Obiteljska kuća mladog para u koju svi žele zaviriti

0
Foto: Studio Putinja / Jutarnji list
Foto: Studio Putinja / Jutarnji list

Projektni ured Studio Putinja osnovan je 2016. god. sa sjedištem u srcu Istre – Pazinu. Tim sačinjava četvero mladih entuzijasta koji pokriva niz djelatnosti u grani arhitekture s naglaskom na projekte stambenih, javnih i društvenih zgrada, interijera i urbanizma. Kao studio afirmirali su se u smislu stila moderne arhitekture i autorskih objekata. Kako svakom projektu pristupaju na svjež i individualan način, a osnovni cilj je da prostor stvara različite doživljaje, bilo da je osnova koncepta duh konteksta, bilo da se radi o potpuno suvremenoj arhitekturi gdje je koncept suprotstavljen kontekstu i zamišljen na pomalo apstraktan način, piše Jutarnji list.

U mnoštvu zanimljvih i inovativnih projekata ovog mladog studija ovom prilikom smo izdvojili jedan koji neodoljivo plijeni pozornost svojom neobičnom pojavom. Radi se o obiteljskoj kući pod nazivom Scope House u blizini Bala. Iz ureda saznajemo kako su vlasnici, mladi bračni par koji je željan inovativnosti i avanturizma, pred projektante postavio cilj projektiranja kuće koja će svojom pojavom zaustaviti usputne prolaznike te korisnicima pružiti ugodan prostor za život i odmor.

Dodatan izazov ovom projektu predstavila je i sama lokacija, tj. ono što se prostorno planskom dokumentacijom od arhitekata zahtjevalo, a to je činjenica da se bazen ne smije vidjeti iz zraka. Nije rijetkost da svaka općina i svaki prostorni plan ima izazovne odredbe kojih su se projektanti primorani držati ili im na kreativan način doskočiti pa su se tako i u ovom slučaju suočili s ovim pomalo nesvakidašnjim zahtjevom. Stoga, je ovo pitanje bilo prvo koje se nametnulo na samom početku projektiranja. Na koji način građevinom natkriti bazen?

Lokacija na kojoj se smješta građevina u blizini je malog istarskog naselja Bale s direktnim pogledom na naselje sa sjeverne strane, omeđena prometnicom s istočne i zapadne strane, a s južne je obavijena u zelenilo. Projektanti su na postavljeno pitanje odgovorili na način da su kuću zamislili na način da se povezanost forme kontinuirano prostire prizemljem i zatim uzdiže blagom kosinom do gornje etaže, a zamišljeni bazen je umetnut ispod kosine te samim  time skriven u skadu sa zahtjevima, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa