Sponza: Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, korak ka još većoj centralizaciji

0
Giovanni Sponza i Valter Boljunčić
Giovanni Sponza i Valter Boljunčić

Saborski zastupnik IDS-a i gradonačelnik Rovinja, Giovanni Sponza uvjeren je kako prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu ima lošu stranu jer će, prema njegovu prijedlogu, agencije provoditi postupak dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta. „Praksa je pokazala i dokazala da je usko grlo provođenja dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, Ministarstvo odnosno državna razina“, pojasnio je 11. veljače na konferenciji za medije u Puli.

Sponza smatra kako jedinice lokalne samouprave rade to dva do tri puta brže nego resorno ministarstvo. „Zato se zalažem da se postupci pojednostave i ubrzaju kako bi poljoprivrednici došli na što jednostavniji i što brži način do osnovnog sredstva za rad – zemljišta“, izjavio je.

„Zalagat ću se stoga da se ovlasti prepuste jedinicama lokalne samouprave koje će to raditi brže. S takvim pristupom državna razina oslobodila bi se tehničko – operativnih radnji ali bi se i mogla usmjeriti ka strateškim pravcima, nedostatku izgradnje kvalitetne infrastrukture čime bi se povećala proizvodnja, produktivnost i konkurentnost što puno znači Hrvatskoj koja nedovoljno iskorištava potencijal kojeg ima u državnom poljoprivrednom zemljištu“, izjavio je.

Sponza smatra da je poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj nedovoljno iskorišten potencijal kojeg treba staviti u funkciju proizvodnje zdrave, ekološke hrane, čime bi se doprinijelo konkurentnosti naše poljoprivrede, a time i turizma.

„Prepuštanjem dodijele državnog poljoprivrednog zemljišta lokalnoj razini, naši će poljoprivrednici jednostavnije i brže doći do osnovnog sredstva za rad, a to je zemlja. Time će steći uvjete za dobivanje poticaja i uvjete za kandidiranje projekata na sredstva iz EU fondova“, rekao je.

Saborski zastupnik IDS-a Valter Boljunčić nadovezao se na pitanje decentralizacije smatrajući kako jedinice lokalne samouprave moraju i dalje biti te koje će provoditi natječaj za dodjelu zemlje jer su oni najbolje s time upoznati.

„Ono što je ministar lijepo rekao, a to je da Zakon nije rađen ni za velike ni za male poljoprivrednike, već za one koji žele proizvoditi, djeluje dobro. Međutim, očekivao sam Zakon koji će braniti male poljoprivrednike jer su se velika poduzeća već snašla“, kazao je Boljunčić.

Kako je objasnio, po novom prijedlogu Zakona, od 100 bodova, 60 se odnose na gospodarski program. Taj program u sebi sadrži dosadašnje  prihode od zemlje, sadrži količinu zaposlenih ljudi, mehanizaciju i stupanj stručne spreme. (Tekst i foto: Paola Albertini)

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa