Nova EU pravila: Istra i Dalmacija u istoj korona regiji

2
Ilustracija (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Istra, Kvarner, Dalmacija i Dubrovnik su, prema covid-karti Europske unije, jedna regija. To znači da je cijela primorska Hrvatska u "istom košu" što se tiče preporuka za putovanja jer se nalaze u istoj regiji. To bi također značilo ako je povoljnija situacija u Istri, a jako nepovoljna u Dalmaciji, da su obje regije u crvenom, ali i obratno, javlja Jutarnji. Prenosimo dio članka u nastavku.

Čelni čovjek Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da je takvu podjelu vidio čim je karta donesena te da je odmah reagirao jer smatra da bi tako nešto moglo samo štetiti hrvatskom turizmu. Zahtjeve za izmjenom karte poslao je svim hrvatskim europarlamentarcima, ali i nadležnom Ministarstvu turizma i sporta te samom premijeru. No, nitko se još tom temom nije počeo baviti.

 

- Mislim da ćemo, koliko smo u mogućnosti, inzistirati i predlagati da se podaci prema centru EU i u zemlji dostavljaju na razini županija jer je to najpoštenije i jedino fer. Tako se pokazuje pravo stanje i stimulira ili destimulira građane da 'srede' svoje epidemiološko stanje. Nije stimulativno da se jedna ili dvije županije disciplinirano ponašaju, a druge tako ne čine, a onda svi jednako dobivaju ili trpe - smatra Ostojić. Kaže da je podjela na razini EU napravljena prema NUTS 2 klasifikaciji, odnosno na Primorsku i Kontinentalnu Hrvatsku, ali da se odmah trebalo inzistirati na NUTS 3 klasifikaciji, odnosno po sadašnjem regionalnom ustroju u Hrvatskoj.

Istarski europarlamentarac Valter Flego kaže da su u ovoj situaciji sada parlamentarci nemoćni jer se radi o odluci Europske komisije, ali da je potrebno što prije početi lobirati kako bi se karta prije sezone izmijenila.

- Kroz svoj rad u Europskom parlamentu i putem Odbora za turizam i transport učinit ću sve što mogu, ali to je ipak dogovor premijera država članica u Vijeću. Ovakvu podjelu Hrvatske na samo dvije regije uočio sam još u listopadu prošle godine, kada je usvojena zajednička karta EU. I momentalno sam reagirao prema Vijeću i Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Smatram da takva podjela nije dobra. Ne vidim razloga zašto se ne bi uzeli u obzir napori pojedinih regija i zašto se ne bi primjenjivao regionalni NUTS 3 pristup. Nije poanta ove karte da pojednostavi prikupljanje i obradu podataka, nego da pruža najbolju moguću informaciju i omogući konkurentnost onima koji za to imaju uvjete - pojašnjava Flego za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa