i sve odmah proda

Saša iz Vižinade proizvodi najskuplje hrvatsko maslinovo ulje

0
Saša Bernobić (foto: Jutarnji list)
Saša Bernobić (foto: Jutarnji list)

Od tone maslina Saša Bernobić dobio je samo 50 litara tog ulja. I odmah sve prodao kupcima dubljeg džepa, piše Jutarnji list.

Da, i to postoji. Litra istarskog ekstra djevičanskog maslinova ulja po tisuću kuna. I ne samo da postoji, nego su već i količine te "limited edition" prodane. Riječ je o blendu različitih sorti maslina - leccina, pendolina i istarske bjelice, iz okolice Vižinade koje su prešane na drukčiji način - bez koštica. Upravo zato cijena i jest toliko visoka jer se od tone maslina dobilo samo 50 litara te vrijedne tekućine. Kaže nam to ponosni proizvođač najskupljeg hrvatskog maslinova ulja Saša Bernobić iz malog mjesta Ohnići kraj Vižinade. Obitelj Bernobić bavi se od 2006. godine maslinarstvom, a glavni biznis im je vino koje se probija na tržištu pod nazivom Oh Wines. Inače, prvi vinogradi posađeni su još 90-ih godina prošlog stoljeća.

 

No, vratimo se mi maslinama jer je ipak cijena tog ulja pravi kuriozitet. Saša Bernobić koji je inače po struci agronom smjera vinarstva i vinogradarstva, posebno se voli baviti eksperimentiranjem, a kako s vinima, tako i s uljima radi svojevrsne "pokuse". Točnije prati laboratorijske parametre kemijske analize i u skladu s time stvara svoje proizvode. Kada je riječ o ulju, zanimalo ga je kakvog će biti okusa i kvalitete ono koje će proizaći samo iz pulpe ploda.

"To je ulje jednostavno aromatičnije od onoga koje se proizvodi od cijelog ploda. Ulje nema onu laganu senzornu notu na drvo koju inače ima kad se masline prerađuju s košticom. Ta aroma zatvara čiste sortne karakteristike ulja. Jasno osjećate rajčicu, salatu, pokošeno sijeno i travu. Osjeća se u puno intenzivnijem tonu nego u klasičnoj proizvodnji. Cilj je svega toga bio zapravo pročistiti sortu i naglasiti što Istra može dati u aromatici te maknuti gorki fenol koji bude u koštici i koji zatvara tu aromatiku. Isto tako, to je ulje 100 posto probavljivo jer ne sadrži celulozu koja je inače sadržana u koštici. Ovo je prva godina da smo izašli s tom količinom specijalnog ulja na tržište i odmah se pokazala kao pun pogodak jer smo je prodali odmah. Svjesni smo da to nije priča za šire tržište, ali je lijepa i drukčija niša. No, morate biti svjesni i da je randman bio samo pet posto. Ujedno, na ovom sam projektu radio pet godina, surađivao sam sa Španjolcima, Talijanima, prerađivao masline u jednoj garažnoj uljari u talijanskom Monfalconeu", kaže nam Bernobić u maloj kantini obiteljskoga gospodarstva gdje se godišnje proizvode oko 500 litara ulja, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa