HGK i Rockwool zajedno o uštedama energije u kućama i zgradama

0
Goran Šinko, Rockwoolov tehnički i prodajni savjetnik govorio je o kamenoj vuni dvoslojne gustoće
Goran Šinko, Rockwoolov tehnički i prodajni savjetnik govorio je o kamenoj vuni dvoslojne gustoće

Rockwool u suradnji s HGK - Županijskom komorom Pula 10. studenog održao stručna predavanja „Izolacijom do ušteda“ i „Energetska obnova postojećih zgrada u Istri: realnost ili utopija?“. Na samom početku je predsjednica komore Jasna Jaklin Majetić istaknula veliku potrebu kontinuirane edukacije stručne javnosti te obavijestila da će komora uskoro krenuti s izradom edukacijskog programa za sljedeću godinu. Predsjednica komore osvrnula se na Rockwoolovu investiciju u Istri i pozdravila pozitivan utjecaj na gospodarsku sliku.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK ZK Pula
Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK ZK Pula

Na samom početku predavanja citirana je izjavu bivšeg američkog državnog tajnika kako je najjeftinija, najdostupnija i najobilnija ona energija koju svakodnevno bacamo i nepotrebno trošimo. U Hrvatskoj ima gotovo 2 milijuna stambenih jedinica, a njihova prosječna starost je 40 godina, i predstavljaju najveće gutače, koji ogromnu količinu energije doslovce bacaju kroz zidove i prozore. Većina tih zgrada ili uopće nije, ili je pak nedostatno izolirana, i tu je zapravo najveći potencijal uštede energije, a time i novca.

Goran Šinko, Rockwoolov tehnički savjetnik govorio je o velikim uštedama koje se mogu postići koristeći kamenu vunu. Posebno je istaknuo inovativne Rockwoolove proizvode - izolaciju od kamene vune dvoslojne gustoće, koji omogućavaju odličnu toplinsku izolaciju uz izvrsnu mehaničku otpornost te zaštitu od požara i buke.

Mladen Vilić
Mladen Vilić

Veliku pažnju i mnoštvo pitanja potaknula je prezentacija Mladena Vilića, investitora i vlasnika pasivne kuće iz Buzeta. Vilić je iznio svoje iskustvo i cijeli proces realizacije projekta, od ideje do useljenja. Partner na ovom projektu je Rockwool, a certifikat iz Pasivhaus Instituta u Darmstadtu se očekuje svaki dan. Time će ta kuća biti prva certificirana pasivna kuća u Republici Hrvatskoj. Vilićeva peteročlana obitelj već nekoliko mjeseci živi u toj kući pa je on posebno istaknuo zdrave i udobne uvjete življenja, uz nevjerojatno niske režije. Naime, mjesečni račun za grijanje i hlađenje u pasivnoj kući Mladena Vilića iznosi 5 kava.

Veliki odaziv stručne javnosti
Veliki odaziv stručne javnosti

Prezentaciji se odazvalo 60-ak arhitekata, projektanata, inženjera građevinarstva, strojarstva i izvođača, kao i upravitelja zgrada. Velik odaziv te aktivno uključivanje u rasprave dokaz su kako su ovakva interaktivna predavanja potreba stručne javnosti u Istri.

Vjekoslav Višković, Rockwoolov direktor prodaje
Vjekoslav Višković, Rockwoolov direktor prodaje

„Istra je  lider u brojnim područjima te se očekuje da bude i lider na području energetske učinkovitosti. Stoga nije slučajno kako je Rockwool novi ciklus edukacija, koje za cilj imaju podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti, započeo upravo u Puli“, kazala je među ostalim Anđelka Toto Ormuž, glasnogovornica Rockwoola.

Zaključeno je kako je za promjene potrebna sinergija i dobra umreženost svih u ovom procesu počevši od političkih struktura, preko stručne javnosti, industrije, izvođača ali i krajnjih korisnika. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA