Koordinacija Stožera civilne zaštite Pazinštine

Grad Pazin posjetila inspekcija civilne zaštite

0

Sukladno odredbama iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini, u Polivalentnoj dvorani Školsko-gradske sportske dvorane u Pazinu, dana 26. veljače 2021. godine održana je Koordinacija Stožera civilne zaštite Grada Pazina i Općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sv. Petar u Šumi i Tinjan o provođenju pripremnih aktivnosti za ovogodišnju protupožarnu  sezonu.

Koordinaciji Stožera Grada Pazina i Općina Pazinštine, osim članova Stožera prisustvovali su i predstavnici subjekata kojima je civilna zaštita redovna djelatnost, a koji se prema potrebi uključuju u aktivnosti civilne zaštite na području Grada Pazina, te zamjenik načelnika Stožera Istarske županije i voditelj službe za civilnu zaštitu, Denis Stipanov.

Koordinaciju je prigodno kratkim pozdravom otvorio gradonačelnik Grada Pazina, Renato Krulčić koji se osvrnuo i na prošlu godinu obilježenu pandemijom uzorkovanu korona virusom. Nažalost i ovogodišnje obilježavanje Dana civilne zaštite, koji se obilježava 1. ožujka odvilo se u uvjetima provođenja epidemijskih mjera.

 

Gradonačelnik Krulčić istaknuo je kako je u provođenju mjera civilne zaštite u epidemiji najveći teret pao na leđa zdravstvenog sustava te samih građana. Kako dalje navodi pandemija COVID-a 19 stavila je svijet na kušnju te predstavlja i izazov i priliku da odlučimo kakvu budućnost želimo izgraditi. Od vlada na svim razinama, a naročito od lokalnih i regionalnih vlasti, očekuje se da pruže hitne usluge, da obuzdaju širenje bolesti, da što više ublaže socijalne i gospodarske posljedice pandemije te da koordiniraju napore koji se ulažu u oporavak. S osvrtom od početka pandemije do danas, Istra je dugo odolijevala pandemiji te je u jednom trenutku bila i jedina „zelena“ zona u čitavom svijetu. Za taj uspjeh kao naglašava gradonačelnik Krulčić, možemo prvenstveno zahvaliti osim svim hitnim službama i Stožeru, i građanima Istre koji su pokazali da u kriznim i neizvjesnim uvjetima vjeruju sustavu – vjeruju Stožeru te se pridržavaju svih danih im uputa, jer bez discipline građana ne bi imali sve povoljniju i stabilniju epidemiološku situaciju.

U okviru Projekta „Modernizacija vatrogasnih vozila vatrogasnih postrojbi RH“, JVP Pazin je 16. ovog mjeseca dodijeljeno navalno vatrogasno vozilo Mercedes-Benz Atego s kompletnom opremom  u vrijednosti 2,58 mil. kuna. Početkom ovog mjeseca proveden je i inspekcijski nadzor o provedbi Zakona o sustavu civilne zaštite koji je utvrdio da je Grad Pazin ispunio sve zakonske obveze u donošenju strateških i operativnih dokumenata kojim uređuje svoj sustav civilne zaštite, izvijestio je gradonačelnik.

Iskoristio je i priliku da se u ime Grada Pazina i Općina Pazinštine zahvali svima na uspješnoj suradnji u razvoju sustava civilne zaštite svim operativnim snagama civilne zaštite, pravnim osobama koje se civilnom zaštitom bave redovnom djelatnošću, te svim ostalim subjektima koji se prema ukazanim potrebama uključuju u sustav civilne zaštite na području Grada Pazina i Općina Pazinštine.

Denis Stipanov, u ime Stožera civilne zaštite Istarske županije pozdravio je sve prisutne te svima čestitao Međunarodni dan Civilne zaštite te zahvalio svima na suradnji i prenio najnovije informacije oko broja zaraženih u Istarskoj županiji,.

Na Koordinaciji Stožera prihvaćeni su Planovi rada svih Stožera u pripremi protupožarne sezone 2021. godine prema zadacima iz Prijedloga programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini, a sve u cilju osiguravanja potpune spremnosti svih pravnih subjekata koji izvršavaju zadaće iz Programa.

Usvojeni su Prijedlozi planova operativne provedbe programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara i Prijedlozi planova motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora i građevina za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara na području Grada Pazina i Općina, koje donose gradonačelnik Grada Pazina i načelnici Općina za svoje područje.

Članovi Stožera analizirali su prošlogodišnju požarnu sezonu na temelju Izvještaja JVP Pazin o intervencijama i broju požara u 2020. godini,  te su usvojili predložene akte Područne vatrogasne zajednice Pazin:  Plan aktivnog uključenja na gašenju požara otvorenog prostora JVP Pazin i svih subjekata zaštite od požara na području djelovanja PVZ Pazin, Odluku o uspostavi odgovarajućih zapovjednih mjesta kod zapovijedanja i koordinacije u gašenju požara, te Financijski plan za provođenje zadaća protupožarne sezone 2021. godine. Zapovjednik JVP Pazin, Serđo Silić istaknuo je odličnu suradnju vatrogasnih postrojbi sa svim subjektima sustava civilne zaštite koji se prema potrebi uključuju u aktivnosti iz Programa. Zaključak je Koordinacije Stožera da su sve operativne snage i drugi subjekti spremni za provođenje aktivnosti na izvršavanju svojih zadaća u pripremi ovogodišnje protupožarne sezone.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa