društvo jbt i srp položili vijence

Martinuzzi: od iredentistkinje do socijalistkinje

0

Povodom obljetnice rođenja Giuseppine Martinuzzi na njen su grob u Starom Labinu 14. veljače vijence položili predstavnici Socijalističke radničke partije Hrvatske i Društva Josip Broz Tito Labinštine. Vladimir Kapuralin, predsjednik SRP-a podsjetio je na njen pedagoški rad s djecom siromašnih slojeva, njen publicistički rad, ali i njen put od iredente u vrijeme Austro-Ugarske do socijalizma i članstva u Komunističkoj partiji Italije pred kraj života, 1921. godine.

"Prema vlastitom kazivanju, socijalistkinjom je postala 1900. godine, dakle u zrelim godinama, što je vrlo zanimljivo u segmentu razumijevanja evolutivnih procesa u čovjeku i razvoju ljudske svijesti... Surađivala je i s pokretom labinskih rudara. Razumljivo je da je transformacija posljedica empirijskog iskustva, ali i teorijske dopune", kazao je Kapuralin,

Josip Hrvatin, predsjednik Društva Josp Broz Tito podsjetio je da se ove godine obilježava stota obljetnica Labinske republike, te da i to jedan od povoda polaganja vijenca na grob Giuseppine Martinuzzi. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa