IDA nositelj projekta Cluster club kroz koji će se realizirati Tehnološki inkubator u Puli

0
Boris Miletić, Valerio Drandić i Boris Sabatti u obilasku radova
Boris Miletić, Valerio Drandić i Boris Sabatti u obilasku radova

Istarska razvojna agencija (IDA) će kroz projekt CLUSTER CLUB u kojem je nositeljica radnog paketa WP 5, osnovati Tehnološki inkubator te ga adekvatno opremiti za prihvat novih stanara inovativnih start up poduzeća. Inkubator će se nalaziti u prostorima gdje se nekad nalazila bolnica, u Zagrebačkoj ulici u Puli, a završetak radova se očekuje se u travnju 2013. godine.

Riječ je o 2.629.694,71 eura vrijednom projektu CLUSTER CLUB koji je započeo u ožujku 2011. i završava u kolovozu 2013., a provodi se u šest država. Za provedbu projekta Adriatic Economic Cluster Club Istarskoj razvojnoj agenciji dodijeljeno je 255.688,00 eura, od čega 217.334,80 eura predstavljaju bespovratna sredstva iz IPA –e II Jadranska prekogranična suradnja.

Glavni cilj projekta je  poboljšati mogućnost razvoja inovacija u teritorijalnim i proizvodnim sustavima putem prekogranične suradnje i istraživanja tržišta te ojačanje sustava klastera različitih sektora na području na kojem se vodi projekt. Aktivnosti IDA-e unutar projekta su priprema i implementacija projekta i provedba pilot projekta uspostave Tehnološkog inkubatora u Puli, u prostorima nekadašnje bolnice u Zagrebačkoj ulici. Radove su 12. veljače u društvu direktora IDA-e Borisa Sabattia obišli IDS-ov kandidat za župana Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i načelnik županijske uprave Valerio Drandić.

Radovi na renoviranju projekta su u tijeku
Radovi na renoviranju projekta su u tijeku

Sabatti je tom prigodom istaknuo kako je glavni cilj projekta nadogradnja postojeće infrastrukture za inovativno istraživanje i razvoj u gospodarstvo Istarske županije kroz pokretanje tehnološkog inkubatora kako bi se pružila kvalitetne podrška osnivanju malih inovativnih start-up tvtki, uz postojeći Centar za istraživanje materijala Metris.

Ciljevi tehnološkog inkubatora su uspostava inkubacijskog centra za tehnološki inovativna start-up poduzeća, uspostava mehanizama za unapređenje postojećih tehnološko inovativnih poduzeća, pružanje servisa poduzetnicima u inkubatoru u obliku tehničke, savjetodavne podrške (consulting, treninzi zaposlenika, marketing, Internet portal), poboljšanje transfera znanja sa sveučilišta u gospodarske subjekte i identifikacija tehnološko inovativnih projekata i motivacija za pokretanje inkubacijskog procesa.

“Tehnološki inkubator sastojati će se od 11 modularnih ureda koji će se moći prilagođavati potrebama korisnika. Tehnološki inkubator imat će i salu za sastanke i prezentacije te  opremljeni informatički kabinet”, rekao je Sabatti.  

Tehnološki inkubator nuditi će pojedincima, tehnološki inovativnim start-up poduzećima uređene i opremljene uredske prostore uz cijenu najma nižom od tržišne te niz savjetodavnih usluga potrebnih u periodu inkubacije. Zakupnina za poslovne prostore biti usklađena s tržišnom cijenom, s time da će zakupnici imati subvencionirane cijene najma ovisno o stupnju njihovog razvoja te vremenom provedenim u inkubatoru.

“Provedbom projekta Tehnološkog inkubatora  bit će stvorena nadogradnja postojećem Centru za istraživanje materijala Metris kako bi svojim značajem poboljšao infrastrukturnu bazu za razvoj inovativnih tvrtki te predstavljao suradnju između znanstvenih, razvojnih institucija te gospodarstva”, napomenuo je Sabatti i s okupljenima posjetio Metris. Flego, Miletić i Drandić pozdravili su rad Metrisa kao i otvaranje Tehnološkog inkubatora ustvrdivši da će to itekako doprinijeti gospodarstvu Istre. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Valter Flego, Boris Miletić i Valerio Drandić
Valter Flego, Boris Miletić i Valerio Drandić

Valter Flego upoznao se s radom centra Metris
Valter Flego upoznao se s radom centra Metris

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa