Renovirani Park narodnog ustanka u Pazinu spreman za najmlađe

0
Renato Krulčić i Dario Silić
Renato Krulčić i Dario Silić

U Pazinu je 20. travnja službeno otvoren Park narodnog ustanka, ili kako ga Pazinjani od milja nazivaju „gornji park“. Nakon mjesec i pol radova na preuređenju, dotrajale sprave dječjeg igrališta zamijenjene su novima, pa su na raspolaganju nove ljuljačke, vrtuljak, kućica za igru te 4 nove ljuljalice na opruzi i umjesto dosadašnjeg pijeska postavljena je antistres podloga kako bi udobnost i sigurnost, prilikom korištenja igrala, bila na visokoj razni. Park je napokon spreman za najmlađe.

Sredstvima Grada Pazina i uz suradnju s tvrtkom Usluga kroz program redovnog održavanja započela je renovacija. Donacijom tvrtke Bina Istra koja je dobavila nova igrala, parkovne rubnjake, opločnike te antistres podlogu te donacijom novih rasvjetnih tijela koje je donirala tvrtka Filix iz Pazina, novo uređeno dječje igralište zajedničkim trudom postalo je ljepše i sigurnije. Christian Santaleza iz Bina Istre poručio je kako je ova donacija mali znak pažnje usmjerena prema najmlađim stanovnicima Pazina, te kako započinje program popravka i obnove prometnica koje su korištene prilikom gradnje istarskog „Y“.

 

U parku je u potpunosti očuvana biljna raznolikost koja u parku ima značajnu ulogu u regulaciji mikroklime pogotovo u ljetnim mjesecima, a također je i ekološki zanimljiva struktura za ptičju faunu. U pripremi je i izrada plaketa Zdravi park odnosno park bez pesticida jer je Grad Pazin prvi u Istri započeo s potpunim izbacivanjem pesticida u održavanju javnih i zelenih površina, a potpisnik je i Prisege o pridruživanju Europskoj Mreži Gradova Bez Pesticida.

Time se Grad Pazin obvezao izbaciti korištenje pesticida na javnim gradskim površinama, što čini ovaj park zdravim i sigurnim mjestom za igru.

Gradonačelnik Krulčić zahvalio se donatorima na pomoći u uređenju igrališta, najavivši kako je planirana i druga faza uređenja preostalog dijela parka, koja će se dodatno oplemeniti sadržajima kako bi cjelokupan Park narodnog ustanka bio prilagođen korištenju svim dobnim skupnima, te uz postojeći Park istarskih velikana koji je trenutno u rekonstrukciji, postao jedan od centralnih mjesta okupljanja Pazinjana. Radove su uz tvrtku Usluga Pazin, izvodili i Obrt Tenki, Obrt za hortikulturu Rigo i Studenac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa