Istranin Josip Brezac živi svoj san u Engleskoj uz Michaela

2
Josip Brezac i Michael Cerovac
Josip Brezac i Michael Cerovac

Labinjan Josip Brezac već četiri godine živi i radi u Southportu kraj  Liverpoola. U Veliku Britaniju je doselio u potrazi za srećom i financijskom stabilnošću, koje kaže u Hrvatskoj nije uspijevao pronaći.

„Prije četiri godine moj partner i ja smo odlučili preseliti u UK zbog boljeg života. Živjeti u Hrvatskoj i biti bez posla je jako teško. Kada sam došao u UK nisam baš dobro pričao engleski, pa sam odlučio volontirati u jednom malom secondhand dućanu. Tamo sam volontirao par mjeseci, nakon čega  sam predao molbu za posao za Healthcare assistant (njegovatelj). Kroz posao se je poboljšalo i moje znanje engleskog jezika, a onda sam odlučio promijeniti firmu“, kaže Josip, koji u Athena Healthcare Groupu radi kao glavni njegovatelj već tri godine.

Josip je braku s britanskim državljaninom Michaelom Cerovcem, koji se bavi računovodstvom, a čija je majka Britanka, a otac Hrvat iz Umaga. U istom su gradu prije četiri godine Josip i Michael svoju 11 godina dugu vezu okrunili brakom.

 

„Moja seksualna orijentacija nije bila jedan od razloga odlaska iz Hrvatske. Nisam baš imao neugodnih situacija u domovini što se tiče moje gay orijentacije“, nastavlja Josip, za kojeg je, kako kaže, život u inozemstvu njegov životni san.

„Da li se živi bolje u inozemstvu? Da, naravno da da. Jeste da se puno radi i jako malo dana sam slobodan, ali zato imam dovoljno financijskih sredstava da si mogu priuštiti što god želim dok u Hrvatskoj nisam mogao“ , kaže Josip dodavši i da su se ostvarila sva njegova očekivanja. Istaknuo je ljubaznost Britanaca i dobar odnos kojeg imaju prema strancima.

„Ugodno su me iznenadili ljudi ovdje. Nevjerojatno je koliko svi spremni  pomoći, ako bi se našao u nekoj nezgodi“, priča Josip i dodaje da ne može nabrojati ni jedno  neugodno iskustvo.

Za neki dodatni hobi kaže i nema previše vremena, osim što mu u vrijeme lockdowna nedostaje  teretana i izlasci u restoran. Uživa u pop glazbi, dok se uz serije na Netflixu najbolje opušta šetnjom u parku. Dodaje i kako o povratku ne razmišlja, jer se kaže ne namjerava vratiti.

„Želja mi je da se upišem na univerzitet i postanem medicinski brat. Planovi su da ja i moj partner kupimo kuću za par godina“, na kraju će Josip izrazivši želju i o preseljenju iz Southporta u Manchester. (Razgovarala: Divna Knežević, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa