Poticana stanogradnja u Pazinu: 13 stanova prodavat će se za 990 eura po kvadratu

0
Daniel Maurović, Renato Krulčić i Maja Stranić Grah
Daniel Maurović, Renato Krulčić i Maja Stranić Grah

"Osnovni zadatak Grada je voditi brigu o kvaliteti života sugrađana. Moramo svoju energiju usmjeriti upravo na razvoj pazinskih potencijala te da tu gdje živimo stvorimo što bolje uvjete za život. Jedno od najvažnijih životnih pitanja, uz zaposlenje, je i stvaranje vlastitih stambenih kvadrata", kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić na konferenciji za medije povodom predstavljanja projekta poticane stanogradnje. Uz Krulčića o POS-u su govorili Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun te Daniel Maurović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo.

Konferencija za medije sazvana je povodom objavljivanja natječaja za prikupljanje pismenih zahtjeva za kupnju stanova i usklađivanje liste reda prvenstva za kupnju stambenih jedinica poticane stanogradnje. Natječaj je otvoren do 25. ožujka, a nakon završetka natječaja povjerenstvo će sastaviti listu prvenstva.

Zainteresirani građani uglavnom podstanari u dobi od 26 do 36 godina

Krulčić je istaknuo kako je program poticane stanogradnje jedan od najopipljivijih načina kojim Grad Pazin sudjeluje u rješavanju stambenog pitanja. "Anketa koju smo proveli dala nam je jasne smjernice u kojem pravcu tražiti rješenja", kazao je gradonačelnik dodajući kako su njenim provođenjem dobiveni odgovori o samoj lokacije zgrade, količini stanova, veličini stanova, pa i način plaćanja odnosno izvore financiranja za kupnju. Prema rezultatima anketa zainteresirani kupci su osobe a životne su dobi između 26 i 36 godina koje imaju prebivalište ili boravište na području Grada Pazina deset ili više godina, a najčešće su podstanari.

"Već u početku je rečeno da cijena neće prelaziti tisuću eura po kvadratnom metru čemu smo se i prostorno i arhitektonski prilagodili, a Grad Pazin ustupa zemljište i odriče se komunalnog doprinosa na nekretninu", kazao je Krulčić i dodao kako će jedan dio cijene biti nadomješten prodajom poslovnih prostora u prizemlju zgrade.

"POS program je sredstvo koje nam omogućava da na najpovoljniji način riješimo egzistencijalno pitanje pazinskih obitelji, kao i sva dosadašnja ulaganja u infrastrukturu. Vjerujem da smo na pravom putu te da ćemo i dalje razvijati projekte u svrhu poboljšanja životnih uvjeta naših građana", zaključio je Krulčić.

Maurović: Osnovni zahtjev prema projektantu bila je maksimalna iskoristivost stanova

Pročelnik Daniel Maurović iznio je nekoliko temeljnih informacija o samoj zgradi. Zgrada se nalazi u Ulici Miroslava Bulešića, između Inine benzinske postaje i agrarije. Bruto površina nove stambeno-poslovne zgrade POS-a prema projektu je 1367,34 m2.  Zamišljena je kao katnica s prizemljem i tri kata, s tim da se u prizemlju nalaze četiri poslovna prostora i stan za osobe s invaliditetom. Na katovima se nalaze šest dvosobnih stanova kvadrature između 53 i 56 m2 i šest trosobnih stanova kvadrature između 73 i 75 m2. Katovi su jednakog rasporeda s dva manja i dva veća stana. Svaki stan u prizemlju ima osigurano spremište i parkirno mjesto.

Izgled zgrade
Izgled zgrade
"Osnovni zahtjev prema projektantu bila je maksimalna iskoristivost stanova, odnosno najveća moguća funkcionalnost", kazao je Maurović. Prema Maurovićevim riječima očekuje se da će svi stanovi biti prodani, no da bi zgrada krenula u izgradnju potrebno je ugovoriti najmanje 10-ak stanova. To naime ne bi trebalo s obzirom da je u zgradi 13 stanova, a zainteresiranih prema anketama ima 40-ak. Zainteresirani građani će nešto više o POS-u moći saznati u utorak, 26. veljače u 18 sati u Gradskoj vijećnici na javnoj prezentaciji.

Pročelnica Maja Stranić Grah kazala je kako je predviđena kupoprodajna cijena stanova 990 eura po kvadratnom metru. "Nakon provedenog natječaja s potencijalnim kupcima će se sklapati predugovori o kupnji stanova, nakon čega kupci imaju dvije opcije, kupnju vlastitim sredstvima ili pomoću kredita", kazala je Stranić Grah. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Tlocrt manjeg stana (56,4 m2)
Tlocrt manjeg stana (56,4 m2)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa