Zbog slabog pritiska vode susjedi se moraju dogovarati kada će se tko kupati

0
Boris Rastović pokazuje vodomjer koji se nalazi na privatnom posjedu
Boris Rastović pokazuje vodomjer koji se nalazi na privatnom posjedu

Mještani zaseoka Šušalj u Štrmcu u Općini Sveta Nedelja, koji su nam prije dvije godine požalili na probleme s vodom, i dalje imaju isti problem. Naime, zbog slabog pritiska vode mještani ne mogu istovremeno koristiti više trošila.

"Ako koristimo kupaonicu, perilica suđa ostaje bez vode, a događa se da se mi mještani navečer doslovno dogovaramo kada će se tko ići kupati", rekao nam je u rujnu 2011. godine žitelj toga zaseoka Boris Rastović. Isto nam je ponovio i sada, jer se od onda nije promjenilo apsolutno ništa, iako su dobili obećanje od Vodovoda i Općine Sv. Nedelja da će u 2012. godini njihov problem biti riješen.

Trenutno u Šušlju ima šest kuća, u nekima žive i po dvije obitelji, a ljeti su poteškoće s vodom najteže. Problem predstavljaju i oronule vodovodne cijevi postavljene davne 1946. godine, no i činjenica da se vodomjer koji mjeri ukupnu potrošnju vode za sve kuće u mjestu, nalazi na privatnom posjedu udaljenom stotinjak metara od prve kuće. Za doći do njega potrebno je preskočiti zid.

Boris Rastović
Boris Rastović

Upravo ta činjenica sprječava Vodovod da zamijeni ove stare cijevi. U Vodovodu smatraju da mještani o svom trošku trebaju postaviti nove, jer cijevi od vodomjera nadalje ne spadaju u njihovu nadležnost. Izradili su i troškovnik, koji iznosi 120 tisuća kuna bez zemljanih radova i pijeska. "Mi si to ne možemo priuštiti", ogorčeno je istaknuo Rastović.

Iz Vodovoda Labin su nam odgovorili da je u zaseoku Šušalj za sada priključena samo obitelj Borisa Rastovića, dok su ostali stanari priključeni na njegov vodomjer kao potpotrošači, što je po njima vrlo dvojbeno rješenje.

„Izgradnja vodovodne infrastrukture na području bilo koje općine vrši se u dogovoru s dotičnom općinom ili gradom. Nakon dogovora s mještanima u 2011. godini smo dostavili Općini Sveta Nedelja troškovnik za izradu ogranka prema zaseoku Šušalj. U planu za 2012. godinu Vodovod Labin je predvidio izradu dokumentacije za taj ogranak. To nije realizirano jer su prioriteti Općine bili: vodovodni ogranak za industrijsku zonu Nedešćina i spoj od nogometnog igrališta do javne špine. Sukladno tome je realizacija i izvođenje ogranka Sušanj prebačena u 2013. godinu o čemu je Općina Sveta Nedelja pismeno upoznata“, rečeno nam je iz Vodovoda Labin.

Elio Stepančić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sv. Nedelja nam je potvrdio da Vodovod do kraja ove godine planira izmjenu 500-injak metara starih cijevi na području Šušlja, te da je Općina taj projekt stavila među prioritete. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Vodovodne cijevi su u derutnom stanju
Vodovodne cijevi su u derutnom stanju

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa