Kajin: Dosta separatističkih ratova sa Zagrebom!

0
Damir Kajin i Danijel Ferić
Damir Kajin i Danijel Ferić

„Dosta je bilo separatističkih ratova sa Zagrebom! Ova Vlada Zorana Milanovića nije okrenula leđa Istri. Možda je Milanović okrenuo leđa nekima u Istri, ali ne i Istri. Ti kojima ih je okrenuo, nisu Istra“, izjavio je SDP-ov, HSU-ov i SDSS-ov  kandidat za župana Istarske županije, Damir Kajin, 11. veljače u Puli gdje se sastao s predsjednikom Obrtničke komore, Mariom Paliskom te razgovarao o stanju istarskog obrtništva.

„Kada to tvrdim, podsjećam na činjenicu da je 2011. i 2012. godine uloženo 500 milijuna kuna u cestogradnju i vodoopskrbu Istre. Samo taj novac koji naši politički oponenti ne žele spomenuti. A u ovoj godini u Istru će se investirati jedna milijarda kuna više nego u 2011. i 2012. godini što znači povrat na posao 800 građevinara i još njih 400 na popratnim djelatnostima“, rekao je Kajin.

Veli da najviše novaca iz državnog proračuna u ovom trenutku povlači Istra. „Zato kažem dosta podmetanja ovoj vlasti jer taj novac znači vračanje na posao oko 2000 ljudi u građevinarstvu“, izjavio je istaknuvši radove na izgradnji nove bolnice u Puli, radove na Y i ostalo.

Kajin je u društvu Danijela Ferića, za kojega je rekao da će zasigurno biti najbliži strukturi nove izvršne vlasti ako dobiju povjerenje građana,izjavio kako su došli u Komoru razgovarati i slušati, a ne previše obećavati. „Pravi posao radi se poslije a ne prije izbora“, kazao je.

„Mi nemamo kao IDS dvije milijarde kuna javnog novca da možemo obećavati, kupovati medije, PR-e i tome slično. Mi samo možemo poručiti da razumijemo taj fenomen obrtništva, ali i malo gospodarstvo“, rekao je Kajin i napomenuo kako poznaje fenomen malog gospodarstva s obzirom da mu supruga gotovo 25 godina ima istu firmu u kojoj danas radi sedam radnica.

 „Istra živi od velikih, ali i mali gospodarskih subjekata. Jasno da bez malog ne bi bilo ni velikog poslovnog subjekta i obrnuto“, rekao je i dodao da mali poduzetnici moraju uživati status koji imaju veliki poslovni subjekti.

Kajin je kazao kako Istra danas svakodnevno ostaje bez jedne do dvije tvrtke, bez oko 20 radnih mjesta. Tragičnim smatra pad izvoza i 1300 kooperanata koji su iz Uljanika „otišli doma“. „I ono malo novaca što ima, prolazi mimo Istre. Mi smo neorganizirani, ne znamo povući novac iz države“, smatra Kajin.

Paliska je tom prigodom istaknuo kako je bitno uvesti financijsku disciplinu na tržište.“ Veliki sustavi često dobivaju poslove dajući nerealno niske ponude, a po isporuci proizvoda ili obavljanju usluga, ne plaćaju svoje obaveze prema svojim proizvođačima – malim gospodarskim subjektima i na taj način ih uništavaju“, rekao je.

„Komora se sustavno zalaže za izgradnju kvalitetnog i stabilnog obrazovnog sustava, čiji bi rezultat bili kadrovi spremni za tržište rada. Županija, smatramo, u tom području može doprinijeti organizacijom različitih općih poduzetničkih edukacija, kao i edukacija za specijalistička znanja u različitim područjima“, dodao je Paliska te dodao da Županija, u suradnji s Komorom, može pomoći i u poticanju udruživanja poslovnih subjekata u različitim djelatnostima – proizvodnji, ribarstvu, građevinarstvu…

Iako se u Istarskoj županiji puno napravilo na području prometne povezanosti, Paliska ističe kako bi od velike koristi za istarsko gospodarstvo bila izgradnja logističkog distributivnog centra koji bi objedinjavao različite vrste prijevoza te utjecao na efikasnost transporta. „Razvoj željezničkog transporta također bi imao pozitivan utjecaj na gospodarstvo“, dodao je. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa