623 labin tina.info i istarski.hr 4.5.2021.

Radojčić i Aškić o Kaštijunu: 'Alarmantan broj prekoračenja'

0
Koviljka Aškić i Dušica Radojčić
Koviljka Aškić i Dušica Radojčić

"Unatoč naporima teškim 45.000 kn koje su vlasnici Kaštijuna – Županijska i gradska IDS-ova vlast potrošili na agencije za odnose s javnošću, smrad i po zdravlje opasna onečišćenja nisu smanjena. Nakon gotovo dvije godine ignoriranja tog opasnog problema, prošlo ljeto ŽCGO Kaštijun diže kredit od 20 milijuna kuna za popravke, te čujemo od direktorice Dukić da se sprema ulaganje od još 2 milijuna kuna u svrhu otplinjavanja", poručili su Koviljka Aškić i Dušica Radojčić iz Možemo! Pula 15. ožujka na konferenciji za novinare.

"Usprkos ogromnim sredstvima potrošenim za nadogradnje i popravke, i dalje se učestalo događaju prekoračenja štetnih emisija u zrak i to u uvjetima kada na Kaštijun stižu vrlo male količine otpada u odnosu na one koje će primati tijekom turističke sezone. Satne vrijednosti PM 2,5 prekoračuju se gotovo svakodnevno. Samo od početka godine imamo 17 dnevnih prekoračenja maksimalno dopuštenih vrijednosti koja su i do četiri puta veća od dopuštenih, odnosno, umjesto 20 μg/m3 izmjerene su i vrijednosti od 82 μg/m3!  Toliko dana prekoračenja više je nego alarmantno, jer se uz ova često događaju i prekoračenja, za zdravlje podjednako štetnih, lebdećih čestica PM 10.", kažu Koviljka Aškić i Dušica Radojčić iz Možemo! Pula.

"Kako bi jasnije dočarali opasnosti koje nam prijete s Kaštijuna, bitno je naglasiti da je Europska agencija za okoliš objavila u svom Izvještaju o kvaliteti zraka za 2020.  da “onečišćenje zraka ima značajan utjecaj na zdravlje stanovnika EU, posebno u urbanim zonama. Najozbiljniji zagađivači u EU su, kada je u pitanju ljudsko zdravlje,  lebdeće čestice (PM), dušikov oksid (NO2) i prizemni ozon (O3)”. Osim zdravstvenih tegoba i preuranjenih smrti, onečišćenje zraka ima značajan ekonomski utjecaj uslijed povećanog broja bolovanja, liječenja te smanjenja radne sposobnosti i skraćenja života. ", kažu Koviljka Aškić i Dušica Radojčić iz Možemo! Pula.

"Vrlo sitne PM 2,5 i sitnije čestice ulaze duboko u dišni sustav i pluća, te mogu pogoršati zdravstveno stanje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Utjecaj tih čestica može biti i preuranjena smrt. U situacijama kada su u dužem periodu povišene vrijednosti lebdećih čestica preporučuje se izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru, posebice osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta. Građani to mogu osjetiti i kao iritaciju očiju i dišnih puteva.", ističu Aškić i Radojčić iz Možemo! Pula.

 

"Od Zavoda za javno zdravstvo, pa ni od Kaštijuna, nismo nikada čuli upozorenja o štetnosti učestalih prekoračenja lebdećih čestica PM 2,5 s Kaštijuna. Zavod bi trebao ne samo informirati, nego i aktivno raditi na uklanjanju rizičnih čimbenika bolesti. Laži i neučinkovitost obuhvaćaju i mnoge druge aspekte zaštite okoliša: već smo u ožujku 2021.,  a još uvijek na mrežnoj stranici Kaštijuna nisu objavljeni izvještaji o rezultatima praćenja kvalitete zraka za 2020. godinu,  kao ni izvještaji o kvaliteti otpadne vode i razinama onečišćenja tla na cijelom području oko Kaštijuna. Prethodni izvještaji pokazali su vrlo visoka zagađenja tla teškim metalima što dovodi u pitanje poljoprivrednu i stočarsku aktivnost na tom području, pa bi bilo nužno hitno utvrditi od kuda stiže onečišćenje te predložiti način sanacije", kažu Koviljka Aškić i Dušica Radojčić iz Možemo! Pula.

Županijska i gradska IDS-ova vlast igraju se našim zdravljem kako ne bi doveli u pitanje svoje političke pozicije.  Prikupljanje političkih poena na račun zdravlja ljudi opasno je, nemoralno i neprihvatljivo. Čak i da se radi o propustu, a ne i jasnoj namjeri zataškavanja problema, odgovorne bi osobe trebale podnijeti ostavku. Šira javnost ne zna da se neugodni mirisi s Kaštijuna mogu mjeriti te da su mjerne jedinice za njih merkaptani. Kaštijun, odnosno mi, plaća kontinuirana mjerenja merkaptana - ali ih ne objavljuje! Ono što je Kaštijun davno trebao učiniti, a nije - mi Možemo! Možemo brinuti o zdravlju stanovnika i uspostaviti učinkoviti sustav.",kažu Koviljka Aškić i Dušica Radojčić iz Možemo! Pula.

"Ovo je popis mjera koje ćemo odmah poduzeti: ispitati sastav lebdećih čestica; pravovremeno objaviti podatke o praćenju kvalitete zraka, uključujući i merkaptane; objaviti rezultate analize vode odmah po dobivanju rezultata analiza, 4 puta godišnje; ponoviti analize tla kako bi se utvrdila rasprostranjenost zagađenja; uvesti civilni nadzor nad radom Kaštijuna; učiniti javnim svaki trošak i sve dokumente od interesa javnosti; organizirati kvalitetni probni rad kako bismo dobili stvarne parametre za optimalan rad s ciljem utvrđivanja stvarnog dnevnog kapaciteta centra i minimalnu količinu biootpada koju trebamo u ukupnoj masi otpada kako bi kao rezultat dobili kvalitetnije gorivo (SRF koje se onda može plasirati na tržištu); izraditi kvalitativnu i kvantitativnu analizu otpada koji ulazi u centar; uskladiti rad centra s okolišnom dozvolom (rad u podtlaku i s vodenom barijerom na ulazu), upravljati otpadom tako da vrijedne sirovine i (suvišan) biootpad ne završavaju na Kaštijunu. ŽCGO Kaštijun može raditi i bez ugrožavanja zdravlja stanovnika i njihovih gosopodarskih djelatnosti.  Trenutna uprava i vlasnici Kaštijuna dokazano su neuspješni u tome i treba ih mijenjati. Svi gradovi i općine u IŽ moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i u centar dovoziti samo onaj otpad koji se nikako ne može reciklirati, u količinama koje centar može obraditi. Vrijeme je da građani Pule i okolice prestanu biti taoci neučinkovitog gospodarenja otpadom u cijeloj županiji.", kažu Koviljka Aškić i Dušica Radojčić iz Možemo! Pula.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA