Buzet ima resurse i pogodnosti za razvoj zdravstvenog turizma

0
Izrađena je ocjena potencijala i tržišta za vitality turizam u Buzetu
Izrađena je ocjena potencijala i tržišta za vitality turizam u Buzetu

U Buzetu je 11. veljače održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena Marketinška strategija i Akcijski plan razvoja zdravstvenog turizma – lifestyle, vitality i wellness turizma na području Grada Buzeta, jedne od najznačajnijih aktivnosti Grada Buzeta u sklopu projekta „Adriatic Health and Vitality Network“ .

"Tim je dokumentima izvršena detaljna analiza stanja buzetskog gospodarstva, turizma, društvenih djelatnosti i ostalog, a u čemu je sudjelovalo više od 130 naših sugrađana iz različitih djelatnosti iz sfere života u Buzetu – od liječnika, gospodarstvenika, obrtnika, školskih profesora, turističkih djelatnika i mnogih drugih. Iz cijele snimke stanja koje smo proveli, pokazalo se da Buzet ima značajne prirodne resurse i komparativne prednosti za bavljenje, sve popularnijim 'lifestyle' turizmom. Ovo će biti temeljni strateški dokument gospodarskog i turističkog razvoja Grada Buzeta i kreiranja novih projekata koje ćemo pokušati financirati iz različitih EU fondova", izjavio je gradonačelnik Valter Flego

Rok izrade bio je 7 mjeseci, a Marketinšku strategiju i Akcijski plan izradio je Institut za međunarodne odnose i njihovi vanjski suradnici, na čelu s vodećim znanstvenicima: dr.sc. Sanja Tišma, doc. dr.sc. Miljenko Bura dr.med., dr.sc. Sanja Maleković, dr.sc.Daniela A. Jelinčić, Mario Polić, dr.sc. Feđa Vukić i drugi vanjski suradnici.

"U okviru projekta razvoja vitality turizma Grada Buzeta nakon detaljne analize stanja praćenja svjetskih trendova u području zdravstvenog turizma kao i politike EU te hrvatskog zakonodavstva napravljena je ocjena potencijala i procjena tržišta za vitality turizam u Buzetu. Buzet vidi svoje potencijale razvoja vitality turizma u prirodnim i kulturnim resursima što uključuje npr., outdoor sportove, samoniklo ljekovito bilje, razne kulturne manifestacije, gastronomiju i dr. Projekt je detektirao moguće razvojne projekte od kojih se ističu slijedeći: osnivanje vitality centra (kao ključnog središta poslovanja u ovom području), kuće tartufa i muzeja glagoljice. U tom smislu Buzet je te projekte prijavio na natječaj Ministarstva turizma za pripremu za strukturne fondove EU. Nastavak poslovanja razvijat će se kroz novo trgovačko društvo 'Vitality d.o.o.' koje će poslovati prema načelu upravljanja destinacijom te kreirati i plasirati proizvode vezane uz vitality turizam“, izjavila je dr.sc. Daniela Angelina Jelinčić (Institut za međunarodne odnose).

O projektu

U dogovoru četiri inicijalne partnerske regije projekta AHVN-a: Obalno Kraške regije  (Slovenija), Istre (Hrvatska), regije Sarajeva (BiH), te Podgorice (Crna Gora), ukupni cilj projekta je poticanje održivog zdravstvenog turizma unutar regija partnerstva, podizanje višeg nivoa turističke vrijednosti unutar povezanosti mreže medicinskog turizma, alternativnog zdravstvenog turizma, spa i wellness turizma i aktivnog „lifestile“ turizma.

Uz jačanje mreža, specifični ciljevi AHVN projekta su: poticati visoko kvalitetne turističke proizvode integrirane s ponudom lokalne i regionalne kulturne i prirodne baštine zajedno s ostalim partnerima u projektu, podučiti te umrežiti pružatelje usluga zdravstvenog turizma iz partnerskih regija za visoko i kvalitetno pružanje turističkih usluga.

Izvor financiranja je Pretpristupni program IPA Adriatic CBC 2007.-2013. Partneri u projektu su Ekonomski fakultet u Sarajevu - BiH (vodeći partner), Ekonomska regionalna razvojna agencija SERDA (BiH), Hotel Tartini iz Pirana (Slovenija), Uduga Zdrav poduzetnik iz Kopra (Slovenija), Udruga Green home iz Podgorice (Crna Gora), Grad Buzet (Hrvatska) Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.101.476,05 eura, dok je ukupna vrijednost za Grad Buzet: 191.486,10 EUR.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa