Valter Flego predstavio svoj predizborni program Platforma 7x7

0
Valter Flego, kandidat za župana
Valter Flego, kandidat za župana

Kandidat IDS-a za istarskog župana Valter Flego u Obrtničkom domu u Poreču je 22. veljače održao prvo predstavljanje svog predizbornog programa pod nazivom Platforma 7x7, programske platforme za bržu, snažniju i još veseliju Istru -  Za Istru koja radi!

- Danas ovdje s vama započinjem svojevrsno programsko putovanje na kojem ću, u sljedećih nekoliko tjedana u 7 gradova predstaviti 7 tematskih poglavlja svog programa, kazao je Flego i objasnio kako je riječ o 7 područja ključnih za razvoj naše regije i presudnih za kvalitetniji život njezinih ljudi. 

Programska platforma 7x7 obuhvaća 7 područja života u kojima Županija, kao operativna  instanca,  može  pokrenuti, zakotrljati i promijeniti stvari.

- Platforma 7x7 za svako od poglavlja donosi 7 konkretnih točaka koje će donijeti istinski, opipljiv pomak u kvaliteti života svih nas u Istri, naglasio je Valter Flego dodajući kako je u samom srcu Platforme istarski čovjek i briga za naš regionalni identitet.

Flegov predizborni program zove se Platforma 7x7
Flegov predizborni program zove se Platforma 7x7
Prvo predstavljanje svog predizbornog programa Flego je održao u porečkom Obrtničkom domu
Prvo predstavljanje svog predizbornog programa Flego je održao u porečkom Obrtničkom domu

Prvo predstavljene na temu „Infrastruktura za razvoj i zaštitu okoliša” obuhvaća 7 točaka za zelenu Istru koja gradi i radi, a odnosi se konkretno na dovršetak izgradnje istarskog „Y“, na novi pomorski putnički terminal u Puli, pitanje vodoopskrbe, novu kanalizacijsku mrežu i odlaganje otpada, prirodni plin, obnovljive izvore energije i izgradnje sustava azila za napuštene životinje.

- Opredjeljenje za ekološki održivi razvoj Istre i zaštitu okoliša nema alternative. Kvalitetna infrastruktura preduvjet je održivog razvoja, poručio je kandidat za istarskog župana.

- U cestogradnji dovršavamo izgradnju Istarskog „Y“ u punom profilu, točnije izgradnju dionice autoceste između Matulja i Rogovića. Također, predviđena je gradnja dodatnog zaustavnog traka u dužini od 95 km na dionicama izgrađenim ranije te dupliranje vijadukta Mirna i vijadukta Limska draga, kazao je Flego.

Uz „Y“, prioritet je i  nastavak rekonstrukcije i modernizacije državnih, županijskih i lokalnih cesta kao i prometnica po gradovima i općinama.

Valter Flego je najavio i realizaciju projekta pomorskog povezivanja Istre izgradnjom novog pomorskog putničkog terminala u sjevernom dijelu pulskog zaljeva, danas napuštenoj bivšoj vojnoj zoni. Osim pomorskog povezivanja Istre ovaj projekt izuzetno je značajan za daljnji kontrolirani razvoj kruzing turizma u Puli i Istri.

- Pokrećemo pripremu i realizaciju cijelog niza projekata Lučkih uprava: lukobran i gradsku rivu u Puli, produljenje luke u Vrsaru, lukobran i carinski gat u Poreču, lukobran u Rapcu..., dodaje Flego.

Treća konkretna mjera “Istra bez redukcija vode!” u sljedeće četiri godine, predviđa ulaganja u iznosu od 300 milijuna kuna za daljnji razvoj vodoopskrbe Istre kako bi se povezala izvorišta pitke vode i tako stabilizirala opskrba vodom te izgradili novi kilometri vodovodne mreže.

- Redukcija se više ne smije ponoviti! Također, važna stavka ovog poglavlja je i pitanje recikliranja otpada i nova kanalizacijska mreža, smatra Flego i nastavlja:

- Jedinstveno rješenje ove problematike  obuhvaća: izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“, sanaciju postojećih legalnih odlagališta i njihovu prenamjenu u reciklažna dvorišta i transferne stanice, unapređenje sustava odvojenog prikupljanja korisnog i opasnog otpada iz komunalnog otpada, edukaciju i podizanje razine svijesti kod građana za potrebom selektivnog prikupljanja otpada te sukladno tome, u kasnijoj etapi, i  reciklažom otpada.

U planu je i nastavak plinofikacije Istre, gdje će prirodni plin, osim građana Pule, početi koristiti građani i gospodarstva Rovinja, Poreča, Novigrada, Umaga, Labina, Vrsara i Funtane. Isto tako, planirano je i stvaranje preduvjeta za uvođenje obnovljivih izvora energije u energetski sustav Istre kako bi, konkretnim mjerama,  u idućem razdoblju preuzeli značajan dio "energetskog kolača" u Istri.

- Uz inzistiranje za pojednostavljenje procedure, uvodimo i subvencije za ugradnju solarnih izvora energije!, poručio je Valter Flego.

Predstavljanju programa prisustvovali su gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i predstavnici HNS-a
Predstavljanju programa prisustvovali su gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i predstavnici HNS-a

Za kraj, Valter Flego se dotaknuo još jedne bitne problematike, a to je potreba za izgradnjom sustava azila za napuštene životinje.

- Danas u Istri postoji izražena svijest o potrebi za sustavnom zaštitom životinja, međutim, moramo pojačati aktivnosti koje će istinski zaštiti životinje. Zato stvaramo sustav azila za životinje u cijeloj Istri, u suradnji s gradovima i općinama te zainteresiranim udrugama i pojedincima, kazao je Flego.

Valter Flego iskoristio je priliku da građane pozove da se uključe u boljitku života u Istri.

- Moj je program otvorena autocesta kojoj se može priključiti svatko tko želi doprinijeti napretku Istri i kvaliteti života njezinog čovjeka. Priključite mi se, zajedno smo nova snaga koja Istru vodi u novo vrijeme!, zaključio je na kandidat za istarskog župana Valter Flego na prvom predstavljanju Platforme 7x7. (Snimio: Nenad Čakić)

Valter Flego u razgovoru s novinarima
Valter Flego u razgovoru s novinarima

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa