integraciji obnovljivih izvora energije, izgradnjom dodatnih e-Punionica te uspostavom dodatnih e-Bike točki.

- Pokrenut ćemo uređenje zgrade gradske uprave, te postizati uštede monitoringom potrošnje energije gradske uprave, nastavit ćemo s ugradnjom niskoenergetske javne rasvjete za novih 300-ak rasvjetnih tijela te uvesti sustav kontrole javne potrošnje energenata ciljem smanjenja potrošnje, dodao je Krulčić.

Očuvanje okoliša, kao poglavlje programa, nadovezuje se, pojasnio je Krulčić, na energetsku učinkovitost te je najavio nastavak poticanja politike djelovanja usmjerenih na očuvanje zdravog okoliša educiranjem djelatnika i građana te nastavak projekta prilagodbe klimatskim promjenama pod motom „Paziš na klimu? Pazin!“.

- Poticat ćemo modele planiranja i organizacije poljoprivrednih aktivnosti, uz maksimalnu učinkovitost, bez otpada, za čovjeka, živa bića i okoliš, sanirati klizišta, ulagati u zelenu infrastrukturu, vodoopskrbu i odvodnju, ponovnu upotrebu voda te prilagodbu klimatskim promjenama kroz sve ostale sektore, naveo je Krulčić.

Kao zaseban dio programa Krulčić je najavio početak projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture proširenja, rekonstrukcije i izgradnje sustava vodoopskrbe, javne odvodnje te pročišćavanja na području aglomeracije EU PAZIN - Središnja Istra.

U poglavlju koje se odnosi na promet, Krulčić je istaknuo kako je cilj je poboljšati prometnu sigurnost sustavom prometnih kamera i usmjerenih osvjetljenja dok će, dodao je, planirana izgradnja dvoetažne javne garaže na Dršćevci osigurati preko 40 novih parkirnih mjesta.

- Nakon izgradnje „Pazinske obilaznice“ ograničit ćemo prometovanja teškim motornim vozilima kroz središte grada čime će se doprinijeti kako čišćem zraku tako i bitno smanjenom opterećenju prometne infrastrukture i dinamičkom opterećenju zgrada neposredno uz prometnicu, zaključio je u predstavljanju četvrtog dijela programa, kandidat za pazinskog gradonačelnika, Renato Krulčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa