Klub mladih IDS-a: Mladi moraju shvatiti da su izbori najbolji način za iskazivanje vlastitih stavova

0
Karl Žužić, Vili Rosanda i Petra Kancijanić
Karl Žužić, Vili Rosanda i Petra Kancijanić

U središnjici Istarskog demokratskog sabora predstavnici Kluba mladih IDS-a su 10. studenog održali konferenciju za medije na temu „Parlamentarni izbori i mladi“. Predsjednik Kluba mladih Vili Rosanda govorio je o odnosu između mladih i politike, odnosno glasovanja na izborima, te je uvjeren da se mladi često spominju u kontekstu politički nezainteresirane, apolitične i indiferentne skupine društva koja niskom stopom izlaska na izbore ne iskazuje u dovoljnoj mjeri svoje političke stavove, nezadovoljstva kao niti potporu određenim političkim ili gospodarskim programima, stanju u društvu ili državi.

„Mi u Klubu mladih, nažalost kroz razgovore s mladima stječemo dojam da će na predstojećim Parlamentarnim izborima stopa izlaznosti mladih biti i niža nego na prethodnim izborima“, tvrdi Rosanda, dodajući da glavni razlog takvog stanja vidi u nastojanju da se  profesiju političara pokušava  prikazati jednom od mrskijih profesija današnjice čija je etika upropaštena. „Generaliziranje ne možemo prihvatiti kao takvo jer onda ono postaje samo sebi svrhom. Političari nisu svi jednaki, te želimo vjerovati u dignitet plemenitosti djelovanja politike i političara“, poručio je predsjednik Kluba mladih IDS-a.

Rosanda je duboko uvjeren da je Kukuriku koalicija jedina opcija koja može okončati ovu „nakaradnu vlast HDZ-a“, provesti prijeko potrebne reforme i odvesti društvo na pravi put. 
„Mladi moraju shvatiti da su izbori najbolji trenutak za iskazivanje vlastitih stavova i glasanje za opciju koju smatraju sposobnijom, poštenijom, boljom“, nastavio je Rosanda istaknuvši da kada bi svi mladi glasali na predstojećim izborima stvorila bi se kritična masa koja može promijeniti sve u svoju korist.

„Naši glasači moraju znati da ovi izbori još nisu dobiveni, mladi koji drže da njihov glas ne znači ništa moraju znati da je njihov glas vrijedan i mnogo znači“, poručio je Rosanda.

Petra Kancijanić je naglasila da Kukuriku koalicija ima jasno definirani plan za mlade na koji je do nedavno bio integrativni dio plana Kluba mladih IDS, te je istaknula kako su iznimno ponosni u predsjedništvu Kluba mladih na njegovo 100% prihvaćanje i pripajanje Planu 21.

„Kukuriku koalicija se obvezala da će nakon pobjede na izborima krenuti u borbu s ključnim problemima mladih kao što su obrazovanje, zapošljavanje, rješavanje stambenog pitanja i kreiranje institucionalnih okvira za provedbu politika za mlade“,  rekla je Kancijanić, te poručila nazočnima da će buduća vlada Kukuriku koalicije dati veći značaj programima koji za cilj imaju podizanje standarda života mladih.

Glavni tajnik Kluba mladih IDS-a Karl Žužić je kazao da od svih mjera Plana 21 za Istrijane svakako je najbitniji plan fiskalne decentralizacije RH, koji je također preuzet od IDS-ovog plana, i kojim bi gradovima i županijama ostajalo 20 do 25% prihoda za razliku od trenutačnih 7-10%.
„ Zamislimo što bi značilo za primjerice Pulu, Rovinj, Poreč da u narednih nekoliko godina tom mjerom podigne proračun za 70-100%, koliko bi se tekućih problema za koja se u ovom trenutku ne nalaze sredstva riješilo“, zaključio je  Žužić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA