Povjerenstvo za sukob interesa donijelo mišljenje o Paliagi

0
Marko Paliaga za govornicom (foto: arhiva)
Marko Paliaga za govornicom (foto: arhiva)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je sredinom veljače mišljenje na zahtjev Marka Paliage, gradonačelnika Rovinja, a prema kojem on može za vrijeme obnašanja dužnosti gradonačelnika obavljati znanstvenu i edukacijsku djelatnost u svojstvu izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu "Mijo Mirković" u Puli te za to primati naknadu.

Povjerenstvo je u mišljenju istaknulo da je Paliaga obvezan u izvješću o imovinskom stanju prijaviti Povjerenstvu prihode stečene na temelju obavljanja znanstvene i edukacijske djelatnosti, i to istekom godine u kojoj su prihodi ostvareni. Zahtjev za davanjem mišljenja Povjerenstva podnio je Marko Paliaga te je u knjigama ulazne pošte on zaprimljen 8. veljače 2021.

Na temelju zakona, gradonačelnici, općinski načelnici i njihovi zamjenici su dužnosnici u smislu Zakona o spriječavanju sukoba interesa. Uvidom u Registar dužnosnika utvrđeno je da Paliaga obnaša dužnost gradonačelnika Rovinja od 25. svibnja 2017.godine. Stoga je povodom obnašanja navedene dužnosti, obvezan postupati sukladno odredbama Zakona o spriječavanju sukoba interesa, piše Povjerenstvo.

 

"Dužnosnik u zahtjevu traži mišljenje Povjerenstva u vezi spojivosti obavljanja funkcije gradonačelnika Grada Rovinja i statusa izvanrednog profesora na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Ekonomski fakultet 'Mijo Mirković' na kojem je u tijeku je priprema za upis na PSS Marketing usluga na kojem je planiran kao jedan od izlagača, nositelja kolegija i mogućih mentora, za što je predviđena određena naknada. Kako je za kraj ovog mjeseca planiran početak predmetnog postdiplomskog studija, moli mišljenje smije li obavljati ovu dužnost na PSS Marketing usluga u svojstvu izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu.", piše u mišljenju povjerenstva.

"Uvidom u Izvješće o imovinskom stanju koje je dužnosnik Marko Paliaga podnio Povjerenstvu 10. siječnja 2020. povodom ispravka podataka, utvrđeno je da istu dužnost obnaša profesionalno. Člankom 13. stavkom 2. ZSSI-a propisano je da dužnosnici koji profesionalno obnašaju javnu dužnost za vrijeme njezina obnašanja ne mogu uz naknadu ili radi ostvarivanja prihoda obavljati druge poslove u smislu redovitog i stalnog zanimanja osim ako Povjerenstvo, na prethodni zahtjev dužnosnika, utvrdi da predmetni poslovi ne utječu na zakonito obnašanje javne dužnosti.", ističe Povjerenstvo.

"Člankom 13. stavkom 3. ZSSI-a propisano je da prethodno odobrenje Povjerenstva iz članka 13. stavka 2. ZSSI-a nije potrebno za obavljanje znanstvene, istraživačke, edukacijske, sportske, kulturne, umjetničke i samostalne poljoprivredne djelatnosti, za stjecanje prihoda po osnovi autorskih, patentnih i sličnih prava intelektualnog i industrijskog vlasništva, te za stjecanja prihoda i naknada po osnovi sudjelovanja u međunarodnim projektima koje financira Europska unija, strana država, strana i međunarodna organizacija i udruženje. Člankom 13. stavkom 4. ZSSI-a propisano je da su dužnosnici obvezni prijaviti Povjerenstvu prihode iz stavka 2. i 3. istog članka, odnosno prihode koje ostvaruju obavljanjem drugih poslova i djelatnosti.", navodi se u mišljenju Povjerenstva. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa