Udruga Mliko: Koliko aflatoksina sadrži mlijeko iz BiH na hrvatskim policama?!

0
Farma krava Bio Adria u Čepiću
Farma krava Bio Adria u Čepiću

Slijedom objava u medijima i najnovijim događajima vezano za mliječne proizvode u Hrvatskoj pozivamo resorno Ministarstvo poljoprivrede, proizvođače, prehrambenu industriju i potrošače, kao i sve relevantne faktore u hrvatskoj poljoprivredi da se snažno suprotstave objedama i napadima na hrvatski agrar koji je usklañen sa svim standardizacijama i stečevinama EU, stoji u priopćenju Udruge velikih mlječnih farmi Mliko, čija je članica i farma krava Bio Adria iz Čepića.

„Na dramatičan se način iz okruženja koje i samo ima evidentirane probleme vezano za standradizaciju i kontrolu standardizacije hrane nastoji stvoriti prostor za ulaz proizvoda na police i na taj način prodati hrvatskim potrošačima robu koja nije prethodno prošla kontrolu certificiranih i ovlaštenih laboratorija i to iste one kroz koje moraju prolaziti hrvatski proizvodi“, stoji dalje u priopćenju.

„Pritom treba istaknuti kako je Hrvatska do sada uložila desetke milijuna eura u certificirane laboratorije po standardima EU kako bi mogla jamčiti kvalitetu proizvoda hrvatskim potrošačima.

S obzirom da takvi laboratoriji ne postoje u zemljama u okruženju a osobito tu referiramo na BiH, te isto tako s obzirom i na nedovoljno kontroliran uvoz iz susjednih zemalja, sirovo mlijeko i gotovi mliječni proizvodi dolaze do hrvatskih potrošača kontaminirani toksinima u hrani kao rezultat posljedica suše, a o čemu postoje evidencije kroz komunikacije s proizvođačima.

Slijedom navedenog, tražimo da Hrvatska pojača i odredi rigorozne mjere kontrole uvoza hrane a osobito mliječnih proizvoda i sirovog mlijeka na područje RH.

Razina aflatoksina koja se spominje u medijima tri puta je manja nego što je razina istoga u proizvodima iz zemalja koje svim silama nastoje ući na naše tržište bez standardizacije EU kvalitete.

Stoga ne samo da se radi o nelojalnom i zlonamjernom upiranju prstom isključivo u hrvatsko mlijeko, nego se i dramatičnim izjavama u medijima nastoji navedena razina aflatoksina prikazati kao kancerogena a što je po svim parametrima vijeka sedimentacije u organizmu gotovo nemoguće.

S obzirom da je u ovakvom trenutku potrebno zaštiti Hrvatsku i hrvatske proizvođače mlijeka od daljnji napada, pozivamo potrošače, prehrambenu industriju i Ministarstvo poljoprivrede da se hitnim mjerama zaustavi uvoz hrane iz zemalja koje nemaju EU standardizaciju kontrole i na taj način zaštiti nacionalni interes i sačuva obraz EU standardiziranog mlijeka u RH“, stoji u priopćenju koje potpisuje Elvira Sterle, predsjednica Udruge velikih mlječnih farmi Mliko, koju čine tvrtke Belje, Žito, Osatina Grupa, Osilovac, Hana, Vrana, Vigens, Krnjak, Salaš, Bio Adria, Lactis, Domačinović i Pro Milk.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa