Od Europske komisije tražit će se zaštita istarskog meda

0
S pazinskih Dana meda (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
S pazinskih Dana meda (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Slatko nam ide, alkoholno nam ne ide. Med izgleda nije kao Teran. Stisnuli smo si ruke, i prste si zalijepili kao u pjesmi koju nam je otpjevao Toto Cotugno daleke 1990. godine, "Insieme, unite, unite, Europe". Na europsko tržište uskoro dolazi “Istarski med” sa zaštićenom oznakom izvornosti. Slovenija i Hrvatska uputit će zajedničku prijavu za registraciju istarskog meda Europskoj komisiji. Zahtjev za zaštitu meda pod nazivom “Istarski med / Istrski med” pripremili su pčelari iz Obalnog pčelarskog saveza Koper zajedno Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč.

Prijelazna nacionalna zaštita znači da je naziv “Istarski med/istrski med“ zaštićen samo na teritoriju Slovenije i Hrvatske, dok ga ne registrira Europska komisija. Nakon registracije u EU komisiji, ime će biti zaštićeno u cijeloj uniji.

Istarski med može se uzgajati samo na području Istre i otoka u blizini Istre. Područje obuhvaća obalne općine Koper, Izola, Piran i Ankaran, cijeli istarski poluotok s otocima zapadne Istre, Opatiju, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje, te veće otoke Cres i Lošinj s manjim otocima Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane i niz ostalih malih nenaseljenih otoka. Evo, može se kad se hoće! A kako će se predstavljati u svijetu kada ga netko bude pitao tko je i što je? “My name is Med, Istarski Med” (M.S./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa